e
Banner


Colin’s lojistik yatırımlarının meyvesini global büyümeyle toplayacak
670 ulaşan mağaza sayısıyla 32 ülke ulaşan Colin’s lojistik ve depolama alanında güçlü yatırımlarla hedeflerini büyütüyor.




colins2015 yılında 50 ülkede bin 200 mağaza, 500 bin metrekare alan ve 7 bin çalışanla hizmet vermeyi planladıklarını belirten Colin’s Lojistik Direktörü Ergin Erşin, lojistik ve depolama süreçlerinde hayata geçirdikleri ve geçirecekleri yatırımların bu hedefe ulaşmalarına önemli katkı sağlayacağını vurguluyor.

Eroğlu Şirketler Grubu bünyesinde “Hazır giyim sektörünün çok ötesinde ürün ve hizmetleri ile insanları daha iyi hissettirme” misyonu ile 1983 yılında kurulan Colin’s, bir dünya markası olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Başta Rusya, Ukrayna, Almanya olmak üzere aralarında Arabistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Estonya, Hırvatistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Slovakya ve Türkmenistan’ın da bulunduğu 32 ülkede 670 mağaza ile faaliyet gösteren Colin’s, 2015 yılında 50 ülkede bin 200 mağaza, 500 bin metrekare alan ve 7 bin çalışana ulaşmayı hedefliyor.  Colin’s aynı zamanda sektöründe lojistik ve depolama süreçlerine güçlü yatırılar yapan şirketler arasında da yer alıyor. Yazılımı ve yönetimi tamamen kendilerine ait olan Logistics Tracking System (LTS) programı ile lojistik süreçlerine esneklik ve dinamizm kazandırdıklarını belirten Colin’s Lojistik Direktörü Ergin Erşin, bu programı tekstil sektörü için tasarımdan, final ürüne ve hatta kalite kontrole kadar destekleyen Product Lifecycle Management ( PLM ) programına entegre ederek, merkezi konsolidasyon deposunu hayata geçirerek ve depo+antrepo alanlarını 3 kat büyüterek 2015 hedeflerini destekleyeceklerini söylüyor.

Colin's, lojistik süreçlerini nasıl yönetiyor?
Yazılımı ve yönetimi tamamen bize özgü olan Logistics Tracking System (LTS) programı kullanılmaktadır. Bu program, ürün satın alma, lojistik, planlama, mali işler ve ithalat departmanları ile üreticiler, nakliyeciler ve gümrükçüler tarafından kullanılan web tabanlı bir yazılımdır. Bu programın eşi sektörümüz şirketlerinin hiçbirinde olmadığı gibi yakın ve benzerleri de sadece bazı global forwarderlarda mevcuttur. Ancak, bizim programımız tek bir FW’a bağlı olmadığı için hem esnek ve hem de dinamiktir. Her türlü değişikliğe ve gelişmeye de açıktır. Halen mevcut ERP sistemimiz olan Axapta’ya ve depo ve stok yönetim modülümüz olan Warehouse Management System’e (WMS) bağlı olan bu program, son yazılım çalışmaları ile tekstil sektörü için tasarımdan, final ürüne ve hatta kalite kontrole kadar destek sağlayan Product Lifecycle Management ( PLM ) programına da kısa bir süre içerisinde entegre edilecektir.

Dış kaynak kullanımıyla lojistikte rekabet yaratıyoruz

Colin’s lojistik partnerlerini nasıl belirliyor ve süreçlerini ne oranda outsource ediyor?  


Hedefimiz Colin’s çalışma sistemini bilen, altyapısını buna uygun hale getirmiş alternatif nakliyeci sayısını artırmak ve diğerlerinin üzerinde fiyat baskısı ve rekabet hissi yaratmaktır. Bu parelelde özellikle yurtdışı nakliye ve yurtiçi kargo dağıtım işlerimizi outsource etmiş durumdayız. Sisteme giriş düşük hacimli ülke ile olmalıdır. Colin’s sistemine tam uyum gösterdiğini ispatlayan nakliyeci, sırasıyla orta ve yüksek hacimli ülkelere teklif verebilir. Sezon içerisinde aynı nakliyeciler ile çalışılır, değişiklik kararı verilecekse yeni sezondan 2 ay önce seçilen nakliyeciler ile altyapı kurulum çalışmaları ve deneme taşıması yapılır. Her ay yenilenen fiyat görüşmeleri ve pazarlıklar ile navlunlar kontrol altında tutulur.  Sistemde mutlaka 3-4 nakliyeci tutulur. Benzer durum iç piyasa dağıtım için kullanmakta olduğumuz kargo şirketlerimiz için de geçerlidir.

Ürünlerinizin depolanması, gümrüklenmesi ve katma değerli hizmetler konusunda lojistik şirketlerinden istifade ediyor musunuz?

Tedarik edilen ürünlerin depolanması ve dağıtımı firmamızın İstanbul’daki depolarından ve biri kendi yönetimimizdeki antrepolardan yapılmaktadır. Burada da devreye almış olduğumuz Depo Yönetimi Sistemi (WMS) programını kullanmaktayız. Hem AX hem de LTS’ye entegre olan bu program ile başta alan, işgücü, ekipman gibi kısıtlı kaynakları maksimum verimlilikle kullanmaktayız. Ayrıca, mevcut program ile hem yurtiçi mağaza ve bayi siparişleri hem de yurtdışı siparişleri en hızlı şekilde ve 0 doğrulukla hazırlanabilmektedir.
Aynı zamanda WMS ile lokasyon bazında stok doğruluğu, ürün takibi de kolaylıkla sağlanabilmektedir. Örneğin, Dış satış ( Foreign Trade-FRT ) grubumuzun, birçok ülkeye olan ihracatını da transit ihracata çevirmiş durumdayız. Yine bu sistem sayesinde, antrepoda koli içi elleçleme yapabiliyor ve bununla ilgili sistem kayıtlarımızı da kolaylıkla güncelleyebiliyoruz. Halen proje çalışmaları süren, merkezi konsolidasyon deposu ile de amacımız, ürünleri yurtdışında mağazalara gönderebilecek şekilde paketleyip sevkiyatını organize etmek olacaktır. Böylelikle, yurtdışı depolarında ve mağazalarında çok daha az ürün bulundurup, gerçekten satılan, satılacak, talebi olan ürünleri ilgili mağazalara hızla transfer etmiş olacağız.
Logistik partnerlerimiz ise yurtdışındaki depoların consolidasyon faaliyetlerini yürütmekte, bizim adımıza ürün kabulünü istediğimiz paremetreler ve sistem kurallarımız çerçevesinde yapmakta, barkod okutarak ürün teslim almakta ve yüklemekte, istediğimiz noktalarda kalite kontrol faaliyetlerini de yürütmekte ve ek olarak, istersek yurtdışı depolarımıza ürünleri son destinasyonları bazında ayırarak, direkt sevkiyat da gerçekleştirebilmektedirler.

Yük trafiğini her yıl artırıyor

Ürünlerinizin taşıma sürecinde yıllık ne kadar tonajlık bir çalışma gerçekleşiyor? Oluşan lojistik maliyetleri düşürmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?


Yıllık olarak yurtdışına geçilen sipariş yaklaşık 12 milyon adet 1500 TEU’dur ve her yıl minimum büyüme trendi ile bu sipariş miktarı artmaktadır. Yüksek hacimli ülkelere haftada 4 konteyner+2 TIR ile ihracat sevkiyatı yapılmaktadır. İthalat için ise haftada 4-6 konteyner ile Bangladesh’i , 2-4 konteyner ile Çin ve sırasıyla diğer ülkeler izlemektedir.  En büyük yurtdışı satış ağımızın olduğu Rusya’ya bazı ürünler, Uzakdoğu’daki üretim ülkelerinden direkt olarak yüklenmeye başlanmıştır. Bu operasyon ile hem toplam süre minimum 15 gün azalmakta hem de %20-35 oranının da navlundan kazancı sağlanmaktadır. Kalite kontrol ilk yükleme yerinde yapıldığından hatalı ürün yüklenmemekte, ağırlık kontrolü ilk yükleme yerinde yapıldığından, hatalı ya da yüksek vergi ödenmesi engellenmektedir. Türkiye limanlarına gelen konteyner sayısı azaldığından toplamda oluşan ardiye, aktarma, mesai vb. masraflar da azalmaktadır. Antrepomuzdan Rusya’ya sevk edilecek ürün miktarı azaldığından, mevcut işgücü diğer transit çıkışlarına ve ithalat ürünlerine daha fazla konsantre edilmektedir.
Antrepodan sevkiyat planlama, araç ve ekipman temini, transit çıkış yoğunluğu ve yükleme için harcanan işgücü ve mesailer ciddi anlamda azalmaktadır. Benzer yapı yine Çin’den Kazakistan’a ve Bangladesh’ten Rusya‘ya yapılan yüklemeler için de uygulanmaktadır. Yoğun ürün hareketi nedeniyle hem lojistikteki çözüm ortaklarının hem de taşıma modlarının çok çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Örneğin; Suudi Arabistan, Lübnan, İran, Mısır, Libya vb. ülkelere olan ürün akışımızı olabildiğince bu hatlarda uzmanlaşmış, köklü ve tecrübe sahibi firmalarla ve alternatif taşıma yöntemleriyle yapmaya çalışıyoruz.

Antrepo alanını 3 kat büyüterek

Colin’s Lojistik Direktörü Ergin Erşin, uluslararası pazarlardaki hedeflere ulaşmalarının önkoşullarından birisinin de bilgi sistemleri altyapısının, bu büyüklükteki bir operasyonu kaldırabilecek niteliklere sahip olması olduğunu söylüyor. Bilgi sistemlerini güçlendirmek için kapsamlı bir Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımı yatırımını hayata geçirmek üzere olduklarını belirten Erşin, “Bu yatırım tamamlandığında, mevcut ERP yazılımımız olan Axapta, yurtiçi ve yurtdışında yerleşik tüm şirketlerimiz ve önemli bayilerimiz ile aynı tür bilgi işlem sistemini kullanacak seviyeye gelecektir. Ürün gamımızda yer alan ürünlerin satışları ve bu satışlar paralelinde, nihai tüketicilerin tercihleri kolaylıkla izlenebilecek, bu tercihler doğrultusunda planlanan yeni ürün akışı ile uluslararası satış hedeflerimizin gerçekleştirilebilecektir. Yine 2012 sonu 2013 yılı itibarı ile halen var olan depo + antrepo alanımızı 3 kat daha büyüterek tam bir consolidasyon ve lojistik merkez üssü haline getirmeyi planlamış durumdayız. Bu alandaki yatırım faaliyetimiz de halen sürmektedir” diyor.

 
 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat