e
Banner


Sarp Intermodal Avrupa’da söz sahibi olacak
5 yıl gibi kısa bir sürede 3 kıtada 36 ülkeye hem parsiyel hem de komple konteyner taşımacılık hizmeti sunan bir şirket haline gelen Sarp Intermodal, Avrupa’da büyümeye devam ediyor. İtalya’da ofisleri bulunduğunu, Bulgaristan ve Almanya’da şirket kurduklarını belirten Sarp Intermodal Genel Müdürü Şenol Taş, “Bir sonraki yurt dışı yatırımımız ise İngiltere’de olacak. Bu yatırımımızı 2020 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızla Avrupa’daki intermodal taşımacılıkta da söz sahibi olmayı hedefliyoruz” dedi. 




 
SarpSarp Intermodal, Türkiye’de intermodal taşımacılığın gelişmesine nasıl katkı sunuyor? 
Sarp Intermodal olarak, Türkiye’de yalnızca intermodal taşımacılık yapmak üzere kurulan ilk şirketiz. Bu anlamda ülkemizdeki intermodal taşımacılığın öncüleri arasındayız. Kurulduğumuz 2014 yılından bu yana her yıl ciddi bir büyüme oranı yakalayarak kısa sürede 3 kıtada 36 ülkeye taşımacılık gerçekleştiren bir şirket haline geldik. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında en fazla 45’lik konteyner taşıması yapan şirket konumundayız. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 15.000 adet 45’lik konteyner taşıması gerçekleştirdik. 
 
FİLOSUNU YATIRIMLARLA GÜÇLENDİRDİ 
Gerçekleştirdiğiniz yatırımlarla nasıl bir araç ve ekipman havuzuna ulaştınız? 
Sarp Intermodal olarak, her yıl hem ekipman hem de insan kaynağı anlamında yatırımlarımız devam ediyor. Son olarak satın aldığımız 300 adet yeni 45’lik konteynerlerle birlikte ekipman havuzumuzda 1000 adet öz mal konteyner bulunuyor. Ayrıca iş birliklerimiz sayesinde 2500’ün üzerinde konteynere erişebiliyoruz. Bununla birlikte ISO Tank yatırımlarımız da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 50 adet, bu yıl da şimdiye kadar 100 adet ISO Tank yatırımı gerçekleştirdik. Böylece ISO Tank sayımız 200’e ulaşmış oldu. Aynı zamanda 2019 yılı içinde 200 adet Swap-Body yatırımı gerçekleştirdik. Böylece son 1 yıl içinde toplamda filomuza yaklaşık 1000’e yakın araç ve ekipman kattık.
 
Kaç farklı taşıma modunu kullanarak taşıma gerçekleştiriyorsunuz? 
Taşımalarımızın önemli bir kısmını Ro-Ro ya da demir yolu çıkışlı olarak gerçekleştiriyoruz. Kara yolunu sadece hedef nokta ile liman ya da gar arasında kullanıyoruz. Ayrıca 2019 yılında hava ve deniz yolu taşımacılığı ekiplerimizi de kurduk. Bu alanlardaki yatırımlarımız yeni yılda da devam edecek. Müşterilerimizin lojistik alanındaki ihtiyaçlarını entegre çözümler ile çözmeye odaklanıyoruz.
 
SIRADA İNGİLTERE VAR 
Yurt dışındaki yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? Gündeminizde yeni yatırımlar var mı?
Sarp Intermodal olarak yurt dışındaki yapılanmamıza da oldukça önem veriyoruz. Kurulduğumuz ilk yıl İtalya’daki ofisimizi hizmete almıştık. Ardından 2018 yılında Bulgaristan’da Sarp Intermodal Bulgaria adıyla hizmet vermeye başladık. Bu yıl da Almanya’da Sarp Intermodal GmbH olarak faaliyet göstermeye başladık. Bir sonraki yurt dışı yatırımımız ise İngiltere’de olacak. Bu yatırımımızı 2020 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızla Avrupa’daki intermodal taşımacılıkta da söz sahibi olmayı hedefliyoruz.
 
Yurt içinde nasıl bir yapılanma içindesiniz? 
Bu yıl Türkiye’deki yapılanmamızı güçlendirmek adına da yatırımlarımızı sürdürdük. Geçtiğimiz yıllarda faaliyete başlayan İzmir, Bursa ve Mersin ofislerimizin ardından bu yıl Gaziantep’te ofis açarak hizmet vermeye başladık. Buradaki ofisimizle bölgedeki ihracatçılarımıza intermodal taşımacılığın avantajını sunmayı amaçlıyoruz. Mersin Limanı’ndan Avrupa ve Kuzey Afrika’ya intermodal taşımalar yapabileceğiz. Gaziantep ofisimizle Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana’ya da hizmet verebilir durumdayız. Ayrıca, intermodal taşımacılığın avantajlarından her sektörün ve işletmenin faydalanabilmesi adına, parsiyel intermodal taşımacılık hizmeti vermeye başladık.
 
185 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMAN KURTARDI 
Ağırlıklı olarak hangi sektörler intermodal taşımacılık modelini tercih ediyor? Müşterinize sunduğunuz avantajlar neler?
Sarp Intermodal olarak ağırlıklı olarak kimya-petrokimya, tekstil, gıda ve otomotiv sektörüne yönelik taşımalar gerçekleştiriyoruz. Müşteri portföyümüz ağırlıklı olarak bu sektörlerden oluşuyor. Gerçekleştirdiğimiz tüm taşımalarda müşterilerimize intermodal taşımacılığın avantajlarını sunuyoruz. Yıl boyunca sabit fiyat garantisinin yanı sıra transit süreler içerisinde teslimat yaparak üretim planlamalarına uygun taşımalar yapıyoruz.
İntermodal taşımacılığın en önemli avantajlarının başında çevreci bir taşıma modu olması geliyor. Sadece 2019 yılının Mayıs-Eylül döneminde gerçekleştirdiğimiz intermodal taşımalar sayesinde, 5.225.818 litre dizelden tasarruf ederken, 13.958.159 kilogram karbondioksit salınımı azaltıldı. Bu sayede 185 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanı koruduk.
 
2019 yılını nasıl bir yük hacmiyle kapatmayı hedefliyorsunuz? Orta ve uzun vadeli büyüme planlarınız neler?
Orta ve uzun vadede yurt içindeki başarılarımızla birlikte yurt dışında da söz sahibi olmayı amaçlıyoruz. Hem ciro hem ekipman hem de insan kaynağı anlamındaki büyümemizi her yıl düzenli olarak sürdürüyoruz. Bu yılki taşıma sayımız, bir önceki yıla oranla %40’lık bir büyüme ile tamamlamayı hedefliyoruz. 
 
Türkiye’de intermodal taşımacılık sisteminin geliştirilmesi için nasıl bir yol haritasına ihtiyaç var? 
İntermodal taşımacılık Türkiye’deki gelişimini ve büyümesini sürdürüyor ancak henüz Avrupa seviyesinde değiliz. Avrupa ülkeleri içinde intermodal taşımacılık ülkemize oranla çok daha yaygın. Sarp Intermodal olarak ülkemizde bu taşımacılık şeklinin gelişmesine katkı vermeye devam ediyoruz. Türkiye’de intermodal taşımacılığın gelişmesi için öncelikle kendisine ait bir mevzuatı olması gerekiyor. Bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. İşletmeler açısından intermodalin önemi henüz mevzuat olmadan da yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Mevzuattan sonra daha da kolaylaşacağı düşünülürse ulaşımdaki payını arttıracaktır. Özellikle tonaj konusunda AB standartlarını yakalamamız ihracatçıya avantaj sağlayacağı gibi daha rekabetçi bir piyasa oluşturacaktır.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat