e
Banner


Kırgızistan Gümrük Birliği’nde yerini alıyor

Kırgızistan son bir yıldır Rusya, Kazakistan ve Belarusya üçlü ülkerin üyeliğinde oluşan Gümrük Birliği’ne dahil olmasına olumlu bakmaya başladı.

 




kirgiz_cumhurbaskani.jpg

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kırgızistan mevkidaşı Erlan Abdıldayev bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev Gümrük Birliği’ne üyelik tutumlarının devam ettiğini belirterek, süreç içinde ortak yaklaşımı geliştirmek için çalışma grupları oluştuğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Bişkek ziyareti sırasında Kırgızistan’ın Gümrük Birliği’ne dahil olmasını destkeldiğini hatırlatan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bişkek’in Gümrük Birliği çerçevesinde olup bitenleri de yakından izleme şansı bulduğunu Moskova’nın bu yönde siyasi desteğinin de devam ettiğini söyledi.

Avrasya Ekonomi Topluluğu (EVRASEZ) çatısı altına oluşan Gümrük Birliği Rusya, Kazakistan ve Belarusya’nın üyeliği ile 2010 yılının Haziran ayında işleme başlatıldı. Kırgızistan’da o dönemde yaşanan halk ayaklanmasından sonraki yeni hükümet Gümrük Birliği’ne üyeliği için olumlu bakışını bildirmişti. Kırgızistan Geçiş Dönemi Cumhurbaşakanı Roza Otunbayeva Astana’da düzenlenen AGİT zirvesinde ülkesinin Gümrük Birliği’ne dahil olabileceğini duyurmuş, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’den de tam destek almıştı. Bunun akabinde Kırgızistan’da oluşturulan çalışma grubu Gümrük Birliği’ne üyeliği için hazırlıkları yapmakta. Diğer yandan ekonomi ve siyasi uzmanlar ülkenin Gümrük Birliği’ne üyeliği durumunda kazanacağı ve kaybedeceklerini sıraladı.

Kırgızistan’da üretim zayıflığı olduğundan hazır ürünleri yeniden ihracat alanı geniş. Türkiye ve Çin’den getirtilen hazır giyim ürünlerinin ihracatının  yıllık vergi gelirleri devlet bütçesinin yüzde 41’ini oluşturulduğu düşünülürse Kırgızistan’ın Gümrük Birliği’e dahil olması halinde yeni tarifeli uygulama ile ekonomik alanda aksaklıklar yaşayacak. Uzmanlar ülkedeki işçi geçim kaynağının ürünlerin alım satımı ve KOBİ’lerle oluştuğunu kaydederek, yüzbinlerce kişinin işsiz kalacağı haberini veriyor. Madalyonun diğer yüzünü de açıklayan eksperler ekonomik kalkınmanın yolun risklerle başlatıldığını anımsatıyor. Krizin yaşanacağını ileri süren ekonomi uzmanları Kırgızistan’ın Gümrük Birliği üyeliği halinde üretim ve yatırım olanakları artacağı fikrini ortaya koyuyor.

Siyasi uzmanlar ise Kırgızistan’ın Gümrük Birliği’ne dahil olması isteği Moskova’nın talebi üzerinde gerçekleştiğini açıklıyor. Rusya’nın jeopolitik siyasetinde Çin’e karşı durması için Kırgızistan coğrafyasının önemi artıyor. Ancak diğer üye Belaruysa ise Kırgızistan’ın birliğe dahil olmasının zor olduğu fikrini yansıtıyor. Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Kırgzistan’ın üyelik süreci çalışmaları devam edeceğini, ancak ekonomik alanda zayıf olan ülkenin birliğe dahil edilmesinin ortak zararı olarak görüldüğünü ifade ediyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat