e
Banner


Kardex ile otomotiv sektörünün yolu verimlilikte kesişiyor
Kardex Remstar ürünlerinin ağırlıklı olarak otomotiv sektörü tarafından tercih edildiğini belirten Kardex Remstar Ülke Müdürü Emre Yenal, “Çünkü otomotiv sektörü çalışanları her zaman alan ve işçilik verimliliği üzerine çalışmalar yapıp, stratejiler geliştirmekte. Kardex’in otomotiv sektörüyle kesiştiği nokta da tam burası: Verimlilik” diyor. 




emre_yenal_kardexGenel merkezi İsviçre’de, 3 üretim tesisi Almanya’da bulunan Kardex Remstar, 1993 yılından beri Türkiye’de satış ve satış sonrası hizmetler sunuyor. Başta otomotiv olmak üzere, makina, savunma sanayi, lojistik, e-ticaret, sağlık, elektrik, elektronik, havacılık ve bankacılık gibi birçok farklı sektöre ürün ve hizmet sunan Kardex Remstar, Türkiye’de 2015 yılını %20 büyümeyle kapattı. Şirket 2016’da da %20 büyüme hedefliyor. 
Kardex Remstar ürünlerinin ağırlıklı olarak otomotiv sektörü tarafından tercih edildiğini belirten Kardex Ramstar Satış Direktörü Emre Yenal, “Çünkü otomotiv sektörü çalışanları her zaman alan ve işçilik verimliliği üzerine çalışmalar yapıp, stratejiler geliştirmekte. Kardex’in otomotiv sektörüyle kesiştiği nokta da tam burası: Verimlilik” diyor. 
 
DEPOLAMADA 14 KAT VERİMLİLİK 
Otomotiv sektörüne yönelik gerçekleştirdikleri projelerden örnekler veren Emre Yenal, 2015 yılının ortasında otomotiv sektöründeki bir müşterileri tarafından siparişi onaylanan 5 fazlı projenin ilk fazının mekanik kurulumunu Kasım ayında tamamladıklarını söylüyor. Yazılımların da kurulmasıyla sistemin 2016 yılının Ocak ayından itibaren devreye alındığını vurgulayan Yenal, “9.75 metre yüksekliğinde 8 adet Shuttle makinasında toplam 1428 metrekarelik raf alanı bulunuyor. Sistem toplamda sadece 110 metrekare alan üzerine kuruldu ve taban alanın tam 14 katı kadar bir verimlilikle depolama alanı yaratıldı. Sistemde sadece 2 operatör çalışıyor. Saatlik olarak 150’nin üzerinde servisten gelen siparişler toplu olarak elleçleniyor, 2 operatör 1 vardiyada toplam 3000-3500 arasında sipariş satırı toplayabiliyor” diyor. Bunun müthiş bir verim olduğunu dile getiren Yenal şunları ekliyor: “Konvansiyonel sistemlerde 1 operatör en fazla 500-600 sipariş satırı toplar. Çünkü operatör zamanının %75’ini raf arasında gezmeye, ürünü rafta aramaya, uzanıp hatta eğilmeye harcar. Halbuki operatörün asıl işi doğru ürünü raftan alıp sepete atmaktır. Ama klasik depolama ya da mezanin sistemlerinde geçen sürenin sadece %25’ini bu işe harcayabiliyor. Kardex Remstar sistemlerindeyse operatör tam tersi, zamanının %75’ini gerçek işine harcıyor, böylelikle ölü diye tabir edeceğimiz zaman minimuma iniyor.” 
 
kardexDİKEY DEPOLAMA VE PICK-TO-LIGHT SİSTEMİ
Emre Yenal, ancak bunun müşterileri için yeterli olmayacağını düşünen Kardex Remstar’ın, operasyonu çeşitlendirmek üzere bir takım materyaller ve yazılımlar geliştirdiğini söylüyor. Bunlardan bir tanesinin PICK-TO-LIGHT denilen ve mobil olarak kullanılan ışıklı toplama arabası ve entegre çalışan yazılımlar olduğunu belirten Yenal, şunları aktarıyor: “Müşterimizin kullandığı plastik kutuların ölçüsüne göre bir araba tasarladık. Araba, 3 katlı ve 12 kutu kapasitesine sahip. Her bir kutu 1 servisin siparişiyle özdeşleşmiş durumda. Yani bir araba üzerinde 12 farklı servise gidecek ürünlerin kutuları var. Sistemden siparişi alan operatör, sipariş ile bir arabayı eşleştiriyor ve tabii kutular ile de servisleri. Ardından makinalar otomatik olarak hareket etmeye başlıyor. Her hangi bir raf operatörün önüne geldiğinde, o raftan toplanacak ne kadar ürün var ise Kardex tarafından operatöre toplattırılıyor. Toplama işlemi bitince arabaya bir mesaj gidiyor ve o ürünler hangi kutulara konacaksa o kutuların önünde ışıklar yanmaya başlıyor. Tabii ışıklı ekranlarda adetler de beliriyor. Böylelikle operatör bir nevi iskambil kağıdı dağıtır gibi siparişleri kutulara dağıtıyor. O esnada Kardex dikey depolama sistemleri otomatik çalışmaya devam ediyor ve bir sonraki rafı operatöre hazır hale getiriyorlar. Böylelikle12 farklı sipariş aynı anda hem aynı kişi tarafından toplanıyor hem de tasnif edilmiş oluyor. Bu sayede 2 iş sürecini birleştirerek 1 sürece düşürdük.” Yenal, ilk fazını kurdukları müşterilerinin üründen oldukça memnun olduğunu ve yatırımın diğer fazlarının da devam edeceğini söylüyor. 
 
Kardex Remstar’ın sadece depolama otomasyonu satmadığının altını çizen Yenal, kendilerini rakiplerden ayıran farkları ise; dikey yatay-depolama, miniload-palet as/rs sistemleri, sorterler ve konveyörlere kadar depo otomasyonuna ait tüm mekanik çözümleri üretmeleri, bunun yanı sıra müşteri ihtiyacına göre yazılımlar ve ekipmanlar üretmeleri olarak sıralıyor. Kardex Remstar’ın aslında bir ürün değil, bir sistem sattığını vurgulayan Yenal, Türkiye’de kurulu olan 800’ün üzerindeki sistemi ve farklı sektörlerden birçok mutlu müşteriyi referans gösteriyor. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat