e
Banner


Alternative Transport Ro-Ro pazarını 4 yılda %80 büyüttü
Alternative Transport, filo ve hat yatırımlarıyla Türk nakliyecisine Avrupa’da yeni kapılar açmaya devam ediyor. 4 yılda Ro-Ro pazarını %80’den fazla büyüttüklerini vurgulayan Alternative Transport Genel Müdürü Hakan Yılmaz, açacakları yeni hatlarla Avrupa ülkeleri içinde tercih edilen, geniş ağa sahip bir intermodal altyapı tedarikçisi haline gelirken, Afrika kıtasına da doğrudan bir bağlantı kuracaklarını söylüyor. 




alternative_ro_ro“Yalova Ro-Ro Terminali, İstanbul şehir içi trafiğinden ayda 100 bin aracın uzaklaşmasını sağlayacak. Üretici ve taşıyıcı firmalar için zaman ve maliyet tasarrufu sağlanırken, aynı zamanda da karayolu yolculuk süresinin düşmesi ile bir yıl içerisinde 3.7 milyon kilogram karbondioksit, 4 milyon kilometre yol, 1.5 milyon litre dizel, 12 bin kilogram tehlikeli atık azaltımı elde edeceğiz.”   
 
Alternative Taşımacılık’ın filo yapısı hakkında bilgi vererek, faaliyet gösterdiği hatlardan söz eder misiniz?
Sektörümüzün ve ülkemizin geleceğine duyduğumuz güven ile yatırımlarımıza Alternative Transport olarak aralıksız devam ediyoruz. 100 milyon euroyu aşan gemi yatırımlarımızla özmal filomuzu genişletiyoruz. Aynı zamanda uğrak liman sayımızı da artırarak nakliyecilerimize Avrupa’da yeni kapılar açıyoruz.  
Haydarpaşa, Lavrion, Trieste, Sete ve Alsancak limanlarında verdiğimiz hizmet kalitesiyle fark yaratıyoruz. Ocak 2013’te başlayan Ro-Ro seferlerimiz ile müşterilerimizin rekabet gücünü artırırken, yaptığımız yatırımlarla her geçen gün hizmet kalitemizi yükselterek daha verimli, kaliteli, sürdürülebilir çözümler sunuyoruz. Bu anlayışla, son teknolojiye sahip gemilerimizle filomuzu güçlendirmeye devam ediyoruz. 
Her biri 240 treyler kapasiteli HATCHE, PAQIZE, QEZBAN, FADIQ isimli modern gemilerimize, 160 treyler kapasiteli AYSHE’yi ekleyerek büyüttüğümüz filomuza son olarak MELEQ dahil oldu. Mevcut Ro-Ro’larımıza ilave olarak Türkiye’nin en büyük Ro-Ro’su olan MELEQ’i filomuza kattık. 50 milyon euronun üzerinde yatırım maliyeti olan MELEQ, 210 metre boyuyla diğer gemilere oranla 20 metre daha uzun ve bu fark sayesinde yüzde 20 daha fazla yük taşıyabiliyor. 280 treyler kapasiteli MELEQ’te, Türkiye’ye getirilen iki katlı konteyner yük projesi ile beraber bu kapasiteyi 340’a kadar çıkarabiliyoruz. Trieste hattında çalışan Ro-Ro’ların ortalama hızı 19 mil civarındayken MELEQ, 21,3 deniz mili hıza sahip. MELEQ, mevcut gemilerimize oranla yüzde 12 daha büyük ancak taşıma kapasitesi bakımından yüzde 17 oranında daha fazla yük taşıyabilme kapasitesine sahip. Hız olarak ise yüzde 10 daha süratli. 
 
180 BİN SEFER GERÇEKLEŞTİRDİ 
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? 
Alternative Transport olarak tüm sektörlere hizmet vermekle birlikte aslında konteyner taşımacılığı ve intermodal taşımacılık ile hizmet verdiğimiz sektörleri daha da genişlettiğimizi söyleyebiliriz. Türkiye çıkışlı karşılıklı yıllık 100 bin, 2017’de ise şu ana kadar ise 180 bin sefer gerçekleştirdik. Pazarı 4 yılda %80’den fazla büyüttük. Büyüyen pazarda daha önce fiyat maliyet kıskacından dolayı Ro-Ro kullanamayan sektörler de bizimle birlikte kullanabilir duruma geldi.  
 
hakan_yilmaz_alternative2016 yılında nasıl bir yük trafiğine ulaştınız? 2017 yılına ilişkin hedefleriniz neler? 
Geçtiğimiz yıl toplam 108 bin ünite/tek yön taşıma gerçekleştirdik. Bunun 15 bini konteyner, geri kalanı ise treylerlerden oluşuyor. Ücrete tabi ağırlık (chargeable weight) olarak yaklaşık 2.5 ton yük taşımış olduk bu da bizim fiili taşıma kapasitemizin üst sınırıydı. 2017 yılında ancak kapasite artışı ile büyüme şansımız olacak. MELEQ gemimiz yılın ikinci yarısında devreye gireceğinden 130-135 bin civarında tek yön ünite taşımış olacağız. O da yaklaşık yüzde 20 civarında büyümeye denk geliyor. Hedefimiz ise 100 milyon euro ciro barajını aşmak. 
 
100 BİN ARACA TRAFİKTEN ÇEKECEK 
Gerçekleştirdiğiniz liman yatırımları hakkında bilgi verir misiniz? Yalova Ro-Ro Terminal A.Ş, hem Ekol’ün büyümesine hem de Türkiye’nin denizyolu taşımacılığına nasıl katkı sunacak? 
İtalya – Trieste’de Ro-Ro ve blok tren seferleri için kullanılan limanın işletmeciliğini yapan Europa Multipurpose Terminals firmasının çoğunluk hissesi Aralık 2016’da satın aldık. Aynı anda iki farklı Ro-Ro’nun operasyonlarını yürütecek kapasiteye sahip Trieste’deki limanda, yapılacak ilave yatırımlarla birlikte tren yükleme kapasitesi günde karşılıklı 10 sefere çıkartılacak. Limanda halen  Türk ve Yunan Ro-Ro’larına hizmet veriliyor. Gelecekte  İsrail ve Mısır gibi ülkelere de hizmet verilmesi gündemimizde.  
Müşterilerimizin genişleme stratejisi devam ettiği sürece bu terminalden Kuzey Avrupa ve Batı Avrupa limanlarına karşılıklı blok tren seferleri oluşturulacak. 
Önemli yatırımızdan birisi de Yalova Ro-Ro Terminali. Daha entegre ve yüksek kalitede servis verebilmek için 40 milyon euroyu aşan bir yatırımla Yalova’da inşa edilen Ro-Ro terminalinde; gümrük binası, acenteler için ofisler, sürücüler için sosyal tesisler, gümrüklü ve gümrüksüz depolar yer alıyor. Yeni terminalimizle Osmangazi Köprüsü’nün kullanımını artırmış olacağız. Diğer yandan 2.5 kilometrelik bir bağlantı yolu ile İstanbul - İzmir otoyoluna ulaşıyor olacağız. Yalova Ro-Ro Terminali bu sayede Orta ve Doğu Anadolu dışında Güney Marmara ve Ege bölgesine de rekabetçi hizmet sunuyor olabilecek. 
Yalova Ro-Ro Terminali, bölge halkına da önemli bir istihdam sağlayacak. Bölgenin üretim açısından hareketlenmesine vesile olacak, böylelikle ülke olarak ihracatımız da olumlu etkilenecek. Osmangazi Köprüsü, Yalova Ro-Ro Terminalimizi konum olarak çok cazip bir hale getirdi. İlgili bölgelerdeki sanayi üretimi şehrin içine girmeden terminale rahatça ulaşabilecek. TÜV akrediteli gıda kimya 1.000 m2'lik bir endüstriyel laboratuvarın da yer alacağı terminal ithalat ve ihracat yapan firmalara ciddi bir zaman avantajı sağlayacak. 
Yalova Ro-Ro Terminali, İstanbul şehir içi trafiğinden ayda 100 bin aracın uzaklaşmasını sağlayacak. Üretici ve taşıyıcı firmalar için zaman ve maliyet tasarrufu sağlanırken, aynı zamanda da karayolu yolculuk süresinin düşmesi ile bir yıl içerisinde 3.7 milyon kilogram karbondioksit, 4 milyon kilometre yol, 1.5 milyon litre dizel, 12 bin kilogram tehlikeli atık azaltımı elde edeceğiz.  
 
AFRİKA’YA YENİ HAT AÇACAK 
Gündeminizde yeni hatlar ve servisler var mı?
Ro-Ro pazarının hala büyüyebilecek kapasiteye sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak artan talepleri karşılayabilmek için yatırımlarımızı sürdüreceğiz. MELEQ’in ardından şu an kiralık olan FADIQ’in yerine gelecek yeni Ro-Ro’yu 2018 yılında filomuza katacağız. Bu gemimizin de yatırım maliyeti yine 55 milyon euronun üzerinde olacak. Ayrıca pazarın rekabetçi ve sürdürülebilir gelişmesi için Yalova Ro-Ro Terminali’nde olduğu gibi ihtiyaca göre gerekli tüm yatırımları yapmaktan çekinmeyeceğiz. 
Daha önce de ifade ettiğim gibi Alternative Transport olarak işimizde gelişirken pazarı da büyütmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin hangi hatlara ihtiyacı olduğunu belirleyerek yeni yol haritaları çiziyoruz. Özellikle nakliyecilerin Avrupalı rakipleri ile rekabet edebilmesi için, bir intermodal altyapı tedarikçisi olarak, denizyolu taşıması sonrası sunulan demiryolu ile Trieste’den Köln-Mannheim-Ostrava ve Sete’den Paris gibi taşımaların dışında, Sete-Calais arasında tren seferleri gerçekleştirilerek Calais’ten İngiltere’nin en kuzeyine kadar tren seferini uzatmayı planlıyoruz.  
Akdeniz kıyı şeridine; Ro-Ro taşımacılığı ile gerçekleştirilen Sete, Trieste ve Lavrion bağlantılı Ro-Ro ve bağlantılı demiryolu seferlerinin dışında, Afrika kıtasına doğru bir bağlantı üzerinde de çalışmalar yürütüyoruz. Akdeniz’de kurulacak alternatif aktarma noktaları ile tüm yükleri bu limanlarda toplayıp, konsolide ederek Afrika coğrafyasına taşıyacağız. Bu sayede tüm Avrupa ülkeleri içinde tercih edilen, geniş ağa sahip bir intermodal altyapı tedarikçisi konumuna geleceğiz. 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat