e
Banner


Lojistiği profesyonel ellere bırakan akaryakıtçılar kazanıyor
Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Lukoil Genel Müdürü Alexander Terletskiy, akaryakıt sektöründe lojistik süreçler için dış kaynak kullanımının firmalara önemli faydalar sağlarken, aynı zamanda ölçek ekonomisi yaratıp, birim maliyetlerini düşürdüğünü söylüyor.




alexander_terletskiyAkaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Lukoil Genel Müdürü Alexander Terletskiy, tehlikeli madde taşımacılığında lojistik yönetiminin müşteri memnuniyeti açısından çok önemli olduğunu söylüyor. Tam da bu noktada akaryakıt sektöründe firmaların tüm kaynaklarını, süreçlerini ve hedeflerini ana işlerine yönelttikleri takdirde daha büyük ve sürdürülebilir başarılar elde edebildiklerinin altını çizen Terletskiy şunları aktarıyor: “Esas etkin oldukları faaliyetlerin dışında kalan işlerin dışarıdan kaynak kullanımı yolu ile sağlaması firmalara ciddi faydalar sağlıyor. Akaryakıt Dağıtım Sistemi ile bayiler, ne zaman, nasıl, ne kadar ürün alacakları gibi detaylarla uğraşmak yerine satışlarını artırmak için çalışmalara yöneliyor. Akaryakıt tedariği ile ilgili tüm süreçler profesyonel eller tarafından yürütülüyor. Çünkü profesyonel lojistik hizmeti veren kurumlar müşterilerinin herhangi birinin tek başına sahip olduğundan çok daha büyük bir ölçeğe sahiptirler. Bu sebeple hem satın alma maliyetleri hem de işletim maliyetleri daha düşük. Ayrıca bayi, lojistik firmasının altyapısından yararlanırken, aynı lojistik firmasına ait altyapının başka firmalarca da kullanılması ölçek ekonomisi yaratıyor ve birim maliyetlerini düşürüyor.”

BT REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYOR
Kendi nakliyelerini yapan ya da her parti ürün için ayrı anlaşma yapan firmaların nakliye maliyetlerini düşürmek ve yok satmamak için her seferde maksimum ürünü taşımayı tercih ettiğini vurgulayan Terletskiy, “Bu da gereksiz yere stok tutulmasına sebep olur. Oysa taşımalar bu alanda profesyonel firmalara bırakılınca nakliyeci firma sık olarak düşük miktarlarda sevkiyat yapabiliyor. Bu sayede ihtiyaç duyulduğu zaman, ihtiyaç duyulduğu kadar ürün alınması anlamına geliyor” diyor. Terletskiy, günümüzde lojistik yönetiminin önemli ölçüde bilgi teknolojilerine dayandığını söylüyor. BT’nin doğru seçimi, uyarlanması ve yönetiminin rekabet edebilirliğe büyük katkıda sunduğunu belirten Terletskiy, “BT’yi doğru kullanmayan firmalar lojistik sürecini etkin biçimde kontrol edememe, tedarik sürelerinin uzaması ya da aksaması, sistem içindeki stokların artması, entegrasyonun sağlanamaması gibi büyük sorunlar ile karşılaşabiliyor” diyor.

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞINDA CİDDİ İLERLEME KAYDEDİLDİ
Terletskiy, tehlikeli madde taşımacılığının güvenli, çevreye ve insanlara duyarlı bir şekilde yürütülmesinin ve SEÇ-G kurallarının yüzde yüz uygulanmasının sektördeki her şirketin kaçınılmaz görevi olduğunu söylüyor. Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığında ciddi ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Terletskiy sözlerini şöyle sürdürüyor: “ADR yasasının tamamen yürürlüğe girmesi bu dönüşümü tamamlayacaktır. ADR yönetmeliği özellikle bu işe yatırım yapan ve bu işin ciddiyetini kavramış olan büyük taşımacılık şirketleri ve tehlikeli madde taşımacılığı yapan dağıtım firmalarını olumlu yönde etkileyecektir. Beklentilerimiz, ADR yönetmeliğinin en yakın süre zarfında devreye girmesi ve dağıtım firmalarının beklentilerine hızlı ve çözüm odaklı yanıtlar verebilecek bir yapıda olmasıdır. Lojistik şirketlerinden beklentimiz araçlarında uygun yakıt türünü kullanmaları, SEÇ-G kurallarını tamamen uygulamaları ve ADR yasasına uyum için hazırlıklara başlamalarıdır.”
Alexander Terletskiy, şirket olarak ise maliyet kalemlerini aşağıya çekmek adına, “One Trip – Full Drop”, Full Tanker Transportation (FTT), “Effective Route Planning”, yakıt tasarrufu sürüş teknikleri eğitimi, bilişim teknolojilerinin kullanımı: 7/24 uydu takip sistemi, elektronik mühür, akış bilgisayarlı sayaçlar ve karışım önleyici sistemler uyguladıklarını sözlerine ekliyor.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat