e
Banner


OMSAN Lojistik depolamada 250 bin m2’ye koşuyor
Depolamada 220.000 m2’lik kapasiteye ulaşan OMSAN Lojistik, müşteri yelpazesindeki büyümeye paralel olarak bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor. OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, 2016 yılı içinde İstanbul Anadolu Yakası’nda 30 bin m²’lik yeni bir depo yatırımı daha yapacaklarını söyledi. 




osman_kucukertan_omsanOMSAN Lojistik, depolama alanında nasıl bir kapasiteye ulaştı? 2016’da devreye almayı planladığınız yeni yatırımlar var mı? 
OMSAN, depo ve dağıtım operasyonları kapsamında, Türkiye’nin ve Avrupa’nın endüstriyel bölgelerinde bulunan depolarında sunduğu hizmetlerle sektörün lider firmalarından biridir. OMSAN, İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul Avrupa Yakası, Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa, Mersin, Balıkesir ve Fransa’da yerleşik toplam 220.000 m²’lik 16 adet deposuyla; hızlı tüketim, otomotiv, telekomünikasyon, inşaat, petrokimya, elektronik, gıda ve tekstil sektörlerindeki müşterilerine başarılı bir şekilde depolama ve elleçleme hizmeti vermektedir. 
OMSAN, 2015 yılı içinde İstanbul Orhanlı’da 20 bin m², Gebze Çayırova’da ise 10 bin m² olmak üzere toplam 30 bin m² büyüklüğündeki yeni depo yatırımlarını müşterilerinin hizmetine sunmuştur.  2016 yılında ise İstanbul Anadolu Yakası’nda 30 bin m²’lik yeni bir deponun kurulması planlanmaktadır. 
 
TEKNOLOJİYLE RİSKLERİ MİNİMİZE EDİYOR 
Depolama hizmetlerinizde bilgi teknolojileri alanında nasıl bir altyapıya sahipsiniz?
OMSAN Lojistik, depolarında barkod kontrollü süreçler ile operasyonlar için gerekli FIFO, FEFO, LIFO, lot takibi, seri no takibi, üretim takibi kriterleri ile çalışılmaktadır. Gerçek stok bilgisini web tabanlı olarak sunan OMSAN, müşterilerine ait ürünlerin güvenliğini en üst düzeyde sağlamak amacıyla depolarında uluslararası standartlara uygun yangın emniyet sistemlerini kullanmaktadır.  
OMSAN depolarında kullanılan Depo Yönetim Sistemi, depolama operasyonlarının gerçek zamanlı yönetilmesi için tasarlanmış dinamik bir sistemdir. OMSAN, merkezi depo otomasyon sistemini yeniden yapılandırarak müşterilerine tahsis edilen şifre ile tüm operasyonu online izleme, yönetme ve raporlama imkânı sunmaktadır. 
OMSAN, verdiği tüm hizmet türlerinde olduğu gibi depolama hizmetleri kapsamında da teknolojinin mevcut en gelişmiş olanaklarını bünyesine hızla adapte ederek yüksek müşteri memnuniyetini kazanmıştır. OMSAN mühendisleri tarafından geliştirilen ve 2013 yılında Tuzla’da bulunan deposunda faaliyete geçen Otomatik Ayrıştırma Sistemi (SORTER) sonucunda iş gücü tasarrufu sağlanmış, %70 oranında verimlilik artışı elde edilmiştir. Daha sonra sistem üzerinde çeşitli iyileştirmeler ve yenilikler sürdürülmüş ve üç boyutlu simülasyon ile sistemin işleyişi birebir bilgisayara aktarılarak gerçek verilerle modelleme yapılmıştır. 
 
DENİZLİ ÇİMENTO’NUN DEMİRYOLU TAŞIMALARI 
OMSAN GÜVENCESİNDE
OMSAN Lojistik, demiryolu taşımacılık çözümleri başlığı altında hangi hizmetleri sunuyor? 
İlk küresel Türk lojistik şirketi vizyonu ile hareket eden OMSAN, uluslararası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı kapsamında Türk sanayisinin ihtiyacı olan hammadde, yarı mamul ve mamul taşımalarını gerçekleştirmektedir. 
Sektörde birçok ilke imza atan OMSAN, 340 adet swap body ve 205 adet vagondan oluşan özmal filosu ile müşterilerine 2002 yılında uluslararası demiryolu taşımacılığı hizmeti vermeye başlamıştır. OMSAN, sunduğu bu hizmeti ile Türkiye ve Avrupa arasında blok tren uygulamasını başlatan ilk Türk lojistik firması olmuştur.  
OMSAN, demiryolu taşımacılığı alanında bu yıl çimento sektörünün önde gelen firmalarından Denizli Çimento’nun kömür ve dökme çimento yurtiçi demiryolu taşıma operasyonlarını gerçekleştirmeye başlamıştır. Yürütülen operasyon kapsamında OMSAN, Denizli Çimento için 2 yıl süresince yıllık 120 bin ton  kömür ve 120 bin ton  dökme çimento taşımasını gerçekleştirecektir. 
Ayrıca OMSAN, yurtdışı demiryolu taşımacılığı kapsamında Romanya’da Piteşti ile Köstence limanları arasında gerçekleştirdiği otomobil taşımalarında kullanılmak üzere oto taşıma vagonlarını devreye almıştır. Sözkonusu vagonlar ile yıllık 30.000 otomobil demiryoluyla taşınmaktadır. 
 
OMSAN Lojistik, demiryolu hizmetlerinde nasıl bir büyüme hedefliyor? 
Demiryolu taşımacılığının güvenli taşımacılık, çevreye duyarlılık ve maliyet avantajı gibi faktörleri göz önünde bulundurulduğunda demiryolu kullanımının lojistik sektöründeki ağırlığının önümüzdeki dönemlerde de artacağı öngörüsünde olan OMSAN, demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın tamamına en rekabetçi koşullarda ulaştırmayı hedeflemektedir.
 
Serbestleşme sürecine paralel olarak demiryoluna yönelik gündeminizde yeni yatırım planları var mı? 
Demiryollarının serbestleştirilmesine yönelik yasanın kabulü sonrası bazı yönetmelikler çıkmış olmakla beraber, altyapı erişim kuralları ve hat kullanım bedellerini belirleyecek olan yönetmeliklerin henüz çıkmamış olması belirsizliğin sürmesine neden olmaktadır. Bu sebeple de şu an itibariyle herhangi bir yatırım öngörüsünde bulunmak oldukça güçtür.  
 
İLK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNU YAYINLADI
OMSAN, yayınladığı 2014 Sürdürülebilirlik Raporu ile şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusundaki uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Dünya genelinde kabul görmüş bir standart olan Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative - GRI) G4 Raporlama Standardı baz alınarak hazırlanan raporda, OMSAN’ın sürdürülebilirlik performansı tüm sonuçlarıyla açıklandı. Böylece OMSAN, Türkiye’de lojistik sektöründe, GRI – G4 ilkelerine göre hazırlanmış ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlamış oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, sürdürülebilirlik performanslarını finansal başarılarıyla sınırlı görmediklerini, sosyal ve çevresel sorumluluk uygulamaları ile parçası oldukları toplumun sürdürülebilir kalkınmasına destek olmayı hedeflediklerini söyledi. İlk küresel Türk lojistik şirketi olma vizyonu ile hareket ettiklerini belirten Küçükertan, OMSAN’ın şeffaflık ve sürdürülebilirlik konularında, son derece kısıtlı bilginin paylaşıldığı lojistik sektörüne öncülük ettiğini vurguladı. Sektörün uluslararası standartlara ulaşabilmesi ve en iyi uygulama örneklerinin sektör içinde yayılımının sağlanmasını hedeflediklerinin altını çizen Küçükertan, bu nedenle GRI – G4 standartlarını esas alan finansal ve finansal olmayan iş sonuçlarını ve en iyi uygulama örneklerini bu raporda tüm paydaşlarıyla paylaştıklarını sözlerine ekledi.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat