e
Banner


BGL’den global taleplere yerinde çözümler
Barsan Global Lojistik, tekstil ithalat ve ihracatçısının yoğunlaştığı bölgelerde varlığını güçlendiriyor. Sektöre özel yaptıkları yatırımlar kapsamında Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu pazarında bulunan aktarma merkezlerini büyüttüklerinin altını çizen Barsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Can Kırcan, gelecek iki yılda özellikle Afrika ve Doğu Avrupa’ya yatırım gerçekleştireceklerini aktarıyor. 




can_kircan_bglTürkiye tekstil ihracatçısı ve ithalatçısını hangi çözümlerle destekliyorsunuz? 
Türkiye dahil dünyada 22 ülke 59  lojistik merkezimizde gümrükleme, kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığın yanı sıra  gümrüklü, gümrüksüz depolama, sipariş hazırlama, katma değerli hizmetler, iade ürün yönetimi, e-ticaret çözümleri hizmetleri veriyoruz. Türkiye’de tekstil ve hazır giyim perakendesi ile ilgili lojistik çözüm sağlayıcıları içerisinde en büyük operasyonları yöneten şirketler arasındayız. Dünya çapında da önemli operasyonları yönetiyoruz. Avrupa -Türkiye, Çin-Türkiye, Bangladeş -Türkiye, Türk Cumhuriyetleri- Rusya, Ortadoğu arası, Türkiye-Irak, Türkiye-Kazakistan taşımalarımızın yanı sıra Bangladeş-Çin-Kazakistan-Rusya multimodal taşımalarımız mevcut.  
Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Türk Cumhuriyetleri’nden Rusya’ya kadar, tekstil ve hazır giyim firmalarının hammaddeden yarı mamule, aksesuardan  askılı ve kolili ürünlere kadar uzanan tüm ürün yelpazelerinin tüm lojistik operasyonlarda hizmet veriyoruz. Lojistik merkezlerimizde gümrüklü, gümrüksüz depolama, sipariş hazırlama, katma değerli hizmetler, iade ürün yönetimi, e-ticaret çözümleri sunuyoruz. Özellikle iade ürün yönetimde iddialıyız. Bu alanda başarımızı yurtdışına da taşımış durumdayız. Şu anda Irak, Kazakistan gibi zor coğrafyalarda da iade ürün yönetimi gerçekleştiriyoruz.
Türkiye’de özellikle transit ticaret çözümlerinde önemli hizmetler veriyoruz. Uzakdoğu’daki 5 ayrı limandaki konsolide merkezlerimizde, tedarikçilerden topladığımız ürünlerin konsolidasyonunu yaparak Türkiye’ye getirilmesini sağlıyoruz. Aynı şekilde bu noktalardan Türk Cumhuriyetleri’ne ve Rusya’ya sevkiyatlar yapıyoruz. Avrupa’nın birçok noktasından, özellikle İngiltere’den  Türkiye’ye olan tekstil ithalatının çok büyük bir kısmını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’den de yurtdışına giden malların transit ticareti tüm dünyaya ve aynı şekilde ihraç ürünlerinin özellikle Avrupa’nın önemli ülkelerine ihracatı bizim tarafımızdan gerçekleştiriliyor. 
 
ALMATI VE BAĞDAT’TA DEPO AÇTI 
Tekstil lojistiğine yönelik özel olarak gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler?
Tekstil lojistiğinin iş hacmimiz ve ciromuz içerisindeki payı özellikle 2012’den itibaren yapmakta olduğumuz yatırımlar ile her yıl giderek atmakta. Türk tekstil sektörünün önemli şirketlerinin özellikle Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu pazarındaki hızlı mağaza açma stratejileri doğrultusunda bu coğrafyalarda aktarma merkezi depolarımızı büyütmeye devam ediyoruz. Tekstil sektörünün Türkiye’den sonra en büyük pazarları Kazakistan ve Irak. Bu doğrultuda Erbil’deki depo sayımızı 3’e çıkardık. Bağdat’ta yeni depomuz bu yıl içerisinde faaliyete geçti. Kuzey ve Güney Irak’a her gün düzenli iç nakliye seferlerimiz ile Türk markalarının mağazalarını besliyoruz. 
Kazakistan Almati’de de mevcut depomuza ilave olarak 3. depomuz faaliyete geçti. Almati’yi dağıtım ve aktarma merkezi haline getirdik. Burada da iade yönetiminden Kazakistan içi nakliyeye  kadar tüm hizmetleri veriyoruz. Rusya’da, Moskova’da her türlü otomasyona sahip depo yatırımımız devam ediyor. 
Daha da önemlisi Türk tekstil firmalarının ciddi sorunlar yaşadığı Uzakdoğu tedarikçi yönetiminde Shanghay, Yiwu, Shenzen, Ningbo ve Hong Kong’da bulunan kendi depolama merkezlerimizde tedarikçilerden gelen ürünlerin konsolide edilmesi, sipariş yönetiminin yapılması, kalite kontrolünün yapılması, müşterilerimiz ile aramızdaki portal bağlantısı ile tüm yüklerin order numarası bazında takip edilmesi, konsolidasyon yapılarak en doğru ve en uygun maliyetle Türkiye’ye gelmesini sağlıyoruz. 
Konularında uzman ve tecrübeli, sektörü ve ihtiyaçları iyi bilen  IT ekibimiz mevcut. Yaptığımız her projeye özel, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, ihtiyaçları doğrultusunda yazılımlar kullanıyoruz. Müşterilerimizin kullandıkları programlara entegrasyonu ara yüz yazılımları ile sağlıyoruz.
 
Tekstil sektörüne yönelik taşımalarınızda tercih ettiğiniz modlar ile askılı-kolili taşıma yüzdeniz hakkında bilgi verir misiniz?
Avrupa-Türkiye, Türk Cumhuriyetleri-Rusya, Ortadoğu arası taşımalarda ağırlıklı olarak karayolu nakliyesini tercih ediyoruz. Koli ve askılı yüklerin taşımalarını özmal araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız taşımaların %30’u askılı, %70’i kolili. Uzakdoğu’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Amerika’ya konteyner taşımasında gemi + uçak, uçak + gemi organizasyonları yapıyoruz. Çin’de ve Hong Kong’daki depolarımızda parsiyel yükler için konsolidasyon hizmeti de veriyoruz. Konsolide edilen malzemeler Çin ya da Hong Kong’dan Dubai aktarmalı olarak gemi + uçak, uçak + gemi nakliyesi ile Türk Cumhuriyetleri’ne ulaşıyor. Transit tekstil ticaret sürelerinin uzunluğu nedeniyle Rusya ile Türkiye arasındaki taşımalarda yoğun olarak havayolunu kullanıyoruz.
 
AFRİKA VE DOĞU AVRUPA’YI YAKIN MARKAJA ALDI 
Türkiye tekstil sektörünün geleceğine ilişkin öngörüleriniz neler? Sektörün büyüme trendi Barsan Global Lojistik’in iş hacmine ve büyüme hedeflerine nasıl yansıyacak? 
Tekstil ve hazır giyim  sektörü Türkiye’de geçmişten beri en çok katma değer yaratan alanların başında geliyor. 2016 yılında sektörde ihracatımız bir önceki yıla göre %0,6 daralma yaşasa da sektörün önemli dış pazarlarından olan Rusya ile ilişkilerin iyileşmesi ile birlikte 2017’de ihracatımız olumlu yönde etkilenecektir. Ülkemizin pazar hakimiyetleri tartışılmayacak düzeyde iyi ve bu hakimiyet yayılarak tüm dünyaya da ulaşmaya başlamış durumda. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde Türk tekstil firmaları fiyat ve çeşitlilik anlamında fazlasıyla rekabetçiler. 
Global anlamda büyüyen sektör ile şirketimizin de sektördeki iş hacmi büyümeye devam edecek. Lojistik sektöründe global ve entegre lojistik hizmet veren bir Türk markası olarak dünyada Türk tekstil şirketlerimizin yanında en hızlı ve en ekonomik çözümler ile olmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, sektörün önde gelen markalarına dünyada hacimlerinin yoğun olduğu tüm lokasyonlarda hizmet vermek. 2017 ve 2018 yatırım planlarımız doğrultusunda büyümeye devam edeceğiz. Sektöre özel olarak Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik yatırım planlarımız arasında. 
 
 
“Uzakdoğu’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Amerika’ya konteyner taşımasında gemi + uçak, uçak + gemi organizasyonları yapıyoruz. Çin’de ve Hong Kong’daki depolarımızda parsiyel yükler için konsolidasyon hizmeti de veriyoruz. Konsolide edilen malzemeler Çin ya da Hong Kong’dan Dubai aktarmalı olarak gemi + uçak, uçak + gemi nakliyesi ile Türk Cumhuriyetleri’ne ulaşıyor.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat