e
Banner


Hepsiburada inovatif modellerle lojistikte çıtayı yükseltiyor
Online alışveriş sektörünün gelişimine liderlik eden markalardan Hepsiburada, lojistik alanında geliştirdiği Hepsilojistik, Hepsijet, Hepsiexpress, Hepsimat ve Two Man Handling Projesi gibi inovatif hizmet modelleriyle yarışta farkı açıyor. “Lojistik e-ticaretin omurga kemiği” diyen Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci, lojistik alanında geliştirdikleri çözümlerle pandemi döneminde müşteri memnuniyetinde ’lik bir artış yakaladıklarını, bu kapsamda yenilikçi çözümler üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi. 




HepsiburadaHepsiburada’nın e-ticaret pazarı içerisindeki konumu hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Hepsiburada, bugün yaklaşık 40 kategoride 50 milyondan fazla ürünün yer aldığı, ayda 200 milyonun üzerinde ziyaret alan dev bir ekosistem. 20 yılı aşkın bir tecrübeyle on binlerce işletmeyi bir araya getiren Pazar Yeri ve perakende iş modellerimizle müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Türkiye ve bölgenin en büyüğü olma özelliğini taşıyan Akıllı Operasyon Merkezimizle, sektörün çıtasını yükselten teknolojik çalışmaları yürüttüğümüz Ar-Ge merkezimizle online alışveriş sektörünün gelişimine liderlik ediyoruz. Müşterilerimizi sürekli dinliyor, onların beklenti ve ihtiyaçlarını yakından takip ederek, alışveriş deneyimini en üst seviyeye çıkaracak inovatif hizmet modellerini geliştirmeye devam ediyoruz. Kendi operasyonel lojistik yetkinliklerimizi sunduğumuz Hepsijet, müşterilerimizin tüm taze gıda süpermarket ihtiyaçlarını birkaç saat içinde kapılarına getiren Hepsiexpress, dijital ödeme çözümleri sunduğumuz Hepsipay, e-ihracat programımız HepsiGlobal gibi hizmetlerimiz hep bu çabalarımızın sonucu ortaya koyduğumuz ve sektörümüzde öncü inovasyonlar. 
Hepsiburada olarak, Silikon Vadisi ile Kapalı Çarşı kültürünü birleştiren, veri ile tecrübeyi harmanlayan ekibimizle, tüm paydaşlarımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışıyoruz. Bu topraklardan hepimizin gurur duyacağı uluslararası bir teknoloji başarı hikâyesi çıkarmak istiyoruz. Ana hedefimiz ise Hindistan’ın batısıyla Almanya’nın doğusu arasında kalan geniş coğrafyanın en büyük teknoloji şirketi olmak. İstanbul’dan 4 saat uçak mesafesinde yer alan 1 milyar müşteriye hitap edecek dev bir ekosistem olmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bölgenin lider “süper uygulaması” olma vizyonuyla, çalışanlarımızın, iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin “iyi ki varsın Hepsiburada” demeleri için var gücümüzle çalışmaya, hizmet kalitemizi daha da ileriye taşıyan ürün ve hizmetler geliştirmek için yeni yatırımlar yapmaya ve yenilikçi iş birliklerimizle, sektörün ilklerine imza atmaya devam edeceğiz.
 
YENİ DAĞITIM MODELLERİNİ DEVREYE ALDI
 
Kaç farklı teslimat türü kullanıyorsunuz? 
 
Pandemiyle birlikte artan talebe bağlı olarak operasyon hacmimizde ciddi bir artış oldu; buna bağlı olarak milyonlarca gönderiyi müşterilerimize en hızlı ve güvenli şekilde ulaştırmayı başardığımızı söyleyebilirim. Yine müşterilerimizin online alışverişten beklentilerine kulak vererek yeni dağıtım projemiz Two Man Handling Projesi kapsamında 40 desi üzeri gönderi dağıtımlarına da başladık. 
Gönderilerimizin büyük bir kısmını Hepsijet lojistik şirketimiz ile gerçekleştiriyoruz. Lojistik sektörüne yenilikçi bakış açısı kazandıran Hepsijet ile müşterilerimize standart teslimat, randevulu bugün teslimat, randevulu yarın teslimat, efsane teslimat ve randevulu iade seçenekleri sunuyoruz. Randevulu teslimat seçeneği sayesinde müşterilerimiz, aldıkları ürünleri hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin istedikleri gün ve saat diliminde teslim alma özgürlüğünü yaşıyor. Aldıkları ürünü 24 saat içinde teslim alabildikleri teslimat türüne ise “Efsane Teslimat” adını verdik. Randevulu iade, pandemi döneminde çok tercih edilen bir model oldu. Bu seçenek ile iade etmek istedikleri ürünleri müşterilerimizin evden çıkmasına gerek kalmadan istedikleri zaman diliminde kapılarından teslim alıyoruz. Tüm bunlara ek olarak, diğer dağıtım firmalarıyla işbirliği içinde haftanın 7 günü hizmet vermeye devam ediyoruz.
 
Pandemi döneminde nasıl aksiyon aldınız? 
 
Evlere kapandığımız, teması azalttığımız pandemi döneminde müşterilerimizin ihtiyaçlarını kesintisiz karşılamaya devam etmek amacıyla mevcut hizmetlerimizi yaygınlaştırırken, yenilikçi modeller hayata geçirdik. Öncelikle artan talep artışına en iyi şekilde cevap verebilmek için ekiplerimizi kuvvetlendirdik; Gebze Akıllı Operasyon Merkezimiz, Hepsijet Lojistik ve Hepsiexpress birimlerimizde görevlendirmek üzere 5 bin kişilik bir ek istihdam paketimizi devreye aldık. 
Hepsijet ile ayrıca 11 büyük markanın çözüm ortağı olarak hizmet sunmaya başladık.  Yine bu dönemde müşterilerimize yeni alternatifler sunmak amacıyla Hepsimat teslimat noktası hizmetimizi yaygınlaştırdık. Ev ve işyerleri dışında müşterilerimize alışveriş merkezleri içinde bulunan Easy Point noktalarından, İstanbul’un 23 ilçesinde bakkal, kırtasiye, çiçekçi, petshop gibi farklı iş kollarındaki esnaftan, Petrol Ofisi İstasyonlarından ve İstanbul’da 7 Vestel mağazasından 7/24 teslim teslimat yapıyoruz.
Zaman kısıtlarını ortadan kaldıran, sosyal temas gerektirmeyen “kargo teslim dolabı” hizmetimizi de pandemi döneminde hayata geçirdik. Bu sistem ile müşterilerimiz, alışveriş sırasında teslimat bilgileri ekranında “Teslimat Noktasına Gönder” seçeneğini işaretleyip, kendilerine gönderilen SMS ile ürünlerini teslim alabiliyor. Müşterilerimizin hayatına büyük kolaylık getiren Randevulu İade sistemimizi de müşterilerimiz evlerinden çıkma zahmetine girmeden evlerinden iade işlemlerini kolay ve güvenli şekilde yapabilsinler diye bu dönemde başlattık.
Pandemi döneminde on binlerce işletmemize destek olan uygulamalar da hayata geçirdik. Hepsilojistik ile operasyonel gücümüz, altyapımız ve deneyimimizi platformumuzdaki işletmelere açmaya başladık. Böylece işletmelerin stoklamadan adreslemeye, paketlemeden kargolamaya kadar birçok maliyet, zaman ve iş yükünden tasarruf etmesini sağlıyoruz. Satış ve sonrasındaki aşamaları kapsayan bu hizmetimizle işletmelerin işlerini ileriye taşımalarına yardımcı olurken, sektörün de büyümesine destek oluyoruz. 
 
KAPIDA İADE 57 YIL ZAMAN KAZANDIRDI 
 
Siparişlerin doğru zamanda kullanıcılara ulaştırılması için depolama ve dağıtım konusunda süreçleri nasıl yönetiyorsunuz? 
 
Pandeminin birinci yılını geride bırakırken bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte ile yaptığımız Türkiye’de e-ticaret ekosistemine ışık tutan araştırmanın sonuçlarına göre; sağladığımız hizmetlerle pandemi döneminde müşterilerimizin memnuniyetinde ’lik bir artış elde ettiğimizi gururla söyleyebilirim.
Operasyonlarımızı merkezi olarak, bölgenin en büyüğü olma özelliği taşıyan 100 bin m2’lik Akıllı Operasyon Merkezimizden yürütmeye devam ediyoruz. Tüm ürünlerin sevkiyatını buradan yani tek bir noktadan yapabiliyoruz. Akıllı Operasyon Merkezimiz teknolojik altyapısının getirdiği yüksek verimle 24 saat kesintisiz çalışıyor. Böylece saatlik sipariş akışlarıyla siparişlerin birikmesini ve gecikmeleri önlüyoruz. 
Gebze’nin yanı sıra 50 bin m2 ek depolama alanı sunan Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Erzurum’la birlikte toplamda 6 depolama alanımız daha mevcut. Bu bölgesel operasyon merkezlerimizle Türkiye’nin 81 iline çok hızlı hatta aynı gün teslimat yapabiliyoruz. Yeni lojistik merkezlerimizle birlikte ayda 10 milyonun üzerinde ürün gönderme kapasitesine erişmiş olduk.
Yaptığımız araştırmaya göre Hepsiburada müşterilerinin %87’sinin HepsiJet ile teslimat yapılmasının alışveriş kararlarını olumlu yönde etkilediğini ifade ettiklerini öğrendik. Kapıdan iade ile bir yılda Hepsiburada müşterilerine 500 bin saat, bir başka deyişle 57 yıl zaman kazandırmış olduk. Aynı zamanda HepsiJet ile platformumuzdaki işletmeler için ürünlerinin sipariş edilmesinden müşterilere ulaştırılmasına ve sonrasında iadesine kadar çeşitli alanlarda katma değerli çözümler üretiyoruz. Bu yatırımlarımızın sonucunda da her 4 işletmeden 3’ünün HepsiJet’i tercih ettiğini ifade edebilirim.
Daha önce detaylarını aktardığım Hepsilojistik servisimizle işletmelerin dijital dönüşümlerini hızlandırırken maliyetlerini oranında düşürmelerine destek olduğumuzu memnuniyetle söyleyebilirim.
 
E-Ticaret ve E-Lojistik’in kesişme noktaları neler? Hepsiburada’nın lojistik gündeminde neler var?
 
Lojistik için e-ticaretin omurga kemiği diyebiliriz. Teknolojiniz, yatırımlarınız, ürünleriniz, ekibiniz, stratejilerinizle birlikte dört dörtlük bir platform kurmuş olun. Ancak lojistikte sorun yaşarsanız nihai tüketiciyi elinizde tutamazsınız. Yenidünyada tüketici artık sadece aldığı ürünle değil, hizmet kalitesiyle, alışveriş deneyiminin kalitesiyle çok daha yakından ilgileniyor. Online alışveriş artık ürünün satın alınmasıyla başlayan ve satış sonrası tüm hizmetleri içine alan, uçtan uca bir deneyim olarak karşımıza çıkıyor. 
Biz Türkiye’nin Hepsiburadası olarak 20 yılı aşkın süredir e-ticaret sektörüne değer katmak hedefiyle çalışıyoruz. Bu değeri yaratmak için müşterilerimizi sürekli dinliyor, onların beklenti ve ihtiyaçlarını yakından takip ederek, alışveriş deneyimlerini en üst seviyeye çıkaracak inovatif hizmet modellerini geliştirmeye devam ediyoruz. Günümüzde kargo konusunda yaşanan en büyük sorunun, belirli bir saatte ve belirli bir noktada hazır bulunma mecburiyeti olduğunu, müşterilerin siparişine en hızlı ve sağlam şekilde kavuşmak isteği olduğunu ya da pandemiyle birlikte hijyen kaygısının yaşandığını biliyoruz. Bu ihtiyaçlara yönelik olarak sunduğumuz inovasyon ve hizmetler arasına sürekli yenilerini ekliyoruz. Ayrıca operasyon ağımızı yaygınlaştırıp güçlendirmek için yatırımlarımızı sürdürüyor, çalışanlarımızın eğitimlerine her zamankinden çok daha fazla önem veriyoruz. Bir yandan mevcut çözümlerimizi yaygınlaştırırken, diğer yandan yenilikçi çözümler üretmeye; böylelikle müşterilerimize, işletmelere, sektöre ve tüm paydaşlarımıza sağladığımız katkıyı sürdürmeye devam edeceğiz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat