e
Banner


ASAV’dan otomotiv lojistiğinde çok özel taşıma
Otomotiv lojistiği kapsamında bitmiş üründen yedek parçaya, ara üründen hammaddeye kadar birçok alanda taşıma yapan ASAV, 2015’te çok özel bir projeye imza attı. 




asav_3Sponsor oldukları proje kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde tasarlanan Güneş Arabası’nı ve birçok farklı tehlikeli maddeyi içeren ekipmanı havayoluyla Abu Dhabi’ye sevk ettiklerini belirten ASAV Uluslararası Taşımacılık Genel Müdürü Melek Karabacak, proje kapsamında aracı bu yıl ise Japonya’ya taşıyacaklarını söyledi. 
 
ASAV otomotiv lojistiği başlığı altında ne tür hizmetler sunuyor? 
ASAV olarak uzun yıllardır otomotiv sektörünün farklı alanlarına hizmet veriyoruz. Otomotiv sektörüne ilk olarak lastik ve kord bezi gibi ürünleri taşıyarak dolaylı yoldan hizmet vermeye başladık. Ancak bugün bitmiş ürün, yarış lastiklerinden, motor, koltuk, hatta araç prototiplerine kadar her türlü yedek parça, ara ürün ve hammaddeye kadar çok faklı ürünlerin sevkiyatını düzenli biçimde gerçekleştiriyoruz. Bu sektörde üretim yapan çeşitli firmalarla çalışıyor, hem yerel endüstriye hem de global isimlere hizmet ediyoruz. Global rakiplerimizin yapamadıklarını yapabiliyoruz ve bu noktada tercih sebebi olmak da bizleri gururlandırıyor. 
 
Otomotiv lojistiğinde ağırlıklı olarak hangi bölgelere taşımalar yapıyorsunuz? 
Otomotiv sektörüne ağırlıklı olarak Güney ve Doğu Avrupa ülkelerine ve Rusya’ya ihracat anlamında servis veriyoruz. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya hem ithalat hem ihracat anlamında farklı müşterilere aktif olarak hizmet verdiğimiz ülkeler. 
 
HAVAYOLU HİZMETİYLE FARK YARATIYORUZ 
Sunduğunuz hizmetlerle otomotiv sektörüne ne tür avantajlar sağlıyorsunuz? 
Türkiye’nin en güçlü 0 yerel hava kargo acentesi olarak, sektörde en büyük farkı yarattığımız alan ekspres taşımalar. Özellikle otomotiv yedek parça üreticilerine sunduğumuz ekspres hizmet dahilinde çok iddialı transit süreler ve inanılmaz hızlı bir servisin garantisini, kabul edilebilir maliyetlere sağlayabiliyoruz.
Yurtdışında en az bizim kadar hızlı ve efektif çalışan, konusunda uzman ve çok sağlam bir acente networkümüz var. Bunun da bize verdiği güç ile halihazırda elimizde bulunan kapasite, tecrübe ve iş bilgisini buluşturarak dişli rakiplerimizin bir çoğundan çok daha hızlı bir servis üretiyoruz. Birçok müşterimizin bizi tercih etmesinin sebebi bu hızımız ve efektif hareket etme kabiliyetimiz. Üretim bandına etki edebilecek, ya da büyük projelerin sekteye uğramasına sebebiyet verebilecek kritik durumlarda, bizim hızımız müşterimize ciddi ekonomik kazanç sağlıyor. 
 
asav_1Otomotiv lojistiğinde gerçekleştirdiğiniz özel taşımalardan söz eder misiniz?
2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nin Güneş Arabası ekibine sponsor olduk. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan Abu Dhabi Solar Challenge etkinliğine ekibin tasarlayıp ürettiği güneş arabasını ve birçok farklı tehlikeli maddeyi içeren ekipmanı havayolu ile ücretsiz olarak sevk ederek ekibe ekstra çalışma zamanı kazandırdık. Aynı malzemenin geri dönüşünü de organize ederek yarışmada 4. olan ekibin gümüş sponsoru olduk. Bu sene yine Japonya’da ekibimizi destekleyeceğiz. 
 
AVRUPA’DAKİ YENİ OFİSİMİZ 
ÖNEMLİ BİR DAĞITIM MERKEZİ OLACAK 
Otomotiv lojistiği toplam iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu alanda büyüme hedefleriniz neler? 
ASAV olarak Türkiye’nin en büyük üçüncü, yerel sermayeli olarak ise birinci hava kargo acentesiyiz. Her yıl Türkiye’nin hava kargo ihracatının %6’sını taşıyoruz. Bu cironun içinde otomotiv en yeni ancak, en hızlı büyüyen sektörümüz. Geçtiğimiz yıllarda yurtdışında ve yurtiçinde önemli ihaleler kazanarak bu alanda kendimizi hızlı geliştirdik. Sektöre değer katabileceğimiz daha birçok alan var. Bu sebeple yılmadan aynı şevkle sektördeki payımızı artırmayı ve daha çok müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz.   
Global rekabet koşulları içinde Türkiye çok önemli bir ara noktada. İş gücü sadece global sermayeye üretici ülke olacak kadar ucuz değil, insanımız birçok alternatif üretim noktasına göre daha kalifiye. Bununla birlikte, belli ara ürünlerde, yan sanayi ve yedek parçada kendi teknolojisini ve markasını oluşturmuş ya da oluşturma yolunda olan, gerek yurtdışındaki ortaklarıyla gerekse kendi yatırımlarıyla çok iyi yerlere gelmiş firmalarımız var. Bizim de ASAV olarak planımız, sanayicilerimizin yanında olmak, onların işine değer katmak. ASAV olarak önümüzdeki yıllar için Avrupa ve Uzakdoğu’da yeni yatırım planlarımız var. Özellikle Avrupa’da planladığımız yeni ofis yapılanmamız, Türkiye’den taşıdığımız otomotiv yüklerinin nihai alıcıları için önemli bir dağıtım merkezi olacak. 
 
Türkiye’de otomotiv lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler? 
Otomotiv sektörüne sunulan hizmetler ülkemizde sektörün kalkınmasıyla birlikte rekabeti artırıyor. Ancak sektöre sunulan hizmetlerin daha da geliştirilebileceği birçok alan var. ASAV olarak sektörü gözlemlediğimizde, müşterilerimizin birçok durumda halen hak ettikleri esnekliği ve çözüm odaklılığı bulamadığını görüyoruz. Bizler müşterilerimize bu çözümleri üretebilmek için ekipçe çalışıyoruz. Taşımacılık hizmetini veren tedarikçiler olarak, sektöre sıradan kalıpları uygulamaya çalışmak yerine, müşterimizi daha iyi dinlemeli ve ihtiyaçları olan esnekliği göstererek, Türkiye’nin rakip pazarlarla daha kolay rekabet edebilmesine ufak da olsa bir katkıda bulunmaya gayret etmek, birincil önceliğimiz olmalı. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat