e
Banner


Özel Röportaj: Petkim hangi lojistikçileri, neden tercih ediyor?

2012 yılında denizyolu, karayolu, demiryolu ile 1 milyon 652 bin tonluk sevkiyat gerçekleştiren Petkim, paketlemeden, yurtiçi nakliye ve depolamaya kadar lojistik ihtiyaçlarının tamamını outsource ediyor. Maliyet azaltma hedefi ile 2004 yılında yılından bu yana kademeli olarak dış kaynak kullanımına başlayan şirket Ulusoy Lojistik, Omsan Lojistik, Arkas, İkra Lojistik, SDV Horoz, Elmas Lojistik, Karadeniz Nakliyat, Beta Lojistik, Gökbil, Bosphorus Lojistik, TGL Lojistik gibi 100’e yakın tedarikçiyle iş ortaklığı yapıyor.





petkim_sadettin_korkut160'ı aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez hammadde üreticisi olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üreten şirketin 2012 ihracatı ise 1 milyar dolar çıtasını aştı. 2013 yılında da yatırım planlarını aksatmadan sürdürecek olan şirket, lojistik süreçlerinde de aynı titizlik ve yaklaşımla ilerleyecek. Lojistik operasyonlarını Ürün Depolama Süreci ve Ürün Sevkiyat Süreci olmak üzere iki ayrı başlık altında yönettiklerini belirten Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Sadettin Korkut, “Süreçlerimize bağlı olarak aynı zamanda İş Talimatları ve Formlar ile süreçlerimiz tüm fonksiyonlarını kapsayan ve birbiriyle ilişkili olarak yönetiliyor” diye konuşuyor.
2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmesi halinde sektörün şu anki cirosunun en az üç katı büyüklüğe ulaşacağına işaret eden Korkut, lojistik sektörünün de uzun vadeli stratejilerini bu gelişmeye göre planlaması ve gerekli adımları zamanında atması gerektiğini düşünüyor. Korkut şu değerlendirmeyi yapıyor: “Hizmet kalitesinin artması ve sağlanacak verimlilik ile lojistik maliyetlerimizin azaltılmasına yönelik çalışmalara tüm sektör mensuplarımızın önem vermesini bekliyorum. Aksi durumda Türkiye lojistik pazarını radarlarına almış olan yabancı merkezli firmalar, istikrarlı büyüyen ekonomisiyle Türkiye’ye girişlerini hızlandıracaklarını ve satın almalarla piyasayı kontrol edilebilir hale gelebilecekleri unutulmamalıdır.”

Petrokimya sektörü ve Petkim açısından 2012, nasıl bir yıl oldu? 2013’e dair projeleriniz ve beklentileriniz neler?
2013 yılı Türkiye ve dünya petrokimya sektöründe beklentiler yüksek. Petkim’de 2012 yılında tarihin en yüksek nafta fiyatlarıyla üretim yaptık, temel hammaddemiz nafta 1000 doların üzerine çıktı. Ancak aldığımız önlemlerle, Petkim’de yılın ilk yarısındaki tabloyu ikinci yarıda pozitife çevirdik. Üçüncü çeyrekte kendi içinde kâr açıkladık, kümülatif zararımızı azalttık; yılın son çeyreğinde ise yıl genelinde pozitif sonuç almak için son derece iyi gelişmeler var. 2013 yılına ise daha umutlu bakıyoruz. Hız kesmeden devam ettiğimiz yatırımlarla, 2016 yılında ”Value-Site” vizyonumuz çerçevesinde Petkim Yarımadasında Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonunu tamamlamış olacağız.
2013 yılında Petkim ve ana hissedarımız olan SOCAR Türkiye, yatırım planlarını aksatmadan sürdürecek. Yılın ilk ayında Petkim Konteyner Limanı’nın temelini atacağız. Dünyanın en önemli terminal işletmecilerinden APM Terminals ile işbirliği yapacağımız bu yatırım yaklaşık 300 milyon doların üzerinde bir yatırım bedeline sahip. Yine Petkim Yarımadası’nda SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş tarafından kurulacak 612 MW kapasiteli STEP Enerji Santrali’nin ÇED süreci tamamlanmak üzere. Lisans alımını takiben, santralin temelini 2013 yılında atmayı ve STAR Rafinerisi ile birlikte eşanlı olarak 2016 yılında devreye almayı planlıyoruz. Santralde, tesisin çevreye etkilerini en aza indirmek için AB normlarında mevcut en iyi teknik kabul edilen arıtma sistemleri kullanılacak. Bunun için de bu yatırımın maliyeti dünya uygulamalarında 700 milyon dolar iken, çevre için ilave 300 milyon dolar harcama yapılacak ve maliyet 1 milyar dolara ulaşacak. Petkim için buhar üretecek olan ve üretim maliyetlerini rekabetçi seviyelere taşıyacak kömüre dayalı Petkim Kojenerasyon Tesisi’ne yönelik çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor.


Lojistik ihtiyaçlarınızı ne oranda outsource ediyor ve partnerlerinizden hangi hizmetleri alıyorsunuz?

Lojistik ihtiyaçlarımızda 0 oranında dış kaynaklı, yetkin, A sınıfı tedarikçilerle karşılıyoruz. Yurtiçi nakliye, uluslararası nakliye, depolama, paketleme, sevkiyat, dağıtım vb. lojistik alanlarında uzmanlaşmış ve gerekli tesis, ekipman veya personele sahip şirketlerden lojistik hizmeti alıyoruz. Ürünlerimizin tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde depolar açarak, müşterilerimize daha yakın/etkin lojistik destek sağlamak ve fabrikalarına CİP ürün teslimli satışlarımızı arttırarak navlun avantajı sağlamak için süreçlerimizi güncelledik. Böylece müşterilerimizin ürünlere hızlı ulaşımını ve asıl üretimine odaklanmasını sağlayarak rekabet avantajı kazandırıyoruz. Tek yerli petrokimya üreticisi Petkim, lojistik faaliyetleriyle de farklı modlarda yurtiçi ve yurtdışı taşıma yaparak toplu taşıma navlun avantajını müşterisine yansıtmak suretiyle ve müşterilerine değer katmak misyonuyla çalışmalarına devam ediyor. Şirketimiz asıl üretim (uzmanlık) alanları dışındaki işlerden çekilerek, maliyet azaltmayı hedefi ile 2004 yılından sonra paketleme, yükleme, boşaltma, sevkiyat, 2008 yılından itibaren de yurtiçi nakliye, depolama vb. lojistik alanlarının tamamını dış kaynak kullanımı ile karşılamaya başladı. Ulusal ve uluslararası düzeyde destinasyona göre değişmekle birlikte, sektöründe yatırımı ve güçlü ağı bulunan Ulusoy Lojistik, Omsan Lojistik, Arkas, İkra Lojistik, SDV Horoz, Elmas Lojistik, Karadeniz Nakliyat, Beta Lojistik, Gökbil, Bosphorus Lojistik, TGL Lojistik gibi 100’e yakın tedarikçiyle iş ortaklığı yapıyoruz.

GİDERLERİNİ 1/3 ORANINDA AZALTTI

Gider kalemleriniz arasında lojistik nasıl bir pay teşkil ediyor? Bu payı aşağı çekmek için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Lojistik hizmet alımlarımızda, müşteri beklentilerini karşılamak ve fiyat istikrarını sağlamak asli görevlerimiz arasında. Lojistik giderlerimizde paketleme, yükleme boşaltma ana giderimiz olmakla birlikte, yurtiçi ve yurtdışı nakliyelerimiz de önemli gider kalemlerimiz arasında. Paketleme giderlerimizin azalması için 2008 yılında paketleme, yükleme, boşaltma hizmetlerini dış kaynak kullanımı ile gerçekleştirmeye başladık. Böylelikle giderimizi 1/3 oranında azalttık. Ayrıca 25 kg torba yerine 1400 kg bigbag ambalajlı ürünün müşterimiz tarafından tercih edilmesi, konteyner dökme ürün alımı konusunda iki müşterimizle olan çalışmayı yaygınlaştırarak daha fazla miktarda konteyner dökme/bulk yükleme ile müşterilerimize sevkiyat gerçekleştirme çalışmalarımız devam ediyor. Lojistik tedarikçilerimizden ulusal ve uluslararası mevzuata uyum sağlamalarını beklemekteyiz. Karayolları Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğine uyan araçların Petkim’de yüklemesine izin veriyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın yetki belgelerine haiz, nakliye destinasyonu, depolama vb. lojistik alanları en geniş tedarikçilerle çalışıyoruz.


Petrokimya sektörü açısından ADR Yönetmeliği nasıl bir öneme sahip?
Sektörün kendisini hızlı bir şekilde ADR Yönetmeliği’ne uygun hale getirmesi gerekiyor. Çünkü süreç uzatıldıkça uyum sağlayan, gerekli yatırımı yapan firma ile uyum sağlamayan, bu konuda bir çalışmada yapmayan firmalar arasında haksız rekabet oluşuyor. Şirketimiz ilk yönetmelik yayınladığı günden beri araç girişlerimizde kara tankerlerinin 3 tarafına taşıdığı ürünle ilgili gerekli etiketlemesinin olup olmadığı kontrol edip, uygun değilse doluma almayarak uyum sürecine katkı sağlamaktayız. Her kurum gerekli kontrollerini yaparsa nakliyeci firmalar ve araç sahipleri de gerekli hassasiyeti gösterecek, sektör uyumlu hale gelecektir.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat