e
Banner


Onur Talay: Yeşil Mutabakat intermodale talebi artıracak
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, lojistik sektörünü kökten değiştirmesi ve intermodal taşımacılığı daha da öne çıkarması bekleniyor. Türkiye’nin intermodal taşımacılık odaklı ilk şirketi olan Sarp Intermodal’in CEO’su Onur Talay da Ticaret Bakanlığı’nın, Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Kombine Taşımacılık Yönetmeliği’ni yürürlüğe koyacağını belirtti.




sarp intermodalAvrupa’da karbon salımını 2030’a kadar yüzde 50 azaltmayı, 2050’ye kadar ise sıfıra indirmeyi hedefleyen Yeşil Mutabakat’ın, Avrupa Birliği’nin (AB) komşularını ve ticaret ortaklarını da dönüştürmesi amaçlanıyor. Bu dönüşüm, üretimden lojistiğe birçok alanda değişiklikler getirecek.
Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, yeşil lojistik olarak bilinen intermodal taşımacılığın, Yeşil Mutabakat ile birlikte daha fazla tercih edileceğini vurguladı. Talay, kara yolu taşımalarında birim başına karbon salımı diğer modlara göre daha yüksek olduğu için Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde deniz ve demir yolunun payının artırılmasına yönelik yatırımlara öncelik verileceğini söyledi.
“Böylece intermodal taşımacılığın yıldızı daha da parlayacak” diyen Talay, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olan AB ile ticarette devamlılığı sağlamak ve çevreci ekonomiye geçişi desteklemek amacıyla Yeşil Mutabakat Eylem Planı hazırladığını kaydetti. Talay, bu kapsamda sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık sistemlerinin geliştirilmesi için Kombine Taşımacılık ile Lojistik Merkezler yönetmeliklerinin yürürlüğe konacağına dikkati çekti. 
 
“LOJİSTİK SÜREÇLERİ YEŞİL MUTABAKATA GÖRE PLANLANACAK”
 
İthalat ve ihracat firmalarına, sadece üretim değil lojistik süreçlerinde de Yeşil Mutabakatı göz önünde bulundurarak planlama yapmaları çağrısında bulunan Talay, aksi takdirde yakın gelecekte AB ülkeleri ile ticarette ciddi zorluklar ve yaptırımlar ile karşılaşılabileceğini aktardı. Talay, Yeşil Mutabakata ayak uyduramayan şirketlerin pazar paylarının ve Avrupa’daki dolaşımlarının da eskisi kadar kolay olmayacağını vurguladı.
“Çevreyi korumak tüm toplumun ve insanlığın ortak sorumluluğudur” diyen Talay, son yıllarda insanlığın çevreye verdiği zararın yaşanan felaketlerle daha iyi görüldüğünü söyledi. Talay, markaların çevreci iş modellerini ve firmaları tercih etmesinin ise sorumluluk ve farkındalık açısından oldukça mutluluk verici olduğuna değindi.
Sarp Intermodal olarak kullandıkları taşıma modları ve çevreci lojistik operasyonları ile yüksek miktarda karbon gazının atmosfere salınmasını önlemiş olduklarının altını çizen Talay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşterilerimiz bizi sağladığımız çevreci ve ekonomik fayda yüzünden tercih ediyor. Markaların çevreye olan farkındalığına katkıda bulunmak adına daha fazla müşteriye intermodal taşımacılıkla ulaşmaya çalışıyoruz.”
Talay, “intermodal ile tanışın” mottosuyla farklı sektörlerden birçok firmayı Yeşil Mutabakat’a uyum konusunda teşvik ettiklerini de sözlerine ekledi.
 
YIL SONU BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE
 
Pandemiye rağmen yılın ilk üç çeyreğini büyüme ve yatırımla geçiren Sarp Intermodal, sadece bu yıl 950 adet yeni 45’lik konteyner yatırımı gerçekleştirmişti. Bu sayede özmal 45lik konteyner adedini 1950’ye çıkardıklarını söyleyen Talay, hali hazırda iş ortaklarının ekipmanlarıyla birlikte 5 binin üzerinde konteynere direkt erişebildiklerini belirtti. Talay, yılın ilk üç çeyreğindeki büyümeden hareketle yıl sonu büyüme beklentilerinin yüzde 30 olduğuna değindi.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat