e
Banner


Balo Projesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş tarafından hayata geçirilecek olan Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi (BALO), Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sunacak kilometre taşlarından biri olacak görülüyor.





balo_projesi.jpg

25 milyon Euro’ya yatırımla hayata geçirilecek projeyle, Batı ve Orta Anadolu’daki sanayiciler Avrupa’ya demiryolu ile bağlanacak. Lojistik maliyetleri karayoluna göre neredeyse yarı yarıya düşürecek projeyle, ekonomik, çevreci, güvenilir alternatif taşıma modelleri ile Türk sanayicisinin dış pazarlardaki rekabet gücünü artırılması hedefleniyor.

Proje nasıl oluştu: Anadolu’da faaliyet gösteren sanayiciler, ithal/ihraç yüklerini demiryolu ile Avrupa’ya taşıtmak istediğinde, mevcut TCDD şebekesinin uzun olması, İstanbul boğazından vagon geçişlerini sağlayan tren feribotların eski model, düşük kapasiteli ve yetersiz olmasından dolayı bu hattı kullanamıyor. Mevcut demiryolu şebekesinin efektif kullanılamaması, yeni güzergah ve çözüm ihtiyaçlarını beraberinde getirdi. Bu kapsamda geniş bir katılım ile BALO Projesi gelişti.

Projenin yürütücüsü: Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş.

Şirket ne zaman kuruldu: 9 Aralık 2011

Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı: Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz.

Katılımcıları: Türk ticari hayatının çatı örgütü olan TOBB’un öncülüğünde kurulan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TCDD Genel Müdürlüğü’nün de desteklediği BALO Projesi’nde 84 oda, borsa ve organize sanayi bölgesi iştirakçi olarak yer alıyor.

Hedefi: Balo projesi ile Avrupa’dan Türkiye’ye üretim için gönderilen yarı mamul ve mamuller çok daha düşük maliyet ile Türkiye’deki sanayicilere, Türkiye’de üretilen ürünlerde Avrupa’daki nihai alıcılarına aynı avantaj ile ulaşacak. AB’den BDT’ye ve Ortadoğu ülkelerine yapılan sevkiyatlar da bu proje üzerinden Güneydoğu Anadolu’daki Lojistik Merkezlere ulaşıp (Kayseri, Gaziantep), buradan ilgili varış noktalarına tırlar ile sevk edilecek. Bu durum söz konusu bölgeler için yeni bir iş ortamı yaratacak. BALO Projesi kapsamında yapılan her taşıma ile çevreye verilen zararlı gaz oranı düşürülecek, yenilenemeyen enerji kaynakları tüketimi azalacak.

Yatırım tutarı: 25 milyon Euro

Yatırımın ana kalemleri: 2 adet tren ferisi, 20 adet konteyner forklift, 4 adet RTG ve iş makineleri, 2 adet manevra lokomotifi (kullanılmış), Okçugöl Aktarma Merkezi Yatırımları ve arazi alımı, Bandırma Limanı ilave yatırımları ve iskele imalatı.

Proje ne zaman hayata geçecek: Mayıs 2012

Nerelerde oluşacak: Tekirdağ Limanı, Bandırma Limanı, Okçugöl Konsolidasyon Merkezi ve Mustafakemalpaşa Konsolidasyon Merkezi.

Yük toplama merkezleri nereler olacak: Eskişehir, Manisa, İzmir ve Denizli, Ankara, Konya, Kayseri ve Gaziantep, Konsolidasyon Merkezi: Muratlı / Tekirdağ.

BALO nasıl çalışacak: Anadolu’daki yük toplama merkezlerinden Okçugöl Konsolidasyon Merkezi’ne gelecek olan 45 inç HC konteynırlar, varış bölgesine göre teşkil edilecek olan blok trenlere yüklenecek. 17 vagon ve 34 adet 45’ HC’den oluşan blok tren Bandırma Limanı’na ulaşacak, proje kapsamında alınacak olan Tren Feribotları ile Bandırma Limanı’ndan, Tekirdağ Limanı’na ulaşacak blok trenler, Tekirdağ-Muratlı arasında TCDD tarafımdan yeni yapılan 32 kilometrelik bağlantı yolu ile uluslararası demiryolu şebekesine bağlanacak. Kapıkule sınır kapısından çıkış yapacak olan blok trenlerin planlanan varış noktaları Viyana, Nürnberg, Stuttgart, Köln ve Lyon’daki lojistik köyler olacak. Lojistik köylere varan yükler nihai varış noktasına iç taşıma araçları ile teslim edilecek. Proje faaliyete başladıktan sonra Avrupa’daki noktalar artırabilecek. Proje kapsamında Avrupa-Türkiye arasında çalışacak olan blok trenlerinin 4 numaralı mevcut demiryolu taşıma koridorundan işletilmesi planlanıyor. Orta Avrupa’daki lojistik köylerde toplanan yükler, yine 45’ HC konteynırlar ile en uygun maliyet, transit süre ve çevreci taşıma modeli olan demiryolu ile Türkiye ve çevre ülkelere (Ortadoğu, BDT, vb.) sevk edilecek.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat