e
Banner


TMS 4.0 NEDİR?

Lojistik sektörünün tüm yöneticilerinin ve çalışanlarının bugünlerde konuştuğu tek bir kavram var: TMS. Peki nedir bu TMS? Ne işe yarar?  Lojistik Yönetim Sistemi olan TMS ile ilgili tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz… 
Özgür Kesemen / Trans.eu Türkiye Genel Müdürü 





TranseuLojistik 4.0, sektörü birbirine bağlayan yeni bir işbirliği modelini bizlere kazandırıyor: kısa mesaj, e mail ve dijital tablolar olmadan iş birliği. Trans.eu, nakliyeciler, forwarderlar ve üreticiler için yeni teknolojik araçların kullanıma sunulduğunu yakın zaman önce duyurdu. Tüm taşımacılık topluluğunun birleşimi ve sektör içinde hızlı veri alışverişi imkanı sayesinde TMS 4.0, endüstrinin ana sorunlarına cevap olacaktır. Kısaca özetlemek gerekirse TMS bir lojistik yönetim modelidir. İngilizce kaynaklarda yapılan açıklaması Transport Management System olarak geçmektedir. TMS 4.0 ise tüm lojistik aracılarını bir araya getiren son model dijital teknolojilerin kullanıldığı dijital lojistik yönetim modelidir. Esnek yük ve araç arama seçenekleri, anlık teklif iletebilme TMS 4.0'ın sunduğu çözümlerden sadece bir tanesidir. Trans.eu'nun dijital platformu tüm taşıma işleminin tek bir platformda yapılmasını sağlar. Geçtiğimiz 15 yıl içerisinde lojistik sektörü de tüm diğer sektörler gibi değişimler yaşamıştır. Yaşanan değişimler ile birlikte gerçek zamanlı veriye erişim, yapay zeka, makinelerin öğrenmesi ve otomasyon gibi pek çok kavram iş hayatımıza girmiş oldu. Tüm bu kavramlar TMS devriminin birer sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
NEDEN ŞİMDİ?
Hem online kaynaklarımız hem de sektörün içinden gelen görüşleri göz önünde bulundurduğumuzda ortak görüşün lojistik fiyatlarındaki artış olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok görüşe göre, fiyatlardaki bu artış ilerleyen dönemlerde de devam edecek. Mevcut tır şoförlerinde gözle görülür bir azalma yaşanmaktadır ve bu da sürücü eksikliği problemini beraberinde getirmektedir. Sektörel tahminlere göre 2024 yılında yaklaşık 300.000 sürücü açığı yaşanması bekleniyor. Bu senaryo lojistik sektörü ve pazar için olumsuz bir haber olarak bilinse de Trans.eu bu pazar durumundan kaçınmaya ve çözüm olmaya karar vermiştir.
 
TMS 3.0
Hemen hemen herkes TMS 3.0'ı biliyor hatta şirket içerisinde kullanıyordur. Şirketleriniz içerisinde tüm bireysel aksiyonları kaydettiğiniz, data girişi sağladığınız, listeleme yapıp paylaştığınız ve şirket içerisindeki çalışanlar tarafından görüntülenebilen sistemlerinize TMS 3.0 adı verilmektedir. Mevcut TMS 3.0 programınız içerisinde lojistik ihtiyaçlarınız için dışarıdan bir servis sağlayıcı ile iletişime geçmek, kontrat imzalamak istediğiniz takdirde telefonunuzu veya emailinizi kullanmanız gerekmektedir.
Bu TMS kuşağının dezavantajı, şirketiniz dışındaki işlemler üzerinde sırasıyla tam kontrol sağlayamamanız ve yeterli bilgi aktarımının sağlanmamasıdır. Gerekli belgelerin güncel olup olmadığı, kargo, araç takibi ve daha fazlası. Bir tedarikçi ile anlaşma yapabilseniz dahi, tüm bilgilerin elinizin altında olmaması ve dağınık olması yaşanacak anlık problemlere çözüm bulmada zaman kaybetmenize yol açmaktadır.
 
TMS 4.0
4. seviye TMS lojistik sektörünün sorunlarına cevap niteliğindedir. Bu yeni jenerasyon lojistik yönetim sistemi kapalı grupların önüne geçerek tüm lojistik sektörü ile iletişimi mümkün kılmaktadır. Bu özellik yakın lokasyonlarda araç sağlayan çok çeşitli taşıyıcılarla ve tedarikçilerle işbirliği için yeni fırsatlar yaratmak anlamına geliyor. Çözüm ayrıca dijital belgelerin değiş tokuş olasılığını da beraberinde getiriyor. Yeni Trans.eu platformu, e-posta, SMS ve telefon görüşmeleri yapmadan tüm nakliye işlemlerini tek bir platformda gerçekleştirmenize olanak sağlar. Algoritmalar ve yapay zekalar artık platformda, hangi rota üzerinde hangi fiyatın optimize edildiğini belirlemekle kalmıyor aynı zamanda gelişimini de ön görebilecekleri düzeye geliyor. İşiniz için yararlı bir araç kesinlikle sizin için rutin ve düzenli işler yapabilecek ve süreç otomasyonu sağlayarak zaman kaybetmenize olanak vermeyecek güce sahip olmalıdır.
Trans.eu'nun yeni versiyonu olan platform tam anlamıyla bir TMS 4.0 olarak çalışarak, sözleşmeli tedarikçileriniz ve spot piyasanız arasında bir bağlantı kurmaktadır. Böylece, taşıyıcılarla düzenli işbirliğinin faydalarının yanı sıra yüksek sezonda bile hızlı bir şekilde tedarikçi arama yeteneği ile birleştirilmiştir. Algoritmalara dayalı olarak taşıyıcıları otomatik olarak eşleştirme olasılığı da eklenmiştir. Örneğin yükleme yerine en yakın, uygun sertifikalara sahip, tamamen sigortalı ve en yeni filoya sahip bir nakliye firması sizin kriterleriniz ile eşleşecek ve otomatik olarak bildirim alacaksınız. 
Bugünlerde verilerimiz her gün daha değeri artan nadir bir ürün niteliğindedir. Daha yüksek şeffaflık, daha güvenli bir nakliye işlemi gerçekleştirmeyi garanti eder. Gerçek zamanlı kargo takibi gecikmeler ve sipariş durumu bilgileri sağlar. Taşıyıcılar ve trafik performansı raporları hakkında ne kadar fazla bilgiye sahipseniz işinizi o kadar iyi yönetebilirsiniz. O yüzdendir ki doğru veri yönetim ve doğru teknolojiler ile birlikte her geçen gün işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat