e
Banner


Türk mobilya sektörünün lojistikle imtihanı
Türkiye mobilya sektörü 2017’de Uzakdoğu pazarına yaptığı ihracatı %50 oranında artırmayı hedefliyor. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, Türk mobilya sektörünün bu pazarda sağlıklı büyümesi ve İtalyan rakipleri karşısında öne geçebilmesi için zamanında ve hasarsız teslimatın çok önemli olduğunun altını çiziyor. 
zirve_banner




cuneyt_yanikciogluUzakdoğu pazarı mobilya sektörü açısından nasıl bir öneme sahip? 
DEİK, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için 9 maddelik bir yol haritası hazırladı. Çin, tüm sektörler için önemli bir pazar. Mobilya sektörü, 11 yıl önce 2023 rotasını çizmişti. O günden beri de her yıl ihracatını biraz daha arttırıyor. Sektörümüz üzerine düşen görevi, bu ülkeler açıklanmadan önce de yürütüyordu. Sektörün en büyük itici gücü; girişimcilerinin çok gayretli, her pazarda yer almak için mücadele eden ve ülkesi için çalışmaktan yılmayan bir karakterde olmasıdır. Özellikle son 11 yıldır mobilya sanayicilerimizin ve üreticilerimizin ayak basmadığı hiçbir ülke kalmamıştır. Bizden kaynaklanmayan nedenlerle (savaş, göç vb.) pazar kaybettiğimiz ülkelerin yerine hızla yenilerini bulmak için alternatif çalışmalara yönelmemiz sayesinde DEİK’in yeni sunduğu ülkelere, biz 11 sene öncesinden ulaşmaya başladık. Uzakdoğu’da bu pazarlardan biri. 
Türkiye mobilya sektörü 2016 yılını ihracatta nasıl bir başarıyla kapattı? Uzakdoğu nasıl bir pay aldı? 
Türkiye mobilya sektörü 2016 yılını 2 milyar 700 milyon dolarlık bir ihracatla kapattı. İhracat pazarları konusunda Irak, Suriye ve Rusya pazarlarında yaşanan sıkıntılardan dolayı rotamızı Hindistan, Çin, Nijerya gibi alternatif pazarlara çevirmiştik. Özellikle dünyanın ihracat devi Çin’e ciddi anlamda zanaatkar mobilya ihraç etmeye başladık. Çin’de artan lüks tüketime karşılık, zanaatkar mobilya yapacak ustaların bulunmaması, mobilya zanaatına yönelik bir geleneği olmaması ve Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olarak görülmesi, bizi bu pazarda güçlü kıldı. Yıl boyunca ciddi ihracat yaptık. Keza Çin gibi Tayland, Endonezya pazarlarında da yerimizi aldık. 
 
SEVKİYATLARDA DENİZYOLU KULLANILIYOR 
2016 yılında Uzakdoğu ülkelerine ne kadarlık bir sevkiyat gerçekleştirildi? Gerçekleştirilen sevkiyatlarda hangi taşıma modlarından yararlandı? 
2 milyar 700 milyon dolarlık ihracatımızın çok küçük bir dilimini Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediyoruz. Ancak bizim Uzakdoğu pazarına açılmamız 3 yıllık bir süreci kapsıyor. Örneğin; üyelerimizden bazıları geçmiş yılarda küçük küçük ihracatlar gerçekleştirseler de, istenilen düzeyde değildi. Şanghay’da düzenlenen dünyanın en büyük mobilya fuarlarından biri olan CIFF fuarına katılmamız Çin pazarını tanımamız ve buraya ihracat gerçekleştirmemiz konusunda ufkumuzu açtı. 2016 yılındaki fuarda 2015 yılına göre ticaret hacmimizi yüzde 30 oranında arttırdık. Sadece CIFF 2016 fuarında 2 milyon dolarlık ticaret anlaşmasına imzamızı attık. Bunlar pazarı doğru değerlendirmemiz için umut verici rakamlar. Çin ile kurduğumuz iyi ilişkiler sayesinde mobilya sektörünün gerçek gücünü temsil eden İstanbul Mobilya Fuarı’nda bu sene 5 bin Çinliyi ağırladık. 2017 yılında da Uzakdoğu pazarındaki ihracatımızı %50 oranında arttırmak istiyoruz. Çin’e gerçekleştirdiğimiz sevkiyatlarda denizyolunu kullanıyoruz.
 
Uzakdoğu’ya yapılan ihracatta lojistik şirketlerinin hizmet kalitesini yeterli buluyor musunuz? Lojistik süreçlerde yaşanan sorunlar neler? 
Lojistik bizim için ayrı bir hassasiyet taşıyor. Çünkü ürettiğimiz mobilyaların hepsi el emeği. Bir mobilyanın yapımı için ustalarımız aylarca uğraşıyorlar. Bu yüzden sevkiyatta meydana gelebilecek bir sıkıntı, ürünlerimizin kalitesini düşürebilir ya da bizim İtalya gibi önemli mobilya geleneğine sahip üreticilerle rekabet şansımızı azaltabilir. Gümrükte yaşanan sıkıntılardan dolayı zaman kaybı, paketlemelerdeki eksikliklerden dolayı mobilyaların zarar görmesi yaşadığımız sıkıntılardan sadece birkaçıdır. Sektörümüz Uzakdoğu pazarında büyüdükçe lojistik şirketlerinin de bu yönde kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Sektörlerin sağlıklı büyüyebilmesi için kaliteli, katma değeri yüksek ihraç ürünleri üretmesi kadar ürünün sorunsuz olarak müşteriye ulaşmasında da tüm sıkıntıların çözülmüş olması lazım. 
 
EN ÖNEMLİ PAZAR ÇİN 
Sektörünüzün Uzakdoğu pazarına yönelik orta ve uzun vadeli hedefleri neler? 
Uzakdoğu’da Tayvan, Kamboçya, Kore gibi pazarlar şu anda küçük bir pay alsa da Çin bizim için önemli bir pazar. Biz her demecimizde Çin pazarını sadece mobilya sektörü olarak değil, tüm sektörlere açık olduğunu belirtiyoruz. Çinliler şu anda kaliteli, markalı ürün tüketmek istiyorlar. Bu anlamda her sektörün doğru değerlendirmesi üzerine pazarda ciddi bir boşluk mevcut. Zanaatkar mobilya ihracatı konusunda bu bakir pazarda, pastadan büyük dilimi almak istiyoruz. Uzakdoğu, dünyaya açılmak konusunda önemli bir bağlantı noktası. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli dolayısıyla orta vadede önemli bir pazar. Uzakdoğu pazarı için projelerimizi sağlam adımlarla atıyoruz ve uzun vadeli projeler geliştiriyoruz.
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat