e
Banner


TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yeşil dönüşümü fırsata dönüştürebiliriz
Türk ihracatçısı Cumhuriyetin ikinci yüzyılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle giriyor. “Lojistik sektörü ihracatçılarımızın her zaman en büyük takım arkadaşı oldu” diyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, başlattıkları yeşil dönüşüm sürecine bir eylem planıyla lojistik sektörünün de katılması gerektiğini söyledi. Gültepe, “İş birliği ve istişare ile yeşil sürecini fırsata dönüştürerek ihracatta büyük hedeflerimize emin adımlarla ilerleyebiliriz” dedi. 




timÜretim ve ihracat Türkiye ekonomisi için lokomotif rol oynuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 27 sektörde 61 birlik ve 115 bini aşan firmayla, ihracatı artırmak ve Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak için yoğun mesai harcadıklarını söyledi. Bu çabaların sonucu olarak 2022’de ihracatta rekorlar kırdıklarını vurgulayan Gültepe, “2022’yi 254,2 milyar dolarlık mal ve 90 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla kapattık. Üretim potansiyelimiz, bilgi birikimimiz ve yetişmiş insan kaynağımızla çok daha fazlasını başarabileceğimize inanıyoruz. Bu özgüvenle Cumhuriyetimizin 100’üncü, TİM’in 30’uncu yılını kutladığımız 2023’e girerken vizyonumuzu yeniledik. İkinci yüz yıla Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık” dedi.   
İlk 10 hedefine ulaşmak için ihracatın her yıl ortalama yüzde 10 büyütülmesi gerektiğini ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak ticarette işler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Avrupa ve ABD başta olmak üzere en önemli pazarlarımızda 2022’nin son çeyreğinde başlayan ve 2023 boyunca devam eden durgunluk, ihracatımıza olumsuz yansıdı. Küresel talebin yavaşlamasının yanı sıra içeride yüksek enflasyona rağmen seçimlerden önce kurun uzun süre baskılanması rekabetçiliğimize zarar verdi, bazı sektörlerde ciddi kan kaybı yaşadık. Pazar çeşitliliğini artırarak konjonktürel riskleri en aza indirmek için 2023’te ticaret ve alım heyetlerine ağırlık verdik. Yıl boyunca yoğun bir heyet programı yürüttük. Yılın neredeyse her günü ya yurt dışında bir ticaret heyetimiz vardı ya da yurt dışından bir alım heyetini ülkemizde ağırladık. Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle 2023’ü 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle tamamlayacağız.  Heyetlerimizin kısa vadeli sonuçlarını şimdiden görmeye başladık.” 
 
‘LOJİSTİKÇİLER EN BÜYÜK TAKIM ARKADAŞIMIZ’ 
“Biz ihracata takım oyunu gözüyle bakıyoruz” diyen Mustafa Gültepe, ihracatın en önemli aşamalarından birinin lojistik olduğunu söyledi. Gültepe, “Ne kadar kaliteli ürün üretirsek üretelim, ne kadar büyük marka değerimiz olursa olsun lojistik imkânlar el vermediği sürece ihracat yapmak zor, hatta çoğu zaman mümkün değil. Bu nedenle lojistik sektörü ihracatçılarımızın her zaman en büyük takım arkadaşı oldu. İhracatta başarıların altına her zaman lojistik sektörümüzle birlikte imza attık. TİM olarak bizim büyük hedeflerimiz var. Biz Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonuyla çalışıyoruz. 12 Kalkınma Planı’nda da 2028 için 375 milyar dolarlık ihracat hedefimiz bulunuyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda ihracatımızla birlikte lojistik sektörümüzün de büyümesi gerekiyor. Ben bugüne kadar olduğu gibi yeni dönemde de lojistik sektörümüzle birlikte önemli başarılara imza atacağımıza inanıyorum” diye konuştu. 
 
‘DEMİRYOLUNUN PAYI ARTIRILMALI’ 
İhracatın taşıma modalarına göre dağıtımını da değerlendiren Mustafa Gültepe, yaklaşık yüzde 59’unun deniz, yüzde 31’inin karayolu, yüzde 8’inin havayolu, yüzde 1’inin ise demiryolu ile gerçekleştirildiğini söyledi. Özellikle karayolu taşımacılığının payının azaltılarak karbon salınımının düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Gültepe, “Elbette coğrafi şartlar gereği karayolunun payını azaltmak her zaman kolay olmasa da asgari seviyeye düşürerek deniz ve demiryolu taşımacılığının payının artırılması gerekiyor. Oysa bugün Avrupa başta olmak üzere yakın coğrafyamızdaki ülkelere ihracatın önemli bir kısmını karayoluyla gerçekleştiriyoruz. İhracatçılarımız yurt içinde de limanlara ulaşım için ağırlıklı olarak karayolunu kullanmak zorunda kalıyor. Özellikle yurt içinde demiryolu ağının geliştirilmesi ve yolcu taşımacılığında olduğu gibi yük taşımacılığında da hızlı tren ağının geliştirilmesi sürdürülebilirlik hedeflerimiz için hayati önem arz ediyor. TİM olarak bu konudaki talep ve beklentimizi Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili makamlar nezdinde dile getiriyoruz. Mevcut demiryolu ağımızı genişletip yük taşımacılığını hızlandırabildiğimiz ölçüde hem lojistik maliyetlerimizi ve karbon salınımını azaltma hem de pazarlara daha hızlı ürün sevkiyatı avantajı elde edebileceğiz” dedi. 
 
‘LOJİSTİK İÇİN DE YOL HARİTASI OLUŞTURULMALI’ 
TİM çatısı altında 27 farklı sektör için sürdürülebilirlik eylem planlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğinin bilgisini veren Gültepe, 15 sektörün eylem planlarının tamamladığını, diğerlerinin de en kısa zamanda tamamlanacağını aktardı. “İhracat sürecinde zincirin halkalarının tamamlanabilmesi için lojistik ve diğer paydaşların da benzer bir plan dahilinde sürece katılmaları gerekiyor” diyen Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha düşük karbon salınımına sahip taşıma araçlarının kullanımından, çevre dostu ambalaj kullanımına, depolama tesislerindeki enerji verimliliğinden atık yönetimine bütün aşamalardaki sürdürülebilirlik uyumu konusunda lojistiğin ihracatçılarımızın en önemli paydaşı olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. TİM olarak en önemli takım arkadaşlarımız olan lojistik sektörümüzün her zaman yanındayız ve her türlü iş birliğine hazırız. İş birliği ve istişare ile yeşil dönüşüm sürecini fırsata dönüştürerek ihracatta büyük hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğimize inanıyorum.”
 
1 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI 
Mustafa Gültepe, Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarmak için 1,5 dolar düzeyinde bulunan ortalama kilogram ihracat birim fiyatının, 3 dolar seviyesinin üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi. Daha çok üretim ve ihracat için yeni yatırım yapılması ve teknolojinin yenilemesi gerektiğine dikkat çeken Gültepe, bunun da uygun maliyetli finansmanla gerçekleştirilebileceğini belirtti. Gültepe bu konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “İhracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak için 2023’te çok önemli bir adım attık. Türkiye’nin ‘milli sermayeli ilk özel bankası’ unvanını elinde bulunduran Türk Ticaret Bankası’nı İGE A.Ş aracılığıyla ihracatçılarımıza kazandırdık. Elbette ihracatçımızın kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını da karşılamamız gerekiyor. Finansmana erişim, Haziran’a kadar ihracatçı firmalarımız için büyük bir sorun oluşturuyordu. Seçimden sonra işbaşı yapan ekonomi yönetimi bu alanda önemli iyileştirmelere imza attı. Eximbank’ın kredi hacminin artırılmasının ardından reeskont kredilerinde günlük limit 300 milyon TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldı. TİM olarak Ağustos ayında kamu ve özel 11 bankamızla ihracatçı firmalarımız için toplam 1 milyar dolarlık bir kredi protokolü imzaladık. Öngördüğümüz hedef kısa sürede aşıldı. Protokol çerçevesinde 5 bine yakın firmamızın kullandığı kredi miktarı toplamda 1,7 milyar dolara yaklaştı. Ayrıca Eximbank’ın katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların kredi ihtiyacının çözümünü kolaylaştırmak için Kasım ayında açıkladığı finansman paketini çok olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Son olarak Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinde iskontoyu sabitleme kararını da büyük bir memnuniyetle karşıladık.”
 
HEDEF 2024’TE İHRACATTA YÜZDE 10 ARTIŞ
2023 yılı ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Mustafa Gültepe, 11 ayda 232,9 milyar dolara ulaşan ihracatın geçen yıla göre yüzde 0,7 arttığını söyledi. 2023’ü 255 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatmayı hedeflediklerini belirten Gültepe, hizmet ihracatının da 100 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek değerine ulaşacağını aktardı. 2024 yılında ihracatı az yüzde 10 büyütme hedefinde olduklarını vurgulayan Gültepe, “Ancak küresel pazarlarda önümüzdeki yılın ilk yarısı için de çok iyimser bir tablo görünmüyor. Örneğin OECD’nin son raporunda küresel büyümenin 2024’te yüzde 2,7’ye gerileyeceği tahmin ediliyor.  Ukrayna’nın ardından Gazze’de başlayan savaş da yakın coğrafyamızdaki belirsizlikleri artırıyor. Koşullar çok elverişli olmamakla birlikte biz elimizden gelenin en iyisini yaparak 2024’ü mümkün olan en yüksek performansla tamamlamak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.   
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat