e
Banner


Ege ihracatçısı denizyolu taşımacılığında yeni çözümler bekliyor
2021 yılı Ocak-Şubat döneminde 200’ün üzerinde ülke ve bölgeye 14 milyar 766 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Ege ihracatçılarının lojistik gündeminde denizyolu taşımacılığı ve Kemalpaşa Lojistik Köy projesi var. Lojistik köy projesinin bölgedeki limanların verimli kullanılmasına katkı sunacağını belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ayrıca Alsancak Limanı’ndan Ro Ro seferlerinin artırılmasının ve büyük tonajlı gemilerin girebileceği yatırımlar yapılmasının ihracatın gelişimine katkı sunacağını söyledi. 




eibEge İhracatçı Birlikleri olarak 2021 yılını nasıl bir ihracatla kapatmayı hedefliyorsunuz?
 
Ege İhracatçı Birlikleri’ne üye 8 bin 500 ihracatçı firmamızın üstün çabalarıyla 2021 yılının Ocak – Kasım döneminde 200’ün üzerinde ülke ve bölgeye 14 milyar 766 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. EİB’nin ihracatı son 1 yıllık dönemde ise; yüzde 25 ivmeyle 16 milyar 22 milyon dolara ulaştı. 2021 yılının 11 aylık döneminde Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracattan sanayi sektörleri 8 milyar 650 milyon dolarlık pay alırken, tarım sektörlerinin ihracatı yüzde 12’lik artışla 5 milyar 625 milyon dolara yükseldi. Madencilik sektörü ise; ihracatını yüzde 16’lık gelişimde 987 milyon dolara taşıdı. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliği içerisinde ihracat sıralamasında ilk sırada 2 milyar 13 milyon dolarlık ihracatla Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği yer aldı. EİB’de demir ve demirdışı metaller sektörü 2 milyar dolar barajını geçen tek sektör oldu. İhracat ve istihdamda lokomotif olan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 13’lük artışla 1 milyar 191 milyon dolardan 1 milyar 352 milyon dolara getirirken zirve ortaklığını 2021 yılında da sürdürdü. 2021 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki gıda sektörlerinde zirve el değiştirdi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2020 yılı Ocak – Kasım döneminde 880 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılının aynı aralığında yüzde 33 geliştirerek 1 milyar 173 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı ve EİB bünyesindeki gıda sektörleri arasında ihracat şampiyonluğuna yükseldi. 2020 yılında 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracatla ilk kez 1 milyar dolar barajını aşarak EİB bünyesinde gıda birlikleri arasında ihracat şampiyonu olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise; 2021 yılının 11 aylık döneminde ihracatını yüzde 13,5 büyüterek 933 milyon dolardan, 1 milyar 58 milyon dolara ilerletti. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yıllık ihracatı 1 milyar doları geçen bir diğer birlikte Ege Maden İhracatçıları Birliği oldu. Son 1 yılda 1 milyar 65 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2021 yılı Ocak – Kasım döneminde de 987 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2021 yılının 11 aylık döneminde yüzde 69’luk ihracat artış hızıyla 358 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, ihracatta başarılı bir yılı geride bırakan bir diğer ihracatçı birliği yüzde 34’lük ihracat gelişimiyle 615 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği oldu.
 
ASYA PASİFİK VE AFRİKA EGE İHRACATÇISININ RADARINDA 
 
Hangi pazarlara ulaşıyorsunuz? Açılmayı düşündüğünüz yeni ülkeler var mı?
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2021 yılında 208 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirirken ilk sırada geçen yıllarda olduğu gibi Almanya yer aldı. Almanya’ya 11 aylık dönemde 1 milyar 603 milyon dolarlık ihracat yaparken, ikinci sırada 1 milyar 172 milyon dolarlık ihracatla ABD, üçüncü basamakta 950 milyon dolarlık dışsatımla İngiltere yer aldı. Bu ülkeleri; İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda, Rusya, Belçika ve İsrail izledi. İlk 10 ülkenin tamamında ihracat artışı yakaladık. 2021 yılında Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Malezya gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 15 Asya Pasifik ülkesi bir araya gelerek Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasına imza atınca dünyada ticaretin kurallarına format atma zamanı geldi. 
Ege İhracatçı Birlikleri olarak Uzakdoğu pazarında konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. 2019 yılını Çin Yılı ilan etmiştik. Çin pazarıyla ilgili çok sayıda etkinliğe imza attık. Çin Uluslararası İthalat Fuarı ve Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. RCEP bölgesi 2022 ve sonrasında ihracatta hedef pazarımız olacak. İhracatta güçlü olduğumuz bölgelerde gücümüzü korurken, payımızı artırmak istediğimiz bir diğer pazar ise Afrika olacak.
 
İhracatçılar bu dönümde lojistikte hangi sorunlarla karşılaştı? En çok hangi taşıma modları kullanıldı?
 
Pandemi dünyadaki pek çok dengeleri sarstığı gibi tedarik zinciri ve lojistik süreçlerini de olumsuz etkiledi. Uzakdoğu’dan Amerika limanlarına giden yüzbinlerce konteyner zamanında geri dönmeyince dünya genelinde konteynere ulaşmak zorlaştı maliyetler arttı. 2 bin dolar olan navlun ücretleri 20 bin dolarları gördü. Bu sorunların çözümü için ithalatçılarımızla sürekli iletişim halinde olduk. Daha sonraki süreçte siparişlerimizi teslim ederken terminleri güncelledik. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 2021 yılı ihracat rakamlarımızı artırdığımız bir yıl olurken, Türkiye’nin büyüme rakamlarına da önemli katkı sağladığımız bir dönem oldu. Geçtiğimiz günlerde yüzde 7,4 olarak açıklanan 2021 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ihracatçılar olarak yüzde 68’lik katkı sağlamanın gururunu yaşadık. Tabii bu başarılara imza atarken çok fazla güçlükle de mücadele ettik. Navlun ve hammadde fiyatlarındaki artış, hammaddeye ulaşmada yaşanan zorluklar Türk ihracatçısının en büyük handikapları oldu. Türkiye’nin ihraç pazarlarına yakınlığı ise; Uzakdoğu’dan tedarik alışkanlığı olan Avrupa ve ABD pazarlarında bizler için bir avantaj oluşturdu. Tedarik zincirleri 2021 yılında Türkiye’ye yöneldi. Bu yöneliş ihracat rakamlarımıza olumlu yansıdı. Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin ihracatta taşıma şekillerine bakacak olursak deniz yolu ile taşıma 9 milyar 73 milyon dolarlık tutarla açık ara birinci sıradaki yerini korudu. EİB’nin ihracatının yüzde 61,5’i deniz yoluyla yapıldı. Kara yoluyla ihracatımız ise; 5 milyar 646 milyon dolar olurken, havayolu ile ihracatımız 320 milyon dolar, demiryoluyla 48 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.
 
‘ARADIĞIMIZ DESTEĞİ BULAMADIK’ 
 
İhracatçılar bu dönümde lojistik sektöründen aradığı desteği bulabildi mi? Sektörden beklentileriniz neler? 
 
Çin’den bir konteynerin nakliyesinin 14 bin dolara yükseldiği süreçte Türkiye’nin konumu lojistik açıdan avantaj sağladı. Bu avantajda ihracat rakamlarımıza olumlu yansıdı. Bu dönemde lojistik sektöründen aradığımız desteği bulduğumuzu söylemek isterdim ancak böyle bir destek görmedik. Uzun yıllardır düşük kar marjlarıyla çalışan lojistik sektörü bu krizi fırsata çevirdi diyebiliriz. Lojistik ücretlerinin kriz öncesi seviyelere gelmeyeceğinin farkındayız ancak pandemi döneminde ulaştığı seviyelerin dış ticareti tehdit eder seviyeye geldiğini de lojistik sektörü de görmüş olacak son dönemde nalun piyasasındaki taşımacılık ücretlerinin göstergesi olarak bilinen Baltık Kuru Yük Endeksi'nde yaşanan düşüş eğilimi bizleri bir nebze rahatlatıyor.  Lojistik sektörünün bu süreçten gelişerek çıkması bize umut veriyor. 
 
Ege İhracatçı Birlikleri olarak lojistik alanında gündeminizde neler var?
 
Lojistik alanında tüm ihracatçıları rahatlatacak adımların atılması gerekiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından oluşturulan Lojistik Portalı’nı bu anlamda doğru bir girişim olarak görüyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri ve diğer STK’ların girişimleriyle İzmir Alsancak Limanı’ndan İspanya ve İtalya’ya Ro Ro seferlerinin başlamış olması Egeli ihracatçılar için olumlu bir gelişme oldu. Ro Ro taşımacılığına ağırlık vermemiz gerekiyor.
İzmir’de de İzmir Ticaret Odası ve diğer kurumlarla iş birliğinde Kemalpaşa’da İzmir Kemalpaşa Lojistik Köyü kurulumu ile ilgili bir çaba içerisindeyiz. Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün işletim ve yönetim modelinde iş dünyasının temsilcisi STK’lar etkin rol alacak.
Doğu Akdeniz'in ticaret kavşağında olan İzmir, günümüzde de lojistik bir merkez olma özelliğini sürdürüyor. Sadece İzmir'in değil, Ege Bölgesi'nin ihracatının gerçekleştiği, hatta Marmara ve Akdeniz bölgelerinin bazı kentlerinin yüklemelerinin yapıldığı İzmir Alsancak Limanı, Aliağa’daki limanlarımız, Çeşme'deki Ro-Ro limanı, yapımı devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile kentimiz büyük bir lojistik potansiyele sahip. Ülkemizde kara-deniz-tren hattı entegrasyonunu bu kadar geniş bir hinterlandda yapabilecek başka bir alan bulunmuyor. İzmir’de çoklu taşıma özelliklerine sahip bir lojistik merkezi bulunmamasını eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda değerlendirildiğinde Kemalpaşa Lojistik Köyü'nün bu eksikliği gidereceğine inanıyoruz.
İzmir Alsancak Limanı, Aliağa’daki limanlar, Çeşme Limanı ve sonraki süreçte devreye girecek Çandarlı Limanı ve diğer limanlarımızı verimli kullanacak altyapıyı kurmamız gerekiyor. Alsancak Limanı’na Atlantiği geçebilen büyük tonajlı gemilerin girebileceği yatırımların yapılması en büyük beklentilerimizden birisi.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat