e
Banner


DB Schenker Arkas 2013’ü yatırım yılı ilan etti
Sanayi ve dış ticaret başlığı altında müşterilerine geniş bir çözüm yelpazesi sunan DB Schenker Arkas’ın yatırım rotası 2013’de depolamayı gösteriyor. Depolama alanı kapasitelerinin %20 artış göstereceğini belirten DB Schenker Arkas Lojistik Grup Müdürü Alper Dinsel, yine bu yıl Gebze Gümrüğü’ne bağlı bir antrepoyu da hizmete açacaklarını kaydediyor.




alper_dinsel_arkasSanayicilere ve ihracatçılara kendi ihtiyaçlarına uygun, maliyet etkin ve hizmet odaklı lojistik çözümler sunan DB Schenker Arkas, uzun yıllara dayanan nakliye ve tedarik zinciri deneyimiyle müşteri portföyünü de genişletmeye devam ediyor. Global ağının sağladığı kapsama alanı ve ulaşılabilirlik ile şirketlerin küresel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli çözümleri geliştiren DB Schenker Arkas, yükselen pazarlardaki hedeflerini de büyütüyor. 2013 yılında multimodal taşımacılığa yoğunlaşmakla birlikte yeni depo yatırımlarını da hayata geçireceklerini aktaran şirketin Lojistik Grup Müdürü Alper Dinsel, organize sanayi bölgelerindeki yapılanmalarını da güçlendireceklerinin altını çiziyor.

DB Schenker Arkas’ın sanayi lojistiği başlığı altında portföyünde hangi hizmetler yer alıyor?
Sanayi lojistiği adı altında şirketimizin, uluslararası nakliye (deniz, hava, kara - ihracat ve ithalat olmak üzere), antrepo ve depo yönetimi, katma değerli hizmetler, yurtiçi dağıtım, iade ürün yönetimi, proje taşımacılığı ve fuar hizmetleri bulunuyor.
İhracat ve ithalat dengesini sağlayabilen taşıma firmaları, müşterilerine optimum kapasite ve maliyetle servis sağlayabiliyorlar. DB Schenker Arkas olarak biz de bu dengeyi koruyarak servis standardını yüksek tutmayı amaçlıyoruz. 2012 yılında da İhracat ve ithalat dengesini sağlamakta başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz.

Son dönemde lojistik sektörünün önde gelen şirketleri organize sanayi bölgelerine yatırımlarını hızlandırdığı görülüyor. DB Schenker Arkas’ın bu konudaki yaklaşımını ve varsa gündemindeki projeleri anlatır mısınız?
Bugüne kadar lojistik firmalarının organize sanayi bölgelerinde faaliyet göstermesinin önünde bazı engeller vardı. Bazı organize sanayi bölge yönetimleri lojistik firmalarına sınırlı izin vermekteydi. Birtakım bölgelerde durum günümüzde de aynı. Ancak az sayıda da olsa bazı OSB’ler, bünyelerinde bulunan firmaların lojistik hizmet ihtiyacına duyarsız kalmayarak lojistik firmalarına daha esnek davranıyorlar. Bu çerçevede firmamızın Gebze’de bulunan bazı OSB’ler bünyesinde 2013 yılında faaliyete geçecek olan depo ve antrepo yatırımlarına bağlı olarak ithalat ve ihracat faaliyetleri gündeme gelecektir.

Yoğunlaştığınız sektörler hangileri?
Firmamız genel olarak otomotiv, teknoloji ürünleri, endüstriyel ürünler, hızlı tüketim maddeleri ile ilaç ve sağlık ürünleri sektörüne odaklanmış durumda. Bu sektörlerin ileri gelen yerli ve yabancı oyuncularına, tedarik zincirinin tüm aşamalarında hizmet üretmekteyiz.

ÜÇ BÖLGEDE BÜYÜMEYE ODAKLANIYOR
Dış ticaretteki yeni pazar açılımlarını nasıl destekliyorsunuz? Bu çerçevede adım attığınız yeni pazarlar var mı?

Avrupa, Uzakdoğu ve Amerika pazarlarında düzenli çalışmalarımız, sunduğumuz yeni çözümlerle devam ediyor. Diğer yandan özellikle son dönemlerde dış ticaret hacmimizin arttığı Ortadoğu, CIS ve Kuzey Afrika destinasyonlarına yönelmekteyiz.

DB Schenker Arkas’ın, gümrüklü ve gümrüksüz depolama alanında sunduğu hizmetler ve depolarınızın lokasyonları, kapasitesi ve özelliklerine ilişkin bilgiler aktarır mısınız?
DB Schenker Arkas, İstanbul ve İzmir olmak üzere şu anda 96 bin metrekare kapalı alanda antrepo ve depo yönetimi hizmetleri veriyor. Depolama alanı kapasitemiz 2013 yılında %20 artış gösterecek. Depolarımız aynı çatı altında hem antrepo hem de serbest depo olarak hizmet vermekte olup İstanbul’da Hadımköy, Samandıra ve Orhanlı’da, İzmir’de ise Sütçüler ve Sasalı’da faaliyet gösteriyor. Buna ilave olarak Halkalı Gümrük Bölgesi içerisinde demiryolu bağlantılı bir depomuz da mevcut. Antrepolarımız İstanbul’da Erenköy ve Halkalı, İzmir’de ise İzmir giriş ve İzmir TIR gümrüklerine bağlı olarak faaliyet yürütüyor. 2013 yılında Gebze Gümrüğü’ne bağlı bir antrepomuz da hizmete girecek.
Serbest depolarımızda, çok genel olarak dağıtım merkezi yönetimi, konsolidayon merkezi yönetimi ve ihracat depolarımız bulunuyor. Bu depolar bünyesinde üretim hattı besleme, B2B ve B2C ürün dağıtımı, iade ürün yönetimi, adet bazında ürün toplama, paketleme, sevkiyata hazırlama, dokümantasyon ve raporlama hizmetleri veriliyor. Operasyonlarımız, her zaman performans odaklı yönetim sistemlerine bağlı olarak müşterilerimizin artan taleplerine cevap verebilecek şekilde gelişmekte.

Depolama hizmetlerinizde bilgi teknolojileri alanında nasıl bir altyapıya sahipsiniz?
Depolarımızın hepsinde şu anda tüm karmaşık depo operasyonlarını yönetmemize imkan sağlayan depo yönetim sistemi bulunmakta. Bu sistem, müşterimizin kendi sistemiyle değişik seviyelerde elektronik bilgi aktarımı (EDI) içeriyor. İlgili sistem sayesinde depolarımızda, en verimli şekilde hatasız ve zamanında operasyon yapabilmekteyiz. Ayrıca, depo personelinin ve ekipmanların operasyon verimliliklerinin gözlemlenmesine ve raporlanmasına olanak sağlıyor.
Depo yönetim sistemimiz ayrıca, müşterilerimizin gelişen ve değişen operasyonlarına paralel, bilgi işlem ekibimiz tarafından geliştirilerek müşteri operasyonuna özel hale getirilmekte. 2013 yılı içinde, bu sisteme yurtiçi dağıtım modülünü de ekleyerek tüm operasyonların takibini, raporlamasını ve performansını takip eder hale gelmiş olacağız.   
 
MULTIMODAL TAŞIMACILIĞI LİSTE BAŞI YAPACAK
Son olarak şirketiniz açısından 2012’nin değerlendirmesini yapar mısınız? Bu yıla dair planlarınızı ve hedeflerinizi de öğrenebilir miyiz?

2012 yılında, önceki yıla kıyasla hemen hemen benzer seviyede gerçekleşen bir iş hacmimiz oldu. Bununla birlikte geride bıraktığımız yıl yeni iş ortağımız olan müşterilerimizle hacmimizi daha da artırdık. 2013 yılındaki en büyük hedefimiz ise multimodal lojistik çözümlerle şirketimizin ve müşterilerimizin maliyetlerini aşağıya çekerken, yeşil lojistiği destekleyerek çevreye duyarlı olmak ve işimizde sürdürülebilirliği sağlamaktır.

ABB Elektrik’in fabrikasını DB Schenker Arkas taşıdı
DB Schenker Arkas’ın Orhanlı Lojistik Depo Birimi, güç ve otomasyon teknolojilerinde ürettiği ürün, sistem ve çözümleriyle dünyada lider ABB Türkiye'nin elektrifikasyon projeleri yapan şirketi ABB Elektrik’in komple fabrika taşımasını gerçekleştirdi. Şirketin Dudullu'da yerleşik fabrikasının Gebze Dilovası'na taşımasını gerçekleştiren DB Schenker Arkas, operasyonun yanı sıra ekipman konusunda da servis sundu. Taşıma öncesi soyunma dolaplarının demonte edilmesi ve yeni fabrika düzenine göre yeniden kurulumu, tüm büro ekipmanının yeni yerleşim noktasına monte edilmesi operasyonlarını eksiksiz bir şekilde yürüten uzman ekip, taşınma operasyonundan sonra tüm fabrika düzeninin yeniden kurulumunu yaptı. DB Schenker Arkas, bu işlemlere ek olarak, fabrikada kullanılan ABB Türkiye forkliftleri ve 4 adet üretim makinesinin de taşımasını gerçekleştirdi. Toplamda 4 gün boyunca devam eden taşıma işlemlerinde 20 kişi görev aldı.






SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat