Trans.eu intermodalde dijital köprüler kuruyor
09/12/2018 - 16:42:00
Lojistik operatörlerini, forwarderları, üretici şirketleri ve taşıyıcıları aynı platformda buluşturan Trans.eu, intermodal taşımacılık alanında da dijital bir platform olmayı hedefliyor. Trans.eu Ülke Müdürü Özgür Kesemen, Kazakistan Demiryolları ile imzaladıkları anlaşmayla intermodal taşımacılığın gelişmesine katkı sunmayı amaçladıklarını söylüyor.
2004 yılında kurulan Trans.eu, 12 ülkede bulunan ofisleri, faaliyet gösterdiği 45 ülke ve nakliye borsası alanında 14 yıllık piyasa deneyimiyle lojistik operatörlerini, forwarderları, üretici şirketleri ve taşıyıcıları aynı platformda buluşturuyor. Karayolu taşımacılığı için modern bir lojistik platformu oluşturan şirket, intermodal taşımacılığı da dijital platforma taşıyor. İntermodal taşımacılık alanında donanımlı ekibi ve sağlam altyapısı ile kurduğu dijital platform ile yükleri ya da boşta olan araçları tek bir tıkla müşterilerinin ayağına getiriyor. Kazakistan’ın Almaty’da kentinde ofis açan şirket, Kazakistan Demiryolları ( KTZ ) ile imzaladığı anlaşmayla Avrupa ile Asya arasında intermodal taşımacılık alanında dijital bir köprü işlevi görmeyi amaçlıyor.
EKONOMİYE 5 MİLYAR EUROLUK KATKI
Trans.eu Ülke Müdürü Özgür Kesemen, lojistik operatörlerini, forwarderları, üretici şirketleri ve taşıyıcıları birbirine bağlayan Trans.eu’nun Avrupa'nın en önemli yük borsası platformunu oluşturduğunu söylüyor. Platform’un evrakları doğrulanmış binlerce uluslararası müşteriye ve alt yükleniciye sağladığı hızlı ve kolay erişim sayesinde, Polonya Ulaştırma Endüstrisi’nin AB Ulaştırma Lideri olduğunu vurgulayan Kesemen, “Uygulamanın yıllık kullanımı ile Trans.Eu Platformu’nda yapılan taşıma hacminin ekonomiye katkısı 5.000.000.000 eurodur. Platform sayesinde Avrupa’nın her yerinden onaylı nakliye şirketlerine ulaşabilir ve Avrupa’dan dönüş yükünüzü garanti altına alabilir böylelikle intermodal taşımacılığın en büyük avantajlarından biri olan doğaya daha az CO2 salınımını destekleyebilirsiniz” diyor.
HEM AVANTAJLI HEM DE ÇEVRECİ
Dünya ticaretinde yaşanan teknolojik gelişmeler ile birlikte ulaştırma politikalarında değişiklik yaşandığını, lojistik sektörünün de intermodal taşımacılık ile tanıştığına dikkat çeken Kesemen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Avrupa İntermodal Birliği'ne göre. ‘intermodal taşımacılık; en az iki ulaştırma türünün kapıdan kapıya ulaştırma zincirini tamamlamak üzere bütünleşik bir biçimde kullanıldığı ulaştırma sisteminin bir özelliğidir.’ Tipik bir intermodal taşımacılık olarak yükün demiryolu, karayolu, denizyolu ve tekrar demiryolu ile taşınarak nihai noktaya ulaşmasını örnek verebiliriz. Üreticilerin ve nakliyecilerin intermodal taşımayı tercih etmesinin en önemli 3 nedenini; maliyetleri düşürmek, kapasiteyi tutarlı hale getirmek ve kaliteyi arttırmak olarak sıralayabiliriz. İntermodal taşıma modelinin diğer avantajları arasında, her yıl kurtarılan binlerce hektarlık orman, sabit fiyat güvencesi, yükleme, taşıma ve boşaltmada takip kolaylığı olduğunu söyleyebiliriz. Yükün teslim edileceği mesafe ne kadar uzun olursa intermodal taşımacılık için daha uygun olacaktır. 25 tondan daha az yükleme yaptığınız ara ve nihai mallarınız için intermodal taşımacılığı tercih etmeniz çok daha uygun olacaktır.”
KAZAKİSTAN’DA OFİS AÇTI
Özgür Kesemen, Trans.eu’nun intermodal taşımacılık içinde kilit rol oynayan demiryolu ağlarını Avrasya bölgesi üzerinden de genişletmek amacıyla Almaty’da (Kazakistan) yeni ofisi ile hizmet vermeye başladığını aktarıyor. Kesemen, ayrıca Kazakistan Demiryolları (Kazakhstan Temir Zholy) ile yaptıkları anlaşma ile birlikte intermodal taşımacılığa daha fazla destek olmayı amaçladıklarını belirtiyor. Kazakistan’ın, Güney Asya, Çin ve Rusya'daki hızlı büyüyen üretim ekonomileri nedeniyle karayolu taşımacılığında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Kesemen, aynı zamanda Batıda Hazar Denizi ile sınır olması nedeniyle Ortadoğu bölgesine de kolayca ulaşabilmek için büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor. Kesemen, “Trans.eu Sistemi API entegrasyonu ile özel tren programlarını uygulayarak, takvim, süre, maliyet gibi son kullanıcılar için intermodal taşımacılık servisini mümkün kılmaktadır. Trans.eu taşıma kapasitelerini optimize ederek CO2 emisyonunun azaltılması, iş ortamı için yüksek güvenlik koşulları sağlanması gibi ulaşım engellerini ortadan kaldıracak özellikleri ile kullanıcılarına yeni pazar fırsatları sunarken, intermodal taşımacılık için de dijital bir platform olmayı hedefliyor. Sistemine dahil olan firmalar Trans.eu sisteminin sunmuş olduğu ‘GPS Monitoring’ uygulaması ile yük ve araç bilgilerini kolaylıkla takip edebiliyorlar” açıklamasında bulunuyor.
Türkiye’nin intermodal taşımacılık için çok uygun ve potansiyeli olan bir lokasyona sahip olduğunu belirten Kesemen, aynı zamanda altyapı yatırımlarının artırılması ve limanların demiryollarıyla birlikte planlanmasıyla beraber Karadeniz, Kafkasya, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için önemli bir aktarma ve dağıtım merkezi olacağını söylüyor.
BLOCKCHAIN ZORLUKLARI ORTADAN KALDIRACAK
Trans.eu’nun blockchain teknolojisini kullanarak küresel ticarette yaşanan temel zorlukları ortadan kaldırmayı amaçladığına dikkat çeken Özgür Kesemen, şunları aktarıyor: “Ayrıca dijital dönüşüm yoluyla tedarik zincirlerinin saydamlığını daha da artırmak ve kapsamlı süreç otomasyonu, girişimcilerin yenilikçi yeteneklerini arttırma, işlemlerini hızlandırma, güvenliği artırma, taklit mallarda ticareti azaltma konularında da destekleyecektir. Trans.eu küresel ticaret sisteminde bulunan; yüksek fiyatlar, şeffaf çalışma eksikliği, zaman kullanımı, güvenlik eksikliği gibi problemleri gelişmiş ve çevre dostu bir platformda yeniden şekillendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca yeni nesil taşımacılığa destek olmak ve dezavantajları avantaja çevirmek amacıyla adımlar atmıştır. Örneğin; daha fazla şeffaflık, güvenilir ortam oluşturmak, manuel hataları azaltmak, kağıt kullanımını azaltmak ve prosedürler ile geçirilen süreleri minimize etmek gibi. Trans.eu çok taraflı işlemleri takip etmeyi, işlem süresini azaltmayı ve dijital kimlik doğrulamasını şifrelenmiş ve güvenli bir şekilde etkinleştirmeyi mümkün kılmaktadır. Sahip olduğu sistem cihazların birbirleriyle doğrudan etkileşime girmesini sağlar akıllı sözleşmeler, dijital portföyler, güvenli dijital aktarım ve güvenli bilgi gibi uygulamaların yaratılmasını mümkün kılar. Müşterilerin deneyimlerini zenginleştirmek için her yerde ve her zaman güvenilir bilgiler sağlamak, özellikle hızlı teslimat, malların bulunabilirliği ve çeşitliliği söz konusu olduğunda müşteri hizmetlerini geliştirmek ve yeni iş süreçlerinin kullanımı yoluyla ticaret maliyetini azaltmaya katkıda bulunmak Trans.eu Platformu’nu en önemli hedefleridir.”
TRANS.EU BUILDS DIGITAL BRIDGES IN INTERMODAL
Founded in 2004, Trans.eu is bringing together the logistics operators, forwarders, producers, and carriers thanks to its offices in 12 countries, the 45 countries where it operates, and its 14-year experience in the transport stock exchange. The company that has established a modern logistics platform for overland transport is also bringing intermodal transport to the digital platform. Having inaugurated an office in Kazakhstan’s province of Almaty, the company aims to function as a bridge between Europe and Asia in the field of intermodal transportation through the agreement it entered into with Kazakhstan Railroads (KTZ). Özgür Kesemen, Trans.eu Country Manager, says that they aim to provide contributions to the improvement of intermodal transport with by means of the agreement signed with Kazakhstan Railroads.