e
Banner


Gümrük kapılarında TOBB’lu yenileme

TOBB Esendere, Kapıköy, Dilucu ve Çıldır-Aktaş kapılarını yenileyerek İran, Gürcistan ve Nahcivan’la dış ticareti artırmayı hedefliyor. 225 milyon TL yatırıma mal olacak projeyle ilgi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Proje, önemli teşvik alan Van, Hakkari, Iğdır ve Ardahan’a yatırımcıların çekilmesi açısından çok önemli bir adımdır” dedi.

 




tobb_guemruek.jpg

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Esendere, Kapıköy, Dilucu ve Çıldır-Aktaş kapılarını yenilemeye hazırlanıyor. Dört Kara Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu ve Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Çatalca’da 220 dönüm arazi üzerine yeniden inşasına ilişkin protokol Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.

TOBB Birlik Merkez’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yapılan plan çerçevesinde 4 gümrük kapısı ile 1 iç gümrük müdürlüğü olmak üzere toplam 5 gümrük hizmet noktasının yap işlet-devret modeliyle yapılmasını hedefleyen bir çerçeve protokolü imzalayacaklarını söyledi. Bugüne kadar 7 gümrük kapısının yenilendiğini aktaran Bakan Yazıcı, “Bugüne kadar yaptığımız 8 kapımız, bildiğiniz gibi Gürbulak, Sarp, Cilvegözü, Hamzabeyli, İpsala, Kapıkule ve Nusaybin gümrük kapılarıdır. Bunların her biriyle ilgili yapım anlaşmaları tek başına yapılmıştır. Bugünkü anlaşma, bir paket anlaşmasıdır. Bu anlaşmayla Esendere, Kapıköy, Dilucu ve Çıldır-Aktaş gümrük kapıları ile Halkalı Gümrüğü’nün yenilenmesi ve modernizasyonu, bütçeden hiç bir kaynak aktarılmadan, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Bunların ardından 8 gümrük kapımız daha kalıyor yenilenmesi gereken. Bunları da iki gruba ayırdık. Akçakale, Öncüpınar, Karkamış ve Pazarkule. Diğer grupta da Ali Rıza Efendi, Posof Türkgözü, Dereköy ve Yayladağı. İnşallah bunları da bir plan dahilinde en kısa zaman içerisinde yapacağız” dedi. Gümrüklerin en önemli işlevinin, zaman kaybına yol açmamak olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, bekleme sürelerinin azalmasıyla maliyetlerin de düşeceğini ifade etti.

 

Halkalı Gümrüğü Çatalca’ya taşınıyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumunu ticari kazanca dönüştürmenin arayışı içinde olduğunu söyledi. Türkiye ihracatının %40’nın karayolu ile yapıldığı düşünüldüğünde gümrük kapılarının modernizasyonunun öneminin artığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Çünkü bu aynı zamanda, dünyanın en büyük 2. nakliye filosuna sahip olan Türkiye için büyük bir kazanç kapısı olacaktır” dedi. Günde 700 TIR’ın, yılda 40 milyar dolarlık malın işlem gördüğü Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün de, Çatalca’da yeniden inşa edileceğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Modernizasyon kapsamında ekonomimizin kalbi olan İstanbul’un ihtiyaç duyduğu lojistik merkezi de burada inşa edilecek ve ülkemizin ticaret üssü olması noktasında çok önemli bir adım atılmış olacaktır. Biz TOBB olarak bu 5 proje kapsamında toplam 225 milyon TL yatırım yapacağız. Ve İnşallah inşaatların başlamasından sonra, 1 yıl gibi kısa sürede yatırımları tamamlayarak açılışını yapacağız” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu projelerin yaratacağı fırsatları ise şöyle özetledi: “Esendere Gümrük Kapısı, İran’ın 700 bin nüfusu olan ve nüfusunun %90’ını Azeri Türklerinin oluşturduğu Urumiye şehrine, sadece 50 kilometre mesafededir. Hakkari’nin, 700 bin nüfusu olan bu pazara hızla ulaşması, bölgenin zenginleşmesi açısından çok büyük fırsat olacaktır. Şu an sadece sınır ticaretinin yapıldığı Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilmesi ile Van, Erciş ve Tatvan, 2 milyon nüfuslu pazara hızla ulaşma imkanına sahip olacaktır. Nahcıvan’a açılan Dilucu Gümrük Kapısının modernizasyonu ise, Iğdır ve Doğubayazıt’ı, doğrudan Nahcıvan’daki kardeşlerimizle buluşturacaktır. Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı da Ardahan ve Kars’ı Gürcistan'ın gelişmekte olan güney kesimine bağlayacaktır.”

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat