e
Banner


LASDER eski lastiklere hayat verdi

Eski lastikler LASDER sayesinde çocuk parkı, spor sahası oldu. LASDER 2012 başarısını açıkladı: Toplam 104 bin ton ÖTL, yaklaşık 100 milyon TL ekonomik büyüklük, 9 bin 500 ton daha az karbondioksit salınımı…





lastikEskiyen lastiklerin ne eskisi gibi bir kenara yığılıp yakılıyorlar; ne de sadece iskelelerde usturmaça olarak kullanılıyorlar… Bugün eskiyen lastikler; çocuk parkı oluyor, spor sahasına dönüşüyor, tüm dünyaya ihraç ediliyor. Hatta lastiklerden elektrik enerjisi bile üretiliyor. Bu yol hikayesinin arkasında ise LASDER var. 2009 yılından bu yana 280 bin ton eski lastik bir başka deyişle ömrünü tamamlamış lastik (ÖTL) doğaya ve ülke ekonomisine geri kazandırılıyor. Sadece 2012 yılında geri kazandırılan ÖTL miktarı ise 104 bin ton...
Sadece eskiyen lastikleri doğaya kazandırmakla kalmayıp; geri dönüşüm uygulamalarının gelişmesine ve istihdam yaratılmasına da katkı sağlayan LASDER; 2012 yılında birlikte çalıştığı 9 yüklenici firma ve 11’e çıkan geri kazanım tesisi ile bu başarıyı yakaladı. 2012 yılı sonuna gelindiğinde LASDER’in toplama faaliyetlerine başladığı 2009 yılı Nisan ayından bu yana, yani yaklaşık 4 yılda toplanan ÖTL miktarı 280 bin tona ulaşmış oldu.
100 milyon liralık ekonomik büyüklük
Üretimlerinde hammadde olarak yalnızca ÖTL kullanabilen ve ÖTL’nin yerine geçebilecek herhangi bir ikame hammaddesi bulunmayan malzeme geri kazanım firmalarına 2012 yılında 77.6 bin ton ÖTL tedarik ve teslim eden LASDER, malzeme geri kazanım firmalarının granül ve diğer ürünlerin üretimine devam etmesine de kaynak sağladı. Söz konusu bu üretimin sonucunda 2012 yılında 60 bin ton granül ve toz, 17 bin ton civarında çelik tel elde edildi. Malzeme Geri Kazanım firmalarının ÖTL’den elde ettikleri granül ve benzeri ürünlerin başkaca ürünlerin elde edilmesinde hammadde olarak kullanılmasının sonucu yaklaşık olarak 100 milyon TL’lık ekonomik büyüklük yaratılmış oldu. Bununla birlikte geri kazanım faaliyetlerinde yaklaşık olarak 3,000 kişinin istihdam edildiğini ve bu rakamın giderek artma eğiliminde olduğunu söylemek mümkün.
9.500 ton daha az karbondioksit salınımı
26.3 bin ton ÖTL ise 5 çimento üretim tesisi tarafından alternatif enerji kaynağı olarak kullanıldı. Lastik, üretiminde kullanılan doğal ürünlerin etkisi ile geleneksel fosil yakıtlara göre yaklaşık %35 daha az CO2 yaymaktadır. Böylece 2012 yılında doğaya yaklaşık 9500 ton daha az CO2 salınmış oldu.
Kısaca LASDER
BRISA, CONTINENTAL, GOODYEAR, MICHELIN VE PIRELLI, Türkiye çapında örgütlenmiş satıcılarından, servis sağlayıcı, tamirci ve benzer organizasyonlardan, Ömrünü Tamamlamış Lastikler’in toplatılması, taşıtılması ve uygun yöntemlerle geri kazandırılması amacı ile bir araya gelerek, 2007 yılının Nisan ayında kar amacı gütmeyen Lastik Sanayicileri Derneği LASDER’i kurmuşlardır. 2008-2010 yıllarında BAYTUR, ÇELİK MOTOR, İNCİTAŞ ve ANLAŞ’ın katılımı ile derneğin üye sayısı dokuza çıkmıştır. Çelik Motor’un 2011 yılı sonunda üyelikten ayrılmasıyla birlikte bugün üye sayısı 8’dir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak projeler yürüten LASDER, ÖTL’leri toplatmak ve geri kazandırmak amacıyla çalışmaktadır. LASDER’in ÖTL konusunda lastik üreticilerini, satış noktaları çalışanlarını ve kamuouyunu bilinçlendirme çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat