e
Banner


Tedarik zinciri süreçlerinde verimli paletlemenin adı CHEP
CHEP, Kimberly-Clark, Unilever, Dimes, Konya Şeker, Migros, Real, Carrefour, Şok, Tesco-Kipa, Tansaş, Dia-SA’nın da aralarında bulunduğu dev şirketlere sürdürülebilir palet havuzlama çözümleri sunuyor. CHEP palet havuzlama sistemlerinin tedarik zinciri süreçlerinde mükemmel verim sağladığını vurgulayan Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, “Özellikle mevsimsellik, tasarruf  ve hasar boyutlarında nakliye sistemlerine önemli katkılar sağlıyor” diyor.




safak_aktekin.jpgTüketim ürünleri, taze gıda, içecek ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren dünyanın dev markaları her günü, birbirlerine karşı olduğu kadar zamana karşı da yarışla geçiriyor. Tüm dünyada milyonlarca tüketiciye ürünlerini ulaştırmak isteyen bu markaların zamanla olan yarışlarında sergiledikleri başarı, rekabet güçlerini, satışlarını ve müşteri memnuniyetinin sağlanma oranını artırmada kilit rol oynuyor. Zamanla olan bu yarışta markaların özen göstermesi gereken en önemli unsurlar arasında tedarik zincirinin verimliliği yer alıyor. Milyonlarca ürünün paketlenip, tüketicilere ulaştırılması arasındaki sürecin tamamında ürünlerin tazeliklerini ve biçimlerini üretildikleri ilk andaki halleriyle korumaları gerekiyor. Tedarik zincirinin bu boyutta verimli çalışabilmesi için dev markalar sürekli yükselen operasyon maliyetleriyle uğraşmak durumunda kalabiliyor.

 

DEVLER BU SİSTEMİ TERCİH EDİYOR

Tüm dünyada yoğun ilgi gören “palet havuzlama” sistemi ise bu operasyon maliyetlerini azaltma ve tedarik zincirlerini her zamankinden daha da fazla verimli kılma konusunda en etkili çözüm olarak öne çıkıyor. Bu alanda dünyanın lider şirketlerinden birisi ise 56 ülkede faaliyet gösteren palet havuzlama şirketi CHEP. Tüketim ürünleri, taze gıda, içecek ve otomotiv gibi sektörlerde dünyanın en büyük şirketlerine sürdürülebilir palet havuzlama çözümleri sunan CHEP’in müşteri portföyünde P&G, Kimberly-Clark, Henkel, Colgate-Palmolive ve Unilever gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye’de ise, Hayat Kimya, Paşabahçe, Dimes, Konya Şeker, Migros, Real, Carrefour, Şok, Özdilek, Tesco-Kipa, Tansaş, Dia-SA gibi dev şirket ve zincirler CHEP ile birlikte çalışıyor. CHEP’in palet havuzlama sisteminde, şirketlerin ürünleri, sertifikalı ormanlardan elde edilen ahşap paletler üzerinde saklanıyor ve taşınıyor. Şirketler ihtiyaçları doğrultusunda CHEP paletlerini kullanıyor ve hiçbir zaman palet satın almalarına gerek kalmıyor. Nakliye operasyonları, CHEP’in palet havuzlama sistemiyle çok daha verimli çalışıyor.

 

NAKLİYEDE ÜRÜN HASARI EN DÜŞÜK SEVİYEYE İNİYOR

CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, CHEP palet havuzlama sisteminin özellikle “mevsimsellik”, “tasarruf” ve “hasar” boyutlarında nakliye sistemlerine önemli katkılar sağladığını belirtiyor. “Mevsimsellik” özellikle içecek endüstrisinde hayati öneme sahiptir” diyen Aktekin, içecek sektöründe özellikle yaz mevsiminde susuzluğun artmasıyla ortaya çıkan ani talebe dikkat çekiyor. “Ani talep artışlarına karşı üretim, depolama, ambalajlama ve nakliye sürecinde karşılaşılabilecek her türlü sorun, içeceklerin müşterilere ulaşma süresini uzatacak, içecek tedarikçisi firmayı zorlu rekabette geri bırakacaktır” diyen Aktekin, söz konusu ani talep artışlarında şirketlerin düşük kaliteli ve standart dışı palet kullanımını tercih edebildiğini, bunun da ürünlerdeki hasarı artırdığını ve çalışanların iş güvenliğini risk altına sokabildiğini vurguluyor.

Mevsimsel talep dalgalanmalarına hızlı yanıt verebilmek için yüksek kalite standartlarındaki paletlerin kullanılması gerektiğini söyleyen Şafak Aktekin şunları aktarıyor: “Havuzlama sisteminde, paletlerin üretiminde ve onarımında daha yüksek kalitede materyaller seçiliyor çünkü paletler bu döngü içerisinde tekrar tekrar kullanılıyor. Düzenli yapılan kontrol, denetim ve onarımlar, havuzlama sisteminde yer alan ekipmanın ömrünü uzatarak ürünlerin tedarik zinciri boyunca güvenle ve etkin bir şekilde taşınmasına yardımcı oluyor. Yüksek kalitedeki bu paletler, aynı zamanda platformun çökmesine veya ürünün zarar görmesine engel oluyor. Bu da sevkiyat süresince zaman ve maliyet kaybını önlüyor.”

 

KONYA ŞEKER VE ŞOK VERİMLİLİKLERİNİ CHEP İLE ARTIRDI

Paletli havuzlama sisteminin tedarik zincirlerine avantaj sağladığı bir diğer boyut da tasarruf boyutu. Türkiye'nin 50 büyük firmasından biri olan Konya Şeker, CHEP’in palet havuzlama sistemini tercih ederek tedarik zinciri süreçlerinde ciddi oranda tasarruf sağladı. Düşük kaliteli ve takas sistemi ile kullanılan beyaz ahşap paletlerin, şirketlerin tedarik zinciri verimliliğini azalttığına dikkat çeken Şafak Aktekin, “Konya Şeker, 2013 yılında CHEP’in palet havuzlama sistemlerini kullanmaya başladı. Palet kiralama ve yenileme sistemimiz sayesinde müşterimiz gerek operasyon gerekse lojistik boyutlarında verimini artırdı. Sunduğumuz zamanında ürün temini garantisi ve kullanım kolaylığı da yılda 7 milyon tonluk ürün nakleden müşterimizin önemli oranda tasarruf sağlamasına olanak tanıdı. Sosyal sorumluluk bilincine büyük önem veren müşterimiz, CHEP’in çevre dostu paletlerinin kullanımı sonucunda bir yıl içerisinde 71 bin 59 ton karbondioksit gazının atmosfere salınmasının ve 35 bin 427 metreküp ahşap tüketiminin önüne de geçmiş oldu” diyor.

CHEP palet havuzlama sistemini tercih eden bir diğer büyük şirketin de ŞOK Marketler Zinciri olduğunu vurgulayan Şafak Aktekin şunları aktarıyor: “ŞOK Marketler Zinciri, Türkiye’deki en büyük zincirlerden biri. Şok, iştiraki DiaSA ile birlikte 2 bin 400 mağazada ve 16 dağıtım merkezinde operasyonlarını sürdürüyor. Dolayısıyla çok büyük bir operasyona sahipler ve bu operasyonun sorunsuz işlemesi, en ufak ayrıntının dahi mükemmel bir şekilde işlenmesi ile gerçekleşiyor. Türkiye çapındaki mağazalarda ve 25 bölgesel dağıtım merkezinde görev yapan yaklaşık 10 bin çalışan, her iki zincirin bir yıl içinde kullandığı 140 bin paletten sorumlu. CHEP olarak yüksek kaliteli paletlerimiz ve kusursuz işleyen palet yönetimimizle müşterimize maliyet tasarrufu ve sorunsuz operasyon imkânı tanıdık. Paletlerimiz gerek depolarda gerekse mağazalarda daha güvenli kullanım olanağı sunduğu için müşterimiz uzun süredir CHEP paletlerini tercih ediyor.”

 

YÜKSEK GÜVENLİK SEVİYESİ

Düşük kaliteli palet kullanımı, nakil esnasında ürünlerde hasar oluşumunun en önemli sebepleri arasında gösteriliyor. CHEP, küresel ölçekte ele aldığı Ar-Ge çalışmalarıyla palet kalitesini sürekli olarak iyileştiriyor ve tedarik zincirinde ürün hasarının en düşük seviyeye indirilmesine katkı sağlıyor. CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, “CHEP İnovasyon Merkezi’nde müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirmek, ürünlerimizin dayanıklılığını artırmak ve ürünlerimizin kullanımında meydana gelebilecek potansiyel hataları öngörerek bu hataları gidermek için en güncel teknolojileri kullanan birçok test uyguluyoruz. Paletlerimizin değişik çevresel etkenler karşısında performansını ölçen çevresel koşullama ve simülasyon testi, paletlerimizin nakliye operasyonları esnasında ve tedarik zinciri boyunca maruz kalabilecekleri değişik koşullar karşısındaki dayanıklılıklarını ölçen titreşim ve basınç testleri, paletlerimizin dağıtım, ambalajlama, depolama ve mağaza sistemleriyle uyumluluklarını ölçen nakliye ve perakende geçerlilik testleri uyguluyoruz” diyor.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ORMANLARDAN TEDARİK EDİLİYOR

Sertifikalı ahşap kullanımı ise, daha haz hasar anlamına geliyor. CHEP’in Smartway Europe, Greenhouse Gas Protocol, The Carbon Neutral Company, Verified Carbon Standard, Ecometrica ve Carbon Trust gibi kurumlarla çalışarak bu alandaki sertifikalarını artırıyor. İnovatif ve sürdürülebilir çözümler kapsamında ise, CHEP paletlerinde kullanılan keresteleri yurtdışındaki sürdürülebilir ormanlardan tedarik ediyor. Bunun için CHEP, PEFC ve FSC sertifikalarına sahip. “Sürdürülebilir orman” kavramı Türkiye’ye de yakın zamanda gelmesi hedeflenen bir konu.

 

BİR BAKIŞTA CHEP

· CHEP’in dünya çapında 9 bin 450 çalışanı, 1.100 servis merkezi ve 510 bin toplama ve teslim noktası bulunuyor.

· Palet havuzlama alanında 56 ülkede faaliyet gösteriyor ve Haziran 2014 verilerine göre yılda 4,1 milyar dolarlık satış gerçekleştiriyor.

· Yalnızca Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’da 400’ün üzerinde servis merkezi olan ve müşterilerine tedarik zincirleri dâhilinde her gün kullanmakta oldukları 238 milyon paleti temin eden CHEP’in Avrupa’daki müşteri sayısı bugün 17 bini geçmiş durumda.

· 6 servis merkezi, 13 toplama merkezi, 5 binin üzerinde toplama noktasıyla müşterisine palet havuzlama çözümleri sunan CHEP Türkiye, 2009 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor.   




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat