e
Banner


Mars Logistics’te kadınların yolu her alanda açık
Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projesiyle şirket içi ve dışında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güçlü bir farkındalık yaratan Mars Logistics, kadın tır sürücü sayısını 30’a çıkardı. Mars Logistics İnsan Kaynakları Direktörü Nihal Kansu, 2023’te şirket bünyesinde yeni istihdamda kadın çalışan oranını %34’e yükselttiklerini, 2024’te bu oranı yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini söyledi.




MarsLojistik sektöründe geleneksel erkek egemen algısının henüz kırılmamış olmasının kadınların sektöre yönelmesinde önyargılar oluşturduğunu vurgulayan Mars Logistics İnsan Kaynakları Direktörü Nihal Kansu, aynı zamanda çalışma yaşamında cinsiyete dayalı ayrımcılıkların kariyer gelişimini engellediğini söyledi. Kansu, “Ancak günümüzde sektörel olarak kadın istihdamını artırmak ve cinsiyet eşitliği projelerine verilen önem sayesinde değişim dönemine tanık oluyoruz” dedi. WiLAT Türkiye tarafından yapılan araştırmaya göre; lojistik sektöründe kadın istihdam oranının yüzde 9.1 gibi çok düşük bir seviyede olduğunu hatırlatan Kansu, kadın istihdamını artırıcı hedefler belirlenerek, yönetici geliştirme programlarında kadın kontenjan sayısı artırılarak, kadın çalışanların iş-özel hayat dengesini kolaylaştırmayı hedefleyen projeler geliştirilerek sektörde kadın çalışan oranının artırılabileceğini vurguladı. 
 
EŞİTLİĞİN CİNSİYETİ YOK DEDİ! 
Şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliği algısını güçlendirmeye yönelik önemli projelere imza attıklarını söyleyen Nihal Kansu, bunlardan birinin Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projesi olduğunu belirterek şunları aktardı: “Mars Logistics olarak toplumsal cinsiyet bakış açısının hayatın tüm alanlarına yansıtılması gerektiğine inanıyoruz. Kadının toplumdaki duruşunu güçlendirmek için 2021 yılı başında Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projemizi hayata geçirdik. Kadını konu alan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Mor Çatı gibi sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak çeşitli aktiviteler, eğitimler ve workshoplar düzenledik. Farkındalık çalışmaları ile tırların arkasına proje ismi ve mottosunun bulunduğu İngilizce stickerlar ekledik, iş kıyafetlerimize proje ismi ve mottosunu yazdık. Bunun dışında şirket içine afişler astık, çalışanlar için toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenledik, yaka ipleri gibi çalışanların sürekli kullandığı eşyalara Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur logosu bastık. Kadını konu alan Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birlikleri düzenleyerek proje ekibimiz ile birlikte aktivitelere katıldık. Proje grubumuz ile birlikte işaret dili kullanarak hazırladığımız, projemizin mottosunu okuduğumuz bir video çektik ve dijital mecralarda yayınladık.” 
 
KADIN TIR SÜRÜCÜ SAYISINI 30’A ÇIKARDI 
Hayata geçirdikleri projeleri belirledikleri somut hedefler ve adımlarla güçlendirdiklerini vurgulayan Kansu, “2021 yılı stratejik planlamamıza eklediğimiz ‘yeni istihdamda kadın çalışan oranı hedef %30’ maddemiz ile kadın istihdamını erkek egemen olarak bilinen lojistik sektöründe artırmayı hedefledik. Madde eklenmeden önce, 2020 yılı sonunda yeni istihdamlarda olan kadın çalışan oranını 2023 yılının sonunda %34’e yükselttik. 2024 yılında ise bu maddeyi gerçekçi ve ulaşılabilir olması adına ‘yeni istihdamda kadın çalışan oranını önceki yıla kıyasla artırmak’ olarak güncelledik. Geçtiğimiz senelerde kurduğumuz Mars Sürücü Akademisi ile tır sürücülüğü mesleğine ilgi duyan ancak gerekli eğitimi ve belgeleri olmayan kişileri kadın erkek fark etmeden akademimize kabul etmiştik. Şu anda akademi mezunları da dahil olmak üzere toplamda 30 kadın tır sürücümüz bulunuyor. Kadın istihdamını şirketin her alanında her yıl artırmayı, değişimi öncelikle içimizde başlatarak yaymayı amaçlıyoruz” dedi. 
 
‘ÖĞRENMEKTEN HİÇ VAZGEÇMEDİM!’
Nihal Kansu, kariyer yolculuğunun en belirgin özelliklerini sürekli öğrenmek ve her alanda kendini geliştirmek olarak açıkladı. Kansu, “Bir İnsan Kaynakları profesyoneli hangi sektörde çalışıyorsa o sektörün dinamiklerini ve işin özünü anlamalı ve buna göre işini yapmalı, sorumlu olduğu tüm fonksiyonlarda bire bir çalışmalı. İşe alımda da, özlük-bordrolamada da, idari işlerde de, performans yönetiminde de. Ben de hala İnsan Kaynaklarının tüm alanlarında farklı noktalarında bire bir operasyon yapmayı sürdürüyorum. Bu işleri öğrenirken de çok fazla gözlem yaptım, okudum ve kendimi daha da geliştirebilmek için sürekli olarak öğrenmeye devam ettim” dedi. 
Bir yönetici olarak operasyonla iç içe olmaya ve ekibinin hayatını kolaylaştırmaya çalıştığını belirten Kansu, yönetim anlayışını oluşturan temel ilkeleri ise şöyle sıraladı: Şeffaf yönetim, takım çalışmasını takdir ve teşvik etmek, etkin dinlemek, güvenilir ve tutarlı olmak, değişim isteği, ekibi güçlendirmek ve motive etmek, ileriye bakmak. 
 
‘ERKEKTEN 3-4 KAT DAHA FAZLA ÇALIŞIYORUZ’ 
Nihal Kansu, kadın yönetici olmanın en zor yanlarından birisinin; ilerlemek için aynı işi yapan bir erkek yöneticiden en az 3-4 kat daha fazla çalışmak olarak açıkladı. “En küçük bir iş eksikliğinde, ya da işin zamanında yetişememesinde ev ve çocuklarla ilgili sorumluluklarınız kaynaklı mı? diye sorgulanıyorsunuz” diyen Kansu, şöyle devam etti: “Hiçbir erkek yöneticiye işini zamanında yetişememesi ya da eksik olması durumunda ‘çocuğun yeni okula başladı aklın onda galiba, tam konsantre olamıyorsun’ denmez ama kadınsanız bunu sıkça duyarsınız ve sürekli bunun böyle olmadığını ispat etmekle uğraşırsınız. Hep daha fazla çalışmanız gerekliliği fikri ile hareket edip, kendinizden çok ödün verirsiniz.” 
 
‘CAM TAVANI TOPLUMSAL BASKI YARATIYOR’ 
“Cam tavanı” kavramanı toplumun önyargılarından dolayı insanın kendilerine koyduğu bir engel olarak tanımlayan Nihal Kansu, “Yani toplumsal baskı kaynaklı oluşuyor. Hem iş hem de sosyal hayatımda, benden yaşça büyük olanlara da gençlere de kendilerine engel koymamalarını, var olan engelleri aşabileceklerini söylemek, göstermek benim hayat karşı sorumlulukların başında yer alıyor” dedi. 
 
‘SORUMLULUKLAR KİŞİYİ GÜÇLENDİRİR’
Kansu, lojistik sektöründe kariyer yapmak isteyenlere; hızla yükselmek yerine işin özünü anlamak için her kademeyi bire bir deneyimleyerek kariyer haritalarını yönetmelerini, “bu iş benim işim değil” mantığı yerine, her yeni sorumluluğun kişiyi güçlü kılacağı bilinciyle hareket etmelerini tavsiye etti. 
 
100 KIZ ÇOCUĞUNDAN 7’Sİ OKULA GİTMİYOR!
Türkiye’de eğitim alanındaki tüm gelişmelere ve elde edilen kazanımlara rağmen her 100 kız çocuğundan 7’sinin ilkokula gidemediğini vurgulayan Nihal Kansu,” Kız çocukların nitelikli eğitime erişimlerinin ve bu eğitimi tamamlamalarının önünde yoksulluk, gittikçe artan okul masrafları, kültürel ve sosyal etkenler, çocuk yaşta, erken ve zorla evlilik, çocuk işçiliği, ev içi emek ve bakım yükü gibi birçok engel bulunuyor. Eğitime erişimin ötesinde, öğretim süreçlerindeki toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler kız çocukların ‘gerçek’ anlamda öğrenmelerinin ve eğitim süreçlerini mümkün olan en fazla kazanımla tamamlamalarının önünde duruyor. Eğitim, özellikle kız çocukların eğitimi ile ekonomik büyüme arasında yakın bir ilişki bulunuyor. Kız çocukların nitelikli eğitime erişmesi için kadın istihdamı, ekonomik büyüme, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulara önem vererek fırsat eşitliği yaratabiliriz” dedi.  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat