e
Banner


Petkim performansta düşüşü affetmiyor

“Lojistik sektörüne bakışımız tamamıyla profesyonel operasyonların başarısı üzerine odaklı” diyen Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, kendini kanıtlamış, A sınıfı sektörel tecrübe ve networkü/ilişkileri güçlü lojistik şirketleriyle iş ortaklığı yaptıklarını söylüyor. Korkut, “Şirketimize ayak uydurabilen tedarikçiler ile çalışmaya devam ederken, Hizmet kalitesi düşen, müşteri memnuniyetini azaltan firmalarla iş ortaklığımızı sona erdiriyoruz” diyor. 





sadettin_korkut.jpgPetkim, petrokimya sektöründe Türkiye’nin ilk ve tek yerli hammadde üreticisi. Bu yıl 50’nci yılını kutlayan Petkim, Türk sanayisinin temelini oluşturan şirketlerden biri olmanın yanı sıra; ambalaj, plastik, boru, boya gibi pek çok sektörün gelişimine de öncülük ediyor. 2014 yılını 4,13 milyar TL ciro, 94 milyon TL brüt kâr, 111,4 milyon TL Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) rakamlarıyla tamamlayan şirket, 45 ülkeye 563,5 milyon dolar satış gerçekleştirdi. Kapasite kullanım oranlarının %90’ın üzerinde olduğunu ve yıllık 3 milyon 600 bin ton brüt üretim kapasitelerinin bulunduğunu belirten Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, “İhracatımızda ağırlığı, Türkiye’de sanayi tüketimi olmayan benzen, C4, paraksilen, Py-Gas gibi sıvı ürünler oluşturuyor. Ülke bazında AB ülkeleri ağırlıklı, ayrıca bölgemizdeki birçok ülkeye ürün gönderiyoruz. Ürünlerimiz yurtdışına deniz ve karayolu üzerinden sevk ediliyor” diyor. Lojistiğin operasyonları içinde hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Korkut, bu nedenle bu süreci sektöründe kendini kanıtlamış şirketlere emanet ettiklerini söylüyor.

OPERASYONLARINI SÜREKLİ İYİLEŞTİRİYOR

Petkim lojistikte başarıyı hangi stratejilerle yakalıyor?

Sanayiye hammadde sağlama sorumluluğu gereği lojistik operasyonlarımız hayati düzeyde. Müşterilerimizin bu konudaki beklenti ve taleplerini sürekli izleyerek, iyileştirmeye açık alanlarımızı belirliyoruz. Onların talep ettikleri ürünleri zamanında karşılayabilmek için bölgesel depolama dahil tüm opsiyonları değerlendiriyoruz. İthal ettiğimiz ürünler dökme ise, anlaşmalı depo tedarikçimizden gerekli elleçleme hizmetleri alınmak suretiyle, paletli ve shrinklenmiş olarak temiz ve güvenli bir ambalajlama ile sevk ediyoruz. İhracatta yeni pazarlar için genellikle denizyolu ile sevkiyat yapmamız nedeniyle networkü/ilişkileri kuvvetli hatlara gerek duyuyoruz. Ayrıca müşterimize CIF liman teslimi için uygun şartlar ve navlunda bulabilmenin yanında direkt hat çalışması ve transit süre kısalığına ihtiyaç duymaktayız.

Hangi lojistik şirketleriyle çalışıyorsunuz? Özellikle yeni pazarların kapılarını aralarken lojistik alanda ne gibi çözüm ortaklarına ve adımlara ihtiyaç duyuyorsunuz?

Türk lojistik sektörü, dünyanın en güçlü yapılarından biri.  Çok iyi işler yapan firmalarımız bulunuyor. Sektöre bakışımız tamamıyla profesyonel operasyonların başarısı üzerine odaklı. Kendisini kanıtlamış, A sınıfı sektörel tecrübe ve networkü/ilişkileri güçlü lojistik tedarikçilerle iş ortaklığı yapıyoruz. Bu kapsamda Alışan Lojistik, Ulusoy Lojistik, S.S. Aliağa Kasalı Kamyoncular Kooperatifi, Horoz Lojistik, Bilim Nakliyat A.Ş., Delta Trans Lojistik A.Ş., Doğan Nakliyat A.Ş., Ünsped Global Lojistik, Solmaz Nakliyat ve Tic. A.Ş., Güler Dinamik Gümrükleme A.Ş., İkra Lojistik, Balkan Transport, Elmas Lojistik A.Ş., Arkas Lojistik A.Ş., Link Denizcilik, ISL Nakliyat, MEDLOG, MSC Gemi Acenteliği, Panalpina, Batı Nakliyat A.Ş., Gökbil Lojistik, LAM Denizcilik, SchenkerArkas ve Catoni Denizcilik gibi güçlü tedarikçilerle çalışıyoruz. Tedarikçi sayımızı, hizmet kalitemiz düşmeden, müşteri memnuniyetini artıracak yeni lojistik tedarikçilerle yeniliyoruz. Sürekli gelişmeyi hedefleyen, şirketimize ayak uydurabilen tedarikçiler ile çalışmaya devam etmekteyiz. Hizmet kalitesi düşen, müşteri memnuniyetini azaltan lojistik firmalarla iş ortaklığımızı sona erdirmekteyiz.

YENİLEME İÇİN DEVLET TEŞVİĞİ VERİLMELİ

ADR Yönetmeliği kimya sektörünü nasıl etkiledi? Bu alanda Türk lojistik şirketlerinin hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz ve hizmet aldığınız lojistik şirketlerinden neler bekliyorsunuz?

ADR yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin üzerinden 1.5 yıl geçmiş olmasına rağmen taşımacılık sektörünün araç ve ekipmanlarının tam olarak hazır olmadığını gözlemliyoruz. Araç ve ekipmanların yenilenmesi, uygun hâle gelmesi için devlet teşviği (hurda araç teşviğinde olduğu gibi) verilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz. Yönetmelikte uygulanacak cezalar; gönderen, taşımacı ve sürücü üzerine olmakla birlikte taşımacıyı bulan, nakliyesini ödeyen alıcıya herhangi bir ceza öngörülmüyor. Çözüm olarak; taşıma evrakının üzerinde satış teslim şeklinin belirtilmesi, sorumluluk başlangıcını belirlemek açısından önemli. Fabrika teslim veya depo teslim şeklinde ayrım yapılmasıyla alıcı veya gönderen olarak taşıma aracını tedarik eden taraf uygunsuzluk nedeniyle oluşacak cezai yaptırımlara muhatap olmalı. Sektörün yönetmeliğe ve ADR mevzuatına uyumunu hızlandırmak için gerekli araç ve ekipmanın ADR uygunluğunun kontrolünün TSE tarafından hızlı bir şekilde yapılması yararlı olacaktır.

PALET AĞIRLIĞINI 11 KG’YE DÜŞÜRDÜ

Tedarik zinciri sürecinizde uyguladığınız yeşil lojistik ve sürdürülebilirlik politikaları neler?

Ülkemizde taşımacılığın önemli bir bölümü karayolu ile yapılıyor. Şirketimizde de ağırlık yurtiçi taşımalarımızda karayolu ile gerçekleşiyor. Uzak mesafede bulunan müşterilerimize demiryolu ile de sevkiyat yapmaktayız. Ayrıca kabotaj taşıması, intermodal taşıma modlarının da kullanılması için iş geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yeşil ve çevreci lojistik için ambalaj kullanım miktar ve gramajını azalttık. Ayrıca nakliye ambalajı olarak kullandığımız ahşap palet yerine plastik palete geçişimizi tamamladık. Böylece yılda 11 binden fazla ağacın korunması sağlanacak. Palet ağırlığını 40 kilogramdan 11 kilograma indiren dönüşüm, taşıma sırasında araçların akaryakıt kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan karbondioksit salınımını da %27 oranında azaltacak.

RAKAMLARLA PETKİM

· 3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu.

· 1970 yılında Kocaeli’deki Yarımca Kompleksi’nde önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.

· Petkim’in ikinci kompleksi, modern teknolojiyle 1985 yılında İzmir-Aliağa’da işletmeye açıldı.

· Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin sermayesinde %51 oranındaki kamu hissesi; 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & Turcas Enerji A.Ş.’ye geçti.

· 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla SOCAR & Turcas Enerji A.Ş şirketindeki %25 oranındaki Turcas Petrol hissesinin, SOCAR tarafından satın alınmasının ardından şirketin ticari unvanı SOCAR Turkey Enerji A.Ş olarak değişti.

· 2009’da Petkim'in mülkiyetinde bulunan 1.300 dönüm alan, hammadde rafinerisi kurulması için STAR Rafineri A.Ş.'ye tahsis edildi.

· 2010’da STAR Rafineri A.Ş., Petkim sahasında yapacağı 10 milyon ton kapasiteli rafineri yatırımı için lisans aldı.

· 2011’de Petkim Yarımadası’nda yer alan STAR Rafinerisi’nin temeli atıldı.

· Liman faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla Petlim Limancılık Ticaret A.Ş. Kasım 2010’da kuruldu. Petkim’in 0 hissedarı olduğu Petlim Limancılık A.Ş. ile Hollanda kökenli APM Terminals arasında 2012’de, konteyner limanının işletilmesi konusunda ön anlaşma imzalandı.

· 2014’te Petlim Limancılık A.Ş.’nin %30'luk hissesi Goldman Sachs'a satıldı. Dünyaca ünlü yatırım bankası, Petlim’e ortak oldu.

· Petkim halen İstanbul Sanayi Odası’nın ‘İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında 13’üncü, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘En Çok İhracat Yapan 1000 Firma’ sıralamasında 19’uncu, Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan ‘Ege’nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu sıralamasında ise 1’inci sırada yer alıyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat