e
Banner


LC Waikiki 27 ülkede 35 nakliyeciyle çalışacak
2023 yılında Avrupa’nın en başarılı 3 giyim perakendecisinden biri olmayı hedefleyen LC Waikiki, bunun altyapısını oluşturmak için adeta global bir lojistik firması gibi çalışıyor. 




erdem_caliskanLC Waikiki Uluslararası Mağazacılık Tedarik Zinciri Direktörü Erdem Çalışkan, mükemmelleştirdikleri lojistik süreçlerle elde ettikleri en önemli üç kazancı; büyüme, karlılık ve kredibilite artışı şeklinde açıklıyor. 
 
1985 yılında Fransa'da çıktığı marka yolculuğuna, 1997 yılından beri Taha Grup çatısı altında Türk markası olarak devam eden LC Waikiki, bugün Türkiye’nin en büyük moda perakendecisi konumunda bulunuyor. Türkiye’de moda perakendesi sektöründe ,5 pazar payına sahip olan şirket, Aralık 2014 itibariyle Türkiye’de 415, dünyada ise 27 farklı ülkede 140 mağazaya ulaşmayı ve 5,5 milyar TL ciro hedefliyor. Çin, Bangladeş, Mısır, Kamboçya, Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Fas, Mariçyus, Romanya, İspanya, Bulgaristan ve Endonezya olmak üzere, 13 ayrı ülkede 300’e yakın, Türkiye’de ise 500’ü aşkın üreticisi bulunan şirket, yılda 250 milyon parça yönetiyor, 3 bin konteyner mal ithal ediyor. 2023’te Avrupa’nın en başarılı 3 giyim perakendecisinden biri olmayı ve Türkiye’de 550, dünya çapında 1000 mağazaya ulaşmayı, toplam cirosunu ise 12 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen LC Waikiki’nin bu büyümedeki katalizörü ise lojistik olacak.  
 
LOJİSTİĞİN CİRO İÇİNDEKİ PAYINI %2,5’TE SABİTLEDİ 
Lojistik süreçte yarattıkları mükemmeliyetle 2023 hedefinin altyapısını oluşturduklarını belirten LC Waikiki Uluslararası Mağazacılık Tedarik Zinciri Direktörü Erdem Çalışkan, bugüne kadar elde ettikleri kazanımları ise şöyle sıralıyor: “Tedarik zincirinde kurduğumuz bu yapı, agresif bir iş planının uygulanmasına uygun zemin yarattı. Hatta beklentilerin de ötesine geçerek büyümeyi katalizör gibi hızlandırdı. Ürün sevkiyatlarımızda hız, zaman ve maliyet gibi birçok parametremiz iyileşirken, büyüme ve karlılığımız arttı, firmamızın kredibilitesi yükseldi. 2009 yılında ilk adımını Romanya’da atarak başladığımız yurtdışı yatırımlarımızı büyüttük ve global bir perakende şirketi haline geldik. Artık birçok ülkede korkmadan mağaza açıp, hatta bu sayıyı arttırabiliyoruz.” 
LC Waikiki’nin yurtdışı pazarlara nasıl bir lojistik stratejisiyle yayıldığı hakkında bilgi veren Çalışkan, oluşturdukları süreçleri; planlama, ithalat yönetimi, alokasyon süreci, transit ticaret, uluslararası nakliye, depo yönetimi, yurtdışında iç dağıtım ve iade yönetimi şeklinde sıralıyor. Lojistiğin toplam ciro içindeki payını %2,5 seviyesinde tutmaya çalıştıklarını belirten Çalışkan, hem depolamada hem de nakliyede her sipariş için zamanında ve eksiksiz teslimat On Time %98 OTIF  beklediklerini, mevzuata uygunluk konusunda ise sıfır toleransla çalıştıklarını söylüyor. Ürünün rezervasyonu yapıldıktan sonra mağazada rafa gidene kadarki bütün süreçleri ölçebildikleri bir yapı oluşturduklarını belirten Çalışkan, bu süreci minimum süreye indirmek için hem ihracatta hem de ithalatta birçok aksiyon geliştirdiklerini ve yenilerini de geliştirmeye devam ettiklerinin altını çiziyor. 
 
MALİYETLERİ İHRACATTA %25
İTHALATTA %35 AZALTTI 
Yürüttükleri çalışmalar sonucunda maliyetleri ihracatta %25, ithalatta ise %35 azalttıklarını, transit süreleri de ciddi anlamda düşürdüklerini vurgulayan Çalışkan, örneğin ihracatta sevkiyat süresi anlamında Rusya için %60, Mısır için %50, Fas için ise %40’a yakın iyileşme yakaladıklarını söylüyor. Çalışkan hem ihracat hem de ithalat operasyonlarında bu başarıyı nasıl yakaladıklarını ise şöyle özetliyor: “ihale yönetimimizi iyileştirerek, ölçeğimiz büyüdüğü için lojistikte daha iyi satın almalar yaparak, doğru hatlarda, doğru tedarikçi ile çalışarak, ithalat süreçlerini en optimum şekilde kurgulayarak, ithalat yaptığımız ülkelerin mevzuatlarına 0 uyum sağlayarak, tırlarımızı daha iyi konsolide ederek, rutlar oluşturup ayrı yaptığımızı sevkiyatları birleştirerek, parsiyel taşımayı azaltıp full track taşımaya geçerek, uçak navlunlarında birim taşıma maliyetlerini daha iyi optimize ederek en önemlisi de takip, raporlama ve iyileştirme süreçlerimizle bu noktaya ulaştık.” 
Bir diğer önemli noktanın ise LC Waikiki’nin kalite sistemindeki sağlamlık ve ürünlerindeki kalite güvenliği olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Ürünlerimizi Bureau Veritas, SGS gibi uluslararası kuruluşlara sertifikalandırarak kalitesini garantiliyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler de bu kurumları tanıdığı için mallarımızı çok hızlı gümrüklüyor. Tema Grup’un Çin, Bangladeş ve Türkiye’de akredite laboratuvarları bulunuyor. Bunun da avantajını kullanarak ciddi mevzuat sıkıntıları olan ülkelerde sorun yaşamıyoruz” diyor.  
 
KAZAKİSTAN İÇİN ÖRNEK PROJE 
LC Waikiki’nin 15 tane mağazasının bulunduğu Kazakistan için geliştirdiği lojistik projesi, sektöre rol model olacak nitelikte. Türkiye’de bir ilk, dünyada ise sayılı projelerden biri olan bu projeyle şirket, Kazakistan’a sevkiyat süresini 11 güne kadar düşürdü. Çalışkan, projenin ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Kazakistan çok yoğun sevkiyat yaptığımız bir ülke. Buraya karayoluyla 28 günde sevkiyat yapabiliyorduk. Hem transit süresinin uzun olması hem yük yoğunluğu hem de yolun zorlu olması nedeniyle bu ülke için uçak projesini hayata geçerdik. Silk Way Havayolları ile yaptığımız işbirliğiyle Türkiye’den Kazakistan’a giden bir uçağı kısmi olarak kiraladık. Şu anda bütün sevkiyatlarımızı uçakla yapıyoruz. Haftada bir kez sevkiyat yapıyor ve yaklaşık bir seferde 40-45 tona kadar mal gönderiyoruz. Bu proje sayesinde hem transit süremizi 11 güne düşürdük hem de daha uygun maliyetlerle taşıma yapmaya başladık. Bu projenin kapsamını genişletme yönünde bir hedefimiz var. Kazakistan’a giden uçağı üretim yaptığımız Bangladeş’e gönderip oradaki ürünleri Türkiye’ye taşıma gibi ileriye dönük bir projemiz var.”  
 
27 ÜLKE İÇİN 35 FARKLI NAKLİYECİYLE ÇALIŞACAK 
 
İhracat yaptıkları ülkelerde ciddi bir iç dağıtım operasyonu yürüttüklerini belirten Çalışkan, örneğin Kazakistan’da 3000 km’ye, Rusya’da 3500 km’ye, diğer ülkelerde ise 300-400 km’ye kadar değişen bir iç dağıtım yaptıklarını söylüyor. 
LC Waikiki’nin en önemli stratejilerinden birisinin de çok geniş ve alternatifli bir nakliyeci portföyüne sahip olması olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Hava şartları, yükün azlığı ya da çokluğu, yükün aciliyeti bizi bütün modlarda farklı alternatif tedarikçiler bulmaya itti. Aynı mod için farklı tedarikçi alternatiflerimiz olduğu gibi, farklı modlar için de alternatiflerimiz var. 2014 sonu itibariyle 27 ülke için 35 farklı nakliyeciyle çalışacaklarını belirten Çalışkan, çalışacakları firmaları ise yılda bir kez düzenledikleri ihaleyle belirlediklerini aktarıyor. 
 
BARSAN GLOBAL LOJİSTİK İLE YURTDIŞINDA DEPO YATIRIMI 
Depolama operasyonları hakkında da bilgi veren Çalışkan, Rusya, Kazakistan, Mısır, Irak, Fas, Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna olmak üzere, 8 farklı ülkede katmadeğerli hizmetler sundukları depolarının bulunduğunu söylüyor. Artan iş hacimlerine paralel olarak bu yılın sonunda bu sayıyı 16’ya çıkaracaklarını vurgulayan Çalışkan, depo açacakları yeni ülkeleri ise Gürcistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Suudi Arabistan ve Dubai olarak sıralıyor. Çalışkan, “Bu yılın sonunda yurtdışında kontrat lojistiğinden aldığımız alan 50 bin metrekareye yükselecek. Temmuz ayında Irak’ta 7 bin m2, Kazakistan’da 5 bin m2 depolama alanını devreye alacağız” diyor. Çalışkan, LC Waikiki’nin bu alandaki en büyük farklarından birinin operasyon yürüttüğü bölgelere Türk lojistik firmalarını da taşımak olduğunun altını çizerek, “Bu anlamda Türkiye’den yurtdışına götürdüğümüz tedarikçilerimiz var. Barsan Global Lojistik bu şirketlerden biri. Kazakistan ve Irak’taki depolarımızı Barsan Global Lojistik ile büyütüyoruz. Depo dizaynlarını, yapacağımız lojistik operasyona göre belirliyoruz. Bu alanda hız ve uygun maliyet bizim için oldukça önemli” diyor. Yine depolama alanında bölgesel güçlü tedarikçilerle yapılanmak gibi bir stratejileri olduğunu vurgulayan Çalışkan, bu anlamda Aramex, Agility,Ekol, KLG, DB Schenker gibi firmaların bu alandaki önemli çözüm ortakları olduğunu söylüyor. Belirledikleri bir ülkede fikir geliştikten 3 ay sonra bir depo operasyonunu  hayata geçirecek hıza, tecrübeye ve pazar hakimiyetine kavuştuklarını belirten Çalışkan, “2015’in sonunda yaklaşık 25 depoya sahip, Batı Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan ithalat, dağıtım ve depolamadan oluşan bir networkümüz olacak” diyor. 
 
GLOBAL NETWORK DESIGN PROJESİ 
Çalışkan, LC Waikiki’nin IT altyapısına güçlü yatırımlar yapan şirketlerden biri olduğunu söylüyor. LC Waikiki’nin kendi rut planlamasını kendisi yazan bir firma olduğunu vurgulayan Çalışkan, “İş geliştirme ve İş Analitiği Bölümümüzün geliştirdiği bu yazılımı üç aydır Kazakistan, Rusya operasyonlarımızda kullanıyoruz. Bu sistem sayesinde siparişler sisteme otomatik olarak düşüyor, bir tuşla bu siparişlerin hangi büyüklükte ve kaç tane kamyonla, nasıl bir rotayla gönderilmesi gerektiği ortaya konuluyor” diyor. Çalışkan, öz kaynaklarını kullanarak, uzman bir ekip tarafından hazırlanan ve 4-5 ay içinde tamamlayacakları Global Network Design Projesi’yle 2023 vizyonu çerçevesinde yakalayacakları büyümeyi lojistik alanda hangi adımlarla besleyeceklerini ortaya koyacaklarını söylüyor. 
 
 
SAYILARLA LC WAIKIKI 
 
Türkiye’de moda perakendesi sektöründe ,5 pazar payına sahip. 
Türkiye’de en büyük ciro, sermaya ve ihracat hacmi olan 30 şirketten biri.
Son 6 yılda 800 milyondan fazla ürün satan şirket, bu yıl 250 milyon parça ürün satmayı hedefliyor. 
Türkiye’de en fazla çalışanı olan 11. şirket. Türkiye’de 17 bin, dünyada ise 22 bin çalışanı bulunuyor. 
Yıllık büyüme oranı %25.
2014 yılı ciro hedefi 5,5 milyar TL. 
Aralık 2014 itibariyle Türkiye’de 415, dünyada ise 27 farklı ülkede 140 mağazaya ulaşacak. 
2023’te Türkiye’de 550, dünya çapında ise 1000 mağazaya ulaşmayı ve toplam cirosunu ise 12 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
2023’te 1,5 milyar parça hareket ettirecek. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat