e
Banner


MUDO lojistik operasyonlarını nasıl yönetiyor?
120'den fazla mağazası ve 2.000’i aşkın çalışanıyla Türk hazır giyim ve dekorasyon perakendeciliği sektörüne yön veren markalardan biri olan MUDO, lojistik operasyonlarında 5 büyük firmadan destek alıyor. MUDO Lojistik Hizmetleri Müdürü İbrahim Yücer, depolamada Karınca, kara nakliyede Borusan ve TLS, kargo gönderiminde ise UPS ve Yurtiçi ile çalıştıklarını söylüyor. 




mudo_ibrahim_yücerMUDO hakkında bilgi vererek, satış ağınızdan söz eder misiniz? 
İsmini kurucuları Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün'ün adlarının ilk hecelerinden alan MUDO, 1964 yılında Fitaş Pasajı’nda 12 metrekarelik bir dükkanda kurularak yola çıktı. 1964'ten bu yana her zaman kalite ve farklılık prensipleri doğrultusunda ilerleyen MUDO, sektörde fark yaratacak değişimlere öncülük etti. Bu anlayışta müşterilerin alışverişlerinde keyifli vakit geçireceği, aradıkları her şeyi aynı çatı altında kolaylıkla bulabilecekleri özel konseptte mağazalar tasarlandı. MUDO bugün concept, city, bahçe, store, marina, outlet türünde oluşan 120'dan fazla mağazası ve 2.000'i aşkın çalışanıyla Türk hazır giyim ve dekorasyon perakendeciliği sektöründe hizmet veren köklü bir markadır. 
MUDO, mağazalarının yanı sıra ayrıca mudo.com.tr alışveriş sitesinde müşterilerine hizmet vermektedir. İnternet satış ve pazarlama operasyonlarını 2015’de Türkiye’nin önde gelen bir elektronik ticaret firması ile ortaklığa giderek yenilemiştir. “Bayilik Değil Ortaklık” projesi ile yerel yatırımcılarla işbirliği yapılmaktadır. Yine 2014 yılında başlayan çalışmalarla Turquality programına kabul edilerek, yurtdışında mağazacılık projeleri hızlandırılmıştır. Yurtiçi ve yurtdışında otel, restoran ve her türlü gayrimenkule toplu satış gerçekleştiren kurumsal satış biriminin projelerinin boyutu arttırılmıştır. Son bir yılda 110.000’den fazla müşteriye ulaşılmıştır. 
 
DEPO YÖNETİMİ SİSTEMİ İLE 
HIZ VE ESNEKLİK SAĞLANIYOR 
Ürünlerinizin depolanması ve dağıtımında nasıl bir yol izliyorsunuz?
MUDO’da müşterilere sunulacak ürünlerin talep planlaması yıllık ve sezonluk şekilde dönemsel yapılmakta ve talep yönetimine paralel olarak yurtiçi ve yurtdışı ürün tedarik planını çıkarılmaktadır. Bu planlar doğrultusunda satışa en hızlı sunabilecek dönemlerde ürünler içe dönük lojistik operasyonlarıyla depolara alınmaktadır. Yurtdışından gelen ürünlerin gümrük işlemleri İstanbul limanlarında, Tuzla Şekerpınar'daki MUDO antreposunda ve dış kaynak kullanılarak çeşitli firmaların antrepolarında tamamlanmaktadır. Ürünler, depolarda kategori ve ürün grubu bazında adreslenerek satışa hazır hale getirilmektedir. Depo ve stok yönetim sistemleriyle stok seviyesinin kontrolü, verimlilik ve kapasite artışının sağlanması, sipariş karşılama oranının yükseltilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi konularındaki projelerle sürecin yönetimine destek verilmektedir.
Tüm depo süreçlerimiz Depo Yönetimi Sistemi (WMS) üzerinden yönetilerek, mağazalarımızdan ve web sitemizden satılan ürünlerin tüketiciye zamanında ulaştırılması sağlanmaktadır. Müşterilerimize sunulan bu hız ve esnekliğe dayalı iş modeli sürekli geliştirilmektedir. MUDO, müşterilerine satış anında mobilya ürünlerinin ne zaman teslim edileceğine dair bilgi vermektedir. Bu bilgi, kurulan sistem tarafından arka planda temin etme lokasyonu, nakliye planlamaları ve ürünün bakım-kalite kontrolünden geçireceği zamana göre otomatik olarak oluşturulmaktadır. Depolarda teslim tarihine göre siparişler toplanmakta ve ürünler bakım sürecinden geçerek müşteriye sevk edilmektedir. Müşterilerle en az 1 gün öncesinde iletişime geçilerek sevkiyat hakkında bilgi verilmektedir. Zamanında teslimat ve doğru teslimat konularında KPI’lar belirlenerek, birçok iletişim kanalıyla müşterilerden geri bildirim alınmakta, bu şekilde müşteri memnuniyeti ve operasyonun mükemmeliyeti her zaman arttırmaktadır. 
 
Lojistik operasyonlarınızdaki çözüm ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz? 
MUDO, lojistik operasyonlarını kendi bünyesinde ve dış kaynak kullanarak yürütmektedir. Mobilya ve ev dekorasyon ürünlerinin (concept) depolama operasyonları MUDO tarafından yürütülürken, hazır giyim ürünlerinin depolama operasyonları için Temmuz 2015’ten itibaren Karınca Lojistik’ten hizmet almaya başlandı. Kara nakliye operasyonları için Borusan Lojistik ve TLS Lojistik’ten, kargo gönderimleri için UPS ve Yurtiçi’nden hizmet alınmaktadır. İstanbul içindeki mağazalara hazır giyim ve concept ürünlerinin sevkiyatları Borusan Lojistik tarafından yapılmaktadır. İstanbul dışındaki mağazalara hazır giyim ürünlerinin sevkiyatları için UPS’den kargo hizmeti, concept ürünlerinin sevkiyatı için TLS’den FTL hizmeti alınmaktadır. Concept ürünlerinin müşteri teslimatları büyük şehirlerde ve Bodrum bölgesinde Borusan Lojistik üzerinden yapılmaktadır.
 
GİDERLER İÇİNDE LOJİSTİĞİN PAYI %7
Toplam maliyetleriniz içinde lojistik nasıl bir pay alıyor? Bunu düşürmek için nasıl bir yol izliyorsunuz? 
 
Lojistiğin toplam giderler içindeki oranı 7%’dir. Sektörde bu oran 5% ile 15% arasında değişmektedir. Lojistik gider oranı satışlarla ters orantılıdır. Satışlar arttıkça lojistiğin şirket giderleri içindeki oranı düşmektedir. MUDO’da lojistik giderlerini düşürmek için aylık ve yıllık performans göstergeleri takip edilmekte, maliyet analizleri yapılmaktadır. Tüm gider kalemlerine bütçe verilerek giderlerin bütçeye paralel ilerlemesi sağlanmaktadır. Alternatif iş süreçleri ve yönetim stratejileri geliştirilmektedir. Tedarikçilerden alınan hizmetlerle ilgili belirli periyodlarla KPI toplantıları yapılmaktadır. Alınan hizmetler değerlendirilerek tedarikçilerden performans seviyelerini yükselten ve karşılıklı maliyetleri düşüren geliştirme aksiyonları beklenmektedir. Verimliliğin yanında müşteri memnuniyeti ve esneklik beklentimiz yüksektir. Bu kapsamda tedarikçilerden gelen geri bildirimler MUDO için önemlidir. 
 
Lojistik süreçlere yönelik ilginç bir anınızı anlatır mısınız? 
ise şöyle anlatıyor: “Yurtdışından getirilen mobilya ürünleri, gümrük mevzuatı değişiminden önce ihtisas gümrüğü olarak belirlenen İnegöl Gümrük Müdürlüğü’nde gümrüklenmekteydi. Ani bir yönetmelik değişikliğiyle İnegöl, mobilya ihtisas gümrüğü kapsamından çıkarıldı. Yeni yönetmeliğe göre İnegöl’de gümrük işlemi bekleyen 50 konteyner ürünün işlemlerini ek vergi ödenmeden tamamlamak için 5 günümüz vardı. Tır üstünde İnegöl’de bekleyen 50 konteyner önce Ankara’ya gönderildi. Sonrasında orada işlemlerin bitirilemeyeceği anlaşılarak Giresun’a gönderildi. 50 konteynerin gümrüklemesinin yaptırılması, sonra işlemler bitirilince hepsinin birden Tuzla depomuza getirilmesi dahil tüm bu süreci 5 gün gibi kısıtlı bir sürede yapmamız, ilginç bir anı olarak MUDO tarihinde yerini aldı.” 
 
MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ MALİYETLERİ ARTTIRDI 
Lojistik süreçlerde yaşadığınız sorunlar neler? 
Gümrük mevzuatında yapılan değişikliklerin tedarik zinciri yönetiminde temel değişikliklere yol açması ve maliyetleri arttırması süreçlerin yönetimini zorlaştırmaktadır. İstanbul gibi trafiğin çok yoğun olduğu bölgelerde teslimat sürelerinin uzaması, müşteri memnuniyetinin etkilenmesi ve sonucunda maliyetlerin artması gibi sorunlarla dağıtım operasyonlarında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Lojistik süreçlerde gerekli ana iş gücü kaynağı kalifiyeli personeldir. Özellikle depo operasyonlarında ve müşteri teslimatlarında kalifiyeli personel bulmak oldukça zor. Sektördeki personele eğitim ve yatırımın yeterli olmaması sektörün hızlı büyümesini güçleşmektedir.
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat