e
Banner


BOLTAS, Avrupa’daki intermodal ağını genişletiyor
İntermodal hatlarıyla Avrupa ülkelerinin tamamına hizmet veren Boltas, bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor. Boltas İntermodal Müdürü Merih Ünal, kara, deniz ve demir yolunu birbirleriyle entegre şekilde ve optimum verimlilikle kullandıklarını söyleyerek, İtalya’nın en önemli intermodal taşımacılık merkezlerinden Trieste’de yeni depo yatırımı yapacaklarını belirtti.




BoltasBOLTAS, intermodal taşımacılık alanında nasıl alternatifler yaratıyorsunuz?
Boltas olarak Türkiye’de intermodal hizmeti veren ilk lojistik şirketlerinden biriyiz.700’e yakın konteyner, 300’den fazla swap-body olmak üzere, 1.200’e yakın ekipmanımızla birçok sektöre yönelik intermodal taşımalar gerçekleştiriyoruz. Lojistik faaliyetlerimizde, karbon salımını ve taşıma maliyetlerini minimuma indirerek müşterilerimize hizmet veriyoruz. İntermodal hatlarımızda kara yolu, deniz yolu ve demir yolunu birbiriyle entegre şekilde ve optimum verimlilikle kullanıyoruz. Direkt kara blok tren taşımalarımız da intermodal taşımalarımız içinde önemli bir yer tutuyor. Almanya ile Türkiye arasında firmamıza ait blok tren servisimiz bulunuyor.
Yurt dışında Almanya, Fransa, Romanya ve İtalya’da ofislerimiz bulunuyor. Kısa vadede bu ülkelerde yatırımlarımızı hızlandırmayı planlıyoruz. Bununla birlikte İtalya’nın Trieste şehrinde yeni bir depo yatırımımızı da kısa bir süre sonra hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 3, 5 ve 10 yıllık stratejik yol haritalarımızı hazırladık ve tüm adımlarımızı bu planlamalar dâhilinde ilerletiyoruz.
 
boltasTEK SEFERDE KARBON SALIMINI 80 TON AZALTIYOR
Hangi hatlarda hizmet sunuyorsunuz? 
İntermodal hatlarımızla Avrupa ülkelerinin tamamına hizmet veriyoruz. İstanbul, Yalova, İzmir ve Mersin’den gerçekleştirdiğimiz Ro-Ro çıkışlarımız ile İtalya’nın Trieste Limanı’na veya Fransa’nın Sete Limanı’na ulaşıyoruz.  
Türkiye, Almanya ve Benelüks hattında hem Ro-Ro bağlantılı hem de direkt kara treni seferleriyle hizmet verebiliyoruz. Bu hatta karşılıklı tek seferde karbon salımını 80 ton azaltıyor, kara yoluna göre yüzde 15-20 civarında maliyet avantajı sağlayabiliyoruz. 
Bununla birlikte geçen yıl İngiltere intermodal hattımızı da devreye almıştık. Yeni intermodal güzergâhları ve rotaları için ise çalışmalarımız sürüyor. İntermodal taşımalarımızla yükleri 8-10 günlük transit sürelerde hedefe ulaştırıyoruz. 
 
Müşteri portföyünüz içinde hangi sektörler yer alıyor?
Otomotiv, tekstil, kimya, sanayi gibi birçok sektöre yönelik yükleri intermodal ile taşıyoruz. Müşterilerimizin önemli bir kısmı sürekli çalıştığımız markalardan oluşuyor. Müşteri portföyümüzü geliştirmek için yeni müşteri konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ro-Ro, Ro-Ro + demir yolu, Ro-Ro + kara yolu, Ro-Ro + demir yolu + kara yolu ve kara blok treni çözümlerimizle intermodal taşımacılıktaki temel hedefimiz, her zaman en iyi deneyimi müşterilerimize yansıtmak oluyor. 
 
YILLIK 50 BİN TAŞIMANIN YÜZDE 85’İ İNTERMODAL 
İntermodal taşımacılık iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Büyüme planlarınız neler?
Yıllık 50 bini aşan toplam taşımalarımızın yüzde 85’ini intermodal operasyonlarımız oluşturuyor. Hareketli başladığımız yıla, beklentilerimize yakın şekilde devam ediyoruz. Son çeyrekteki hareketlenme ile yılın başında belirlediğimiz hedeflere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Özellikle intermodal taşımalarımızı daha da artıracağız. Bu alandaki hizmetlerimizi 2023 vizyonumuz doğrultusunda bütün dünyada yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. 
 
İntermodal taşımacılıkta nasıl bir büyüme ivmesi bekliyorsunuz?
AB Yeşil Mutabakat, sektörümüzü doğrudan etkileyecek. Bu noktada intermodal taşımacılığın daha da öne çıkacağını düşünüyoruz. Ağırlıklı olarak intermodal taşımalar yapan bir şirket olarak tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, çevreci teknolojiler geliştirmeye, sürdürülebilirliği destekleyen yatırımlar yapmaya yöneliyoruz. Bu noktada hizmet verdiğimiz markaları da bilgilendirmeye özen gösteriyoruz.
Bunun yanında gerek parasal sıkılaştırmanın gerekse akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmanın negatif etkisi, küresel çapta hissediliyor. Önümüzdeki günlerde Avrupa ülkelerinde otoyol fiyatlarında önemli artışların olacağını da görüyoruz. Boltas olarak bu noktada müşterilerimizi olabildiğince intermodal taşımalara yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu taşıma modunda, fiyat dalgalanmalarından minimum düzeyde etkilenmelerini sağlıyoruz. 
Aynı zamanda demir yolu altyapısının geliştirilmesi ve yeni hatların açılması çok önemli. Deniz limanlarımızla sanayi bölgeleri arasında demir yolu bağlantılarının daha güçlü kurulması gerektiğine inanıyoruz. Elektrikli trenlerin yaygın şekilde kullanılacağı yatırımların hız kazanması da Yeşil Mutabakat’a uyumu kolaylaştıracaktır.
Tüm bunlara ek olarak ülkemizde, Avrupa’da uygulanan kombine taşımacılık istisnası olan ilave 2 ton taşıma imkânı bulunmuyor. Kara yolu yasasına göre maksimum 40 ton + %5= 42 ton/araç taşıma izninin +2 ton kombine taşıma istisnası ile Avrupa’daki taşıma sınırlarına çekilmesinin önemini vurgulamak istiyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat