e
Banner


FIATA İSTANBUL 2014 YAKLAŞIYOR!
Turgut Erkeskin / UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı




turgut_utikadLojistik ve taşımacılık sektörümüz, ülkemizin dinamik ve güçlü ekonomik yapısı ile her geçen yıl büyüyor. Doğu ile batının kesişme noktasında olan Türkiye, sahip olduğu jeopolitik konumuyla uluslararası lojistik rotalarının en önemli kavşak noktasında bulunakta. Son yıllarda bu avantajı iyi değerlendirmeye başlayan sektör temsilcilerimiz, faaliyet gösterdiği bütün taşıma modlarında iş hacimlerini arttırırken, yeni lojistik ürünler geliştiriyorlar. UTA Dergisi’nin bu sayısında ülkemizde muazzam bir gelişim potansiyeli olan lojistikte soğuk zincir ve beraberinde gıda ve likit ürünler lojistiği incelenirken ben sizlere UTİKAD ev sahipliğinde, 13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında Hilton İstanbul Bomonti Otel & Konferans Merkezi’nde gerçekleştirecek olan FIATA Dünya Kongresi’nden bahsetmek istiyorum…
 
Dünyanın en büyük lojistik platformu olan International Federation of Freight Forwarders Associations (FIATA) 2014 yılındaki dünya kongresini İstanbul’da düzenliyor. Bu önemli ve prestijli etkinlik sizlerin destek ve katkıları ile büyüyen UTİKAD ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
 
Biliyorsunuz bu UTİKAD’ın FIATA Dünya Kongresi’ne ikinci kez ev sahipliği yapışı. 2002 yılında FIATA tarihinin en başarılı kongrelerinden birine imza atmıştık. 12 yıl aradan sonra hem gelişen ve büyüyen Türkiye’yi hem de o günden bu yana müthiş bir sıçrama yaparak küresel lojistik pazarındaki rolünü ve etkinliğini artıran Türk lojistik ve taşımacılık sektörünü şimdi de dünya gündemine taşıyacak bir girişimin içerisinde yer alıyoruz. 
 
Bunun yanı sıra insan gücü, stratejik konumu ve dinamik iş dünyası ile İstanbul, bugün küresel ekonominin önde gelen finans merkezleri ile rekabet ederken, lojistik alanında da 3. havalimanı, 3. köprü, Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi dev ulaştırma projeleri hayata geçirilmeye başlandı. Biz de FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul için “2014 Dünya Lojistik Başkenti İstanbul” olarak belirlediğimiz sloganımızla, sektörümüzün sürdürülebilir bir büyüme politikası çizebilmesi için “Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme” ana temasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
 
Küreselleşme ile beraber bilgi ve sermaye tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı hareket ediyor. Ancak bu olgu doğru okunmadığı takdirde, ciddi riskler de oluşturmaktadır. Küreselleşmenin hızına ayak uyduramayan ülke ve toplumlar, dünyadaki tedarik zincirinden daha fazla pay alabilme ve refah artışı yarışında saf dışı kalıyorlar. Durmaksızın devam eden bu büyük yarış içerisinde herkesin tüm gücü ile yerini alması gerekmektedir.
 
Küresel bir bakış açısının sağlanabilmesi ancak dünyanın farklı yerlerinden karar alıcıların bir araya gelmesi ile oluşuyor. Hiç tanımadığınız, karşılıklı bilgiye sahip olmadığınız ne ülkelerle, ne şirketlerle, ne de kişilerle iş yapabilirsiniz. Birçok şey tanışmakla, diyalogla başlıyor. O bakımdan her şeyin ilk adımı bir araya gelmekten geçiyor. Bu kapsamda, FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul, lojistik dünyasının tüm paydaşlarını ve sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirmeyi, diyalog ve işbirliği anlayışını pekiştirmeyi amaçlamaktadır. 
 
Türkiye, jeopolitik konumu ve tarihi tecrübesi itibariyle ait olduğu Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Akdeniz ve Orta Asya coğrafyası arasında lojistik “hub” olma potansiyeline sahip. Özellikle İstanbul’dan, en fazla 4 saatlik bir uçak seyahatiyle yaklaşık 50’nin üstünde ülkeye  ve  dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine erişim sağlanabiliyor. Türk lojistik sektörü olarak ne kadar çok diğer ülkelerin sektör temsilcileri ile bir araya gelip, onlarla bizim aramızda hangi farklar var sorusuna cevap bulabilirsek, eksiklerimizi görebileceğiz, üstünlüklerimizi de gerektiği gibi kullanma başarısını sağlayabileceğiz. Kongremizde düzenleyeceğimiz panel ve oturumların, lojistik alanında sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak tüm gelişmelere ilişkin en doğru reçeteleri ortaya koyacağını düşünüyoruz.
 
Tabii özel sektörün ne yaptığı kadar uluslararası örgütlerin de lojistik sektörünü hangi perspektiften değerlendirdikleri, gelecek vizyonlarının neler olduğunu bilmek bizler için çok önemli. Bu çerçevede birçok uluslararası kuruluşun temsilcisi de İstanbul’da bizlerle beraber olacak. Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Gümrük Örgütü, Dünya Bankası, IATA (Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği), IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği), UIRR  (Uluslararası Kombine Kara-Demiryolu Taşımacılığı Firmaları Birliği) FIATA 2014 İstanbul Dünya Kongresi’nin katılımcıları arasında yer alıyor.
 
Ayrıca, FIATA İstanbul 2014’e katılacak olan delegeler için önemli bir “network ağı” oluşturma fırsatı sağlaması açısından da bu kongreyi gerçekten çok önemli görüyoruz. Bu kapsamda FIATA Dünya Kongresi’nde bu yıl bir ilki de gerçekleştireceğiz. Kongrenin ikinci günü yani 14 Ekim’de “UTİKAD Networking Günü”  düzenleyeceğiz. Bu etkinlikte, lojistik sektörünün irili ufaklı tüm oyuncuları yeni işbirliği olanakları geliştirmek ve gelecekteki partnerlerini belirlemek üzere tüm dünyadan katılımcılar ile bütün gün birebir toplantı yapma fırsatı bulacaklar.
 
FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul’da bu yıl ilk kez bir sergi etkinliğine de imza atılacak. MSC Gemi Acenteliği Dokümantasyon Hizmetleri Müdürü Ahmet Aytoğan, 20 yıldır koleksiyonunu yaptığı konşimentolarını sizlerle paylaşıyor. FIATA dünyası için de bir ilk olacak bu sergi de katılımcıların unutulmaz bir kongre yaşamasına katkı sağlayacak.
 
Dünyanın çeşitli yerlerinden ülkemize gelecek olan sektörün önemli isimlerine ev sahipliği yapmak tabii ki UTİKAD olarak büyük bir onurdur. Bu süreçte başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar, TOBB, İTO, DEİK, TİM ve diğer sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve sektör temsilcilerimize de sağladıkları katkılar için de teşekkür ederiz. 
 
Şurası bir gerçek ki bu tür kongrelerin başarı ile gerçekleştirilebilmesi maddi imkanlar ile de doğru orantılı. Bu çerçevede kongremizi sahiplenerek sponsor olan yerli ve yabancı firmalara teşekkür ederiz. Ülkemizin en yenilikçi ve en büyük lojistik şirketlerinden Ekol Lojistik, kongremize Ana Sponsor olarak destek sağlarken, Platin Sponsor olarak yine sektörün en önemli firmalarından Arkas Lojistik, Bronz Sponsor olarak Turkish Cargo yanımızda yer aldı. Yine Suudi Arabistan’dan King Abdullah Economic City Platin Sponsor, dünyanın en büyük bağımsız network organizasyonu WCA – World Cargo Alliance Gümüş Sponsor, sektörün genç aktörlerine sağladığı imkanlar ile TT Club, YIFFYA Yılın Genç Forwarderi Yarışması sponsorumuz olarak kongrede yerlerini aldılar. Habertürk Gazetesi ve TV’si Ana Medya Sponsorumuz, UTA Lojistik’te Medya Sponsorumuz olarak kongre tanıtımlarımıza katkı sağlarken yurtdışında da ITJ Dergisi medya sponsorluk desteği sağladı.
Artık büyük kongremiz için geri sayım süreci başladı. Katılımcılarımızı üç imparatorluğa başkentlik yapmış, kıtaların, medeniyetlerin ve ticaretin kesişme noktası olan İstanbul’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız. Kongremizin, sektörümüze yeni ufuklar açan bilgiler kazandırmasını ve önemli iş birliklerinin oluşmasına katkı sağlamasını temenni ediyoruz. 13-18 Ekim tarihleri arasında FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul’da görüşmek üzere.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat