e
Banner


YLDA, Türkiye’nin cari açığını azaltabilir
TruKKer İcra Kurulu Üyesi, Avrupa & BDT Genel Müdürü Hakan Arıkan, Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanacak Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları Destek Programı’nın (YLDA) ihracatı destekleyen bir adım olarak cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacağını söyledi. 




TrukkerTürk ihraç ürünlerinin uluslararası pazarlarda rekabet gücü elde edebilmesi için sağlanan devlet destekleri giderek artıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye’den tüm dünyaya ihracat odaklı bir ağın kurulması ve işletilmesi için şirketlerin ihtiyaç duyduğu teşvikleri ve finansal desteği sağlamak amacıyla geliştirilen Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları Destek Programı (YLDA) başlıyor. Bu kapsamda ilk etapta 4’ü Avrupa’da 2’si ABD’de olmak üzere 6 yurt dışı lojistik dağıtım ağı kurulacak. İhracatçılar bu dağıtım ağlarını kullanarak gümrükleme dâhil depoculuk ve taşımacılık hizmetlerinin tamamının yanı sıra dağıtım, katma değerli lojistik hizmetleri ve tedarik zinciri yönetimi hizmetlerine tek noktadan erişebilecek. Programın sonraki etabında ise Orta Asya ve Afrika’da da dağıtım ağları kurulması planlanıyor.
Yurt dışında oluşturulacak tedarik ve dağıtım zincirlerini ihracatı desteklemeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiren TruKKer İcra Kurulu Üyesi-Avrupa & BDT Genel Müdürü Hakan Arıkan, bunun orta ve uzun vadede cari açığın azaltılmasına katkı sunacağını söyledi. 
 
Dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlar
 
Türkiye’nin dış ticaret verilerine değinen Hakan Arıkan, 2023 yılında ihracatın yaklaşık 256 milyar dolar, ithalatın ise 362 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek dış ticaret açığının yaklaşık 106 milyar dolar ikinci kez rekor kırdığına dikkat çekti. 2022 yılında 109,5 milyar dolarla en büyük açık verilmişti.
YLDA programını bu açıdan çok önemli gördüğünü ifade eden Arıkan, “YLDA ile yurt dışında Türk ihraç ürünlerinin yurt dışı operasyonlarını uçtan uça yöneten tesisler kurulacak. Bu tesisler, entegre çalışan dağıtım ağını ve bu ağın işletilmesiyle ilgili tüm yük konsolidasyonunu sağlayacak. Tesislerin kurulması için şirketlere ilk kurulum, kira, ruhsat, komisyon, hukuki danışmanlık, reklam, tanıtım, pazarlama, istihdam ve Navlun Borsası desteği sağlanacak” dedi. 
 
Yerli lojistik şirketleri global şirketlerle rekabet edecek
 
YLDA’nın Türk lojistik şirketlerinin global gelişimini hızlandıracağını da kaydeden Arıkan, “Yurt dışında lojistik ve dağıtım ağı kuran şirketler, ihracatçılara sevkiyat, gümrükleme ve sigorta hizmetinin yanı sıra depolama ve elleçleme hizmeti de sunacak. Böylece ihracatçılara oldukça geniş bir hizmet yelpazesi yaratılacak. Lojistik sektöründe bu hizmetleri sunan çoğu yerli sermayeye sahip şirketler de global nakliye şirketleriyle rekabet edebilecek” dedi. 
Arıkan, global bir dijital lojistik platformu olan TruKKer olarak, uluslararası ticaretin bir parçası olduklarına da dikkat çekerek, sahip oldukları son teknolojilerle karayolu taşımacılığı ve lojistik operasyonları basitleştirerek verimli hale dönüştürdüklerini kaydettti.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat