e
Banner


LC Waikiki dünyaya yılda 600 milyon adet sevkiyat yapıyor
2023 yılında Avrupa’nın en başarılı üç moda perakende markasından biri olmayı hedefleyen LC Waikiki, lojistik yatırımlarını sürdürüyor. Gerçekleştirdikleri yatırımlarla hem daha hızlı hem de israflardan arındırılmış bir sistem kurduklarının altını çizen LC Waikiki Global Lojistik Direktörü Osman Evren Şen, Türkiye’nin ilk yüksek otomasyonlu moda perakende deposuna sahip bir şirket olarak tüm dünyaya günde 1.7 milyon adet, yılda ise 600 milyon adet ürün sevkiyatı yaptıklarını söyledi. 




LC WaikikiModa perakende alanında Türkiye'nin global arenadaki öncü markalarından LC Waikiki, “İyi giyinmek herkesin hakkı” misyonuyla 48 ülkede 1000’den fazla mağazası ve yaklaşık 50.000 çalışanıyla faaliyet gösteriyor. 2023 yılında Avrupa’nın en başarılı üç moda perakende markasından biri olmayı hedeflediklerini belirten LC Waikiki Global Lojistik Direktörü Osman Evren Şen, bu doğrultuda diğer alanlarda olduğu gibi lojistik alanında da altyapı yatırımlarını sürdürdüklerini ve her geçen gün kendilerini geliştirdiklerini söyledi. Pandemi gibi zor bir dönemi iş birliği ve kapasite yönetimi sayesinde minimum kayıpla yönettiklerini belirten Şen, hizmet alımında ise kazan-kazan yaklaşımını benimseyip, güven ortamı oluşturmaya odaklandıklarını belirtti. 
 
HIZLI VE YALIN BİR SİSTEM OLUŞTURDU 
 
Lojistik süreçlerde başarıyı nasıl yakalıyorsunuz? 
 
LC Waikiki bir dünya markası ve 3 kıtada faaliyet gösteriyor.  Fiziksel mağazalarımızın dışında 34 ülkede 14 farklı dilde de e-ticaret operasyonlarımızı yürütüyoruz. Mağazalarda ve e-ticaret sitelerimizde, müşterilerimizin ihtiyacına uygun ürün bulunurluğunu sağlamak ve stok tutma maliyetlerini iyileştirme konusunda önemli bir rol oynuyoruz. Bugün Türkiye’nin ilk yüksek otomasyonlu moda perakende deposuna sahip bir şirket olarak tüm dünyaya günde 1.7 milyon adet, yılda ise 600 milyon adet ürün sevk ediyoruz. 
Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde lojistik alt yapımıza yatırım yapmaya devam ediyoruz. Böylece hem daha hızlı hem de israflardan arındırılmış bir sistem kuruyoruz. Hepsinden önemlisi, bu sistemi kuran ve sürekli geliştiren insan kaynağımıza yatırım yapıyoruz. Hızlı ve yalın lojistik stratejimizin gerçekleşmesi için takip ettiğimiz başlıca göstergeler şöyledir;
Müşteri Memnuniyeti
Çalışan Bağlılığı
Yol/Teslimat Süresi
Zamanında ve Tam Sipariş Karşılama
Birim Lojistik Gideri
Stok Doğruluğu
Hedeflerimizi çıtayı yükselterek her zaman çok yüksek tutuyoruz. Böylece, kutu dışı düşünme ve yüksek performans gösterme kültürünü güçlendiriyoruz. Her yıl kazanımlarımızı artırarak yolumuza devam ediyoruz.
 
Pandemi döneminde nasıl bir aksiyon aldınız?
 
Yaklaşık bir yıl önce pandemi sürecinin başlaması ile birlikte birçok sektör gibi biz de süreçlerimizi gözden geçirdik ve bir aksiyon planı hazırladık. Bu zorlu süreçte dünyanın farklı ülkelerindeki müşterilerimize hizmet vermeye devam ederken, her ülkenin pandemi koşullarını ve yasal düzenlemelerini göz önünde bulundurarak dikkatli ve kontrollü bir şekilde ilerledik. 
Pandemi sürecinde de önceliğimiz çalışanlarımızın sağlığı oldu. 30’u aşkın ülkede 70’e yakın lojistik yönetim ekibimizle günlük ve haftalık birebir görüşmeler yaptık. Tedarikçilerimizin, sürücülerimizin, kuryelerimizin ve depo çalışanlarımızın sağlık durumlarını sürekli takip ettik. Oluşturduğumuz ortak bir platform üzerinden tüm paydaşlarımıza anlık ve periyodik bilgi akışı sağladık. Mağazalarımızın kapanması ve alışveriş alışkanlıklarının e-ticarete kaymasıyla birlikte lojistik kapasite yönetimine ve süreç iyileştirme çalışmalarına odaklandık. Böylece, müşterilerimize daha çok çeşit ve derinlikte ürünle birlikte daha hızlı teslimat avantajı da sunduk.
Bu zorlu süreci, iş birliği ve kapasite yönetimi sayesinde minimum kayıpla yönettik. Tahmin sapmalarında artışlar olmasına rağmen, 3 aylık planlama ufkunda ilk 2 haftalık periyodun kapasite ihtiyacını haftalık paydaş toplantılarımızla belirledik. Şeffaf iletişimle, ekiplerimizin ve tedarikçilerimizin desteğiyle ürünlerimizi mağazalarımıza ve e-ticaret müşterilerimize mümkün olan en hızlı şekilde teslim ettik.
Sınır kapılarında ve ithalat gümrüklerinde yaşanılan gecikmeler yol sürelerimizi olumsuz etkiledi. Yol sürelerinin takibini hiç bırakmadık. VSM (değer akış haritaları) çalışmalarımızı pandemi şartlarına göre güncelledik. Kök neden analizlerine ve kutu dışı çözümler geliştirmeye odaklandık. Bu sayede, 2020’nin son çeyreğinde 2019 ortalama sürelerine yaklaştık. Sahada çalışanların hayatlarını kolaylaştırmak için süreçlerimizi iyileştirmeye ve sistemlerimizi geliştirmeye odaklandık. Depolama çözümlerimizi çalışanlarımızın sağlığını gözetecek şekilde yeniden tasarladık. Aynı zamanda depo performanslarımızı artırdık. Dijitalleşme stratejimize uygun olarak, farklı teslimat modellerine uygun sistemler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Buna paralel olarak stok akış süreçlerimizi de yalınlaştırdık.
Özetle, insana saygı göstererek ve değer vererek işe başladık. Değer zincirinde yaşadığımız en büyük kayıpları tespit ettik. Kısa ve uzun vadede sonuç alacağımız işleri planladık. Tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde çözüm geliştirmeye odaklandık. 
2021’de öngörülebilecek riskleri daha iyi hesaplayarak, bu risklerin yönetimine odaklanacak şekilde plan yaptık. Stratejimizi iş birliği içinde bütünleşik planlama, açık iletişim, problem çözme becerilerini geliştirme, performansı görünür kılma, sistem ve süreç geliştirme üzerine kurduk. Böylece stratejik hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz.
 
Dağıtım operasyonlarınızı nasıl yönetiyorsunuz?
 
Mağazalarımız ve ülke depolarımızdaki net ihtiyacı karşılayacak stok besleme planları doğrultusunda, lojistik merkezimizde hazırladığımız siparişleri hava, kara ve deniz yoluyla ihraç ediyoruz. Ülkelerde ithalat, depolama, cross-dock, sipariş hazırlama, dağıtım ve teslimat süreçlerini yöneten uzman ekiplerimiz ve tedarikçilerimizle müşterilerimize hizmet veriyoruz. 
 
Lojistik, dağıtım ve depolama konusunda ne tür hizmetler alıyorsunuz? Bu alanda iş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
 
Aldığımız hizmetleri; gümrük müşavirliği, depolama ve dağıtım olmak üzere 3 başlıkta toparlayabiliriz. İş ortaklarımızın seçiminde öncelikle birlikte güven ortamını oluşturmaya odaklanıyoruz. Kazan-kazan yaklaşımıyla ihtiyacımızın iyi anlatılması ve iyi anlaşıldığından emin olmak için titizlikle çalışıyoruz. İhtiyacı doğru tanımladıktan sonra lojistik hizmet sağlayıcılarının doğru çözüm ve fiyatlandırma yapacağına inanıyoruz. Bu sayede, doğru hizmet seviyesi ve doğru fiyat ile anlaşılmış sözleşmeler geliştiriyoruz.
Doğru çözümü tasarlamak için veri analizi, depo çözüm tasarımı, süreç iyileştirme ve nakliye optimizasyonu çalışmaları yapıyoruz. Maliyet analizlerimizi her ülke için ayrı ayrı yaparak doğru fiyatı belirliyoruz. Doğru firma seçiminde ise tüm paydaşların beklentilerini karşılayacak seçim kriterlerini belirliyoruz. Bu seçim kriterlerine göre açık ve şeffaf bir değerlendirme süreci sonrasında birlikte karar alıyoruz.
 
İNSANA VE TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPIYOR 
 
Lojistik ajandanızda neler var?
 
Amacımız her zaman operasyonlarımızı en verimli haliyle yerine getirmek oldu. Teknoloji üzerine yatırımlarımız hızlı ve yalın lojistik stratejik amacımızı başarmak için devam ediyor. İnsan kaynağımızı ise mentörlük, eğitim ve yeni projelerle geliştirmeyi amaçlıyoruz. Dijitalleşmenin öneminin farkındayız ve bu yüzden süreçlerimizi sürekli iyileştirme ve 0 dijitalleştirme de en önemli gündem konularımızdan biri. Son olarak veri analitiğinde uzmanlaşma ve uçtan uca izlenebilirlik teknolojileri üzerine projelerimizi belirlediğimizi söyleyebilirim.
 
HIZLI ÇÖZÜM DOĞRU İLETİŞİMLE MÜMKÜN! 
 
Lojistik hizmet sağlayıcılarının maliyet ve performans baskısı altında olduğunun farkında olduklarını vurgulayan LC Waikiki Global Lojistik Direktörü Osman Evren Şen, “Yaşanan problemler genellikle, değişen iş hacimlerine ve taleplere karşı hızlı ve yeterli çözüm sağlanamaması üzerinde yoğunlaşıyor. Kök nedeninde ise öncelikle doğru iletişim ve kapasite planlama süreçlerinin yetersiz olduğunu görüyoruz. Hizmet alan taraf olarak, ihtiyacı ve talebi periyodik olarak yalın bir iletişimle hizmet veren şirkete aktarmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Böylece, lojistik şirketlerinin yeterli bir zamanda çözüm üretme şansı yakalayacağına inanıyorum. Burada iyi niyet, iş ortaklığına yakışan profesyonel yaklaşım ve güven ortamının kritik başarı faktörü olduğunu düşünüyorum” dedi. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat