e
Banner


DB Schenker Arkas geleceği eşit fırsatlar üzerine kuruyor
Kariyer hayatında kolay olanı değil doğru olanı yapmayı seçen DB Schenker Arkas Mali İşler Grup Müdürü (CFO) Elif Gamze Görer, “Siz kendinize nasıl bir hayatı layık görüyorsanız bu yönde attığınız her kararlı adımla cam tavanları deler geçersiniz” dedi. DB Schenker Arkas’ta kadın erkek çalışan oranının birbirine çok yakın olduğunu belirten Görer, sundukları eğitimlerle kadınlara daha önce varolmadıkları alanlarda fırsat sunduklarını söyledi. 




DB SchenkerKariyer yolculuğunuzda mottonuz neler oldu?
Lojistik sektöründe veya başka bir sektörde bir kadın olarak kariyer yapmanız hiç kolay değil. Bir kadın olarak toplumun sizden beklentileriyle sizin kendiniz için hayal ettikleriniz ve hedefledikleriniz aynı yönde olmuyor. Ancak benim bu konuyla ilgili kendime ilke edindiğim bir mottom var. Kolay olanı yapmakla doğru olanı yapmak arasında ben hep doğru olanı yapmayı seçtim. Ben kendim için neyin doğru olduğuna inandıysam bunun peşinden gittim. Çünkü ancak siz kendinize inanırsanız, çevrenizdekiler de size inanır. Siz kendinize nasıl bir hayatı layık görüyorsanız bu yönde attığınız her kararlı adımla o cam tavanları deler geçersiniz.  
 
Kendinizi nasıl bir yönetici olarak tanımlıyorsunuz? Yönetim anlayışınızı belirleyen ilkeler neler?
Ben açıkçası kendimi bir yöneticiden ziyade benimle beraber olan ekibime, yol arkadaşlarıma liderlik eden biri olarak görüyorum. Benim için her zaman öncelik ekibimin ne hissettiği oldu. Onların mutluluğu, endişesi veya sıkıntılarıyla ilgili empati yapabilmeyi kendime ilke edindim. Sonuçta bizler makina değiliz, insanız. Düşünceleri, yetenekleri ve duygularıyla bizler insanız ve saygıyı, takdir edilmeyi hepimiz hakediyoruz. Hata ve eksikliklerimiz varsa bunu da saygı çerçevesinde görüşülmesini hak ediyoruz. Ben bunlara inandım ve buna uygun şekilde davrandığımı düşünüyorum. 
 
‘HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN’
Lojistik sektöründe çalışmak ve yönetici olmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?
Lojistik sektörü, tüm zorluklarına rağmen sıradışı bir sektör. Her yeni günde ayrı bir macera yaşayabileceğiniz bir alan. Benim lojistik sektöründe olan ve olmayan tüm kadınlara tavsiyem, bizler ne kadar güçlü olduğumuzu keşfetmeli, kolay olana yönelmeden kendimiz için hayal ettiğimiz hedeflerin peşinden gitmeliyiz. Unutmayalım ki önce biz kendimize inanacağız. Talep etmekten, hakkımızı almak için çaba sarf etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bizimle beraber bu zor yolda yürüyen, kadınların hak ettiklerini almaları gerektiğine inanan ve bu yönde biz kadınlara destek olan birçok erkek olduğunu da biliyorum.
 
Lojistik sektöründe kadın çalışan ve yöneticiler ne tür engellerle karşılaşıyor?
En son yapılan araştırmalara göre lojistik sektöründe çalışan kadınların oranı %9 civarında. Başka bir deyişle kadınlar neredeyse bu sektörde yoklar. Kadın çalışan oranın bu kadar düşük olmasının lojistik sektörüne mahsus bir durum olmadığını söyleyebilirim. Maalesef iş hayatında kadınların erkeklere oranı hala bir dengeye ulaşamadı. Lojistik sektörü de bu dengesizlikten payını almış durumda.
İş hayatında kadınlar birçok engelle ve cinsiyet ayrımcılığıyla karşılaşıyor. Eşit fırsatlar konusunda dezavantajlı olabiliyor. Özellikle erkek egemen toplumlarda ve sektörlerde kadınların işe alım sürecinde, terfi aşamalarında ve ücret konusunda ayrımcılığa maruz kalabiliyor.
İş ve aile dengesini sağlamak bazı kadınları çok zorlayabiliyor. Hem anne rolü hem ev içindeki sorumluluklar hem de iş hayatındaki yoğun tempo, partnerinin desteği olmadığında ve işverenin de elverişli bir ortam yaratmadığı bir ortamda kadınları daha da zor bir durumda bırakıyor. Bu da kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmelerinde ve yeteneklerini göstermelerinde geri planda kalmalarına sebep oluyor.
 
DB Schenker‘DENGE YAKALANANA KADAR POZİTİF AYRIMCILIK ŞART!’ 
Lojistik sektöründe kadın çalışan ve yönetici oranını artırmak için neler tavsiye edersiniz?
Bu konuda lojistik şirketlerinin sektörel tanıtım ve eğitimlere daha sık yer vermesi gerektiğini ve bir denge yakalanana kadar pozitif ayrımcılıkla konuya yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Şirketler, kadın çalışanların profesyonel gelişimlerini desteklemek için eğitim, mentorluk ve koçluk programları gibi fırsatlar sunabilir. Bu programlar, kadın çalışanların yeteneklerini geliştirmelerine ve liderlik pozisyonlarına hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, esnek çalışma saatleri, çocuk bakımı hizmetleri gibi destekler sunarak kadınların iş ve aile hayatını dengelemelerine yardımcı olabilir. Lojistik sektöründe ön planda olan ve liderlik eden kadınlar sektöre dair deneyimlerini paylaşacağı ve mentorluk yapabileceği programlara dahil olabilirler. Kadınların daha görünür ve ön planda olması bu alanı seçmekte tereddüt edecek kişilerin de daha güvenli hissetmesini sağlayacaktır. 
 
Kız çocuklarının eğitim ve kariyer yolculuklarında Türkiye’deki koşulları nasıl değerlendiriyorsunuz? Fırsat eşitliği için hangi adımlar atılmalı? 
Kız çocuklarının eğitimi Türkiye’de kanayan bir yara. Bu konuda öncelikle annelere büyük bir sorumluluk düşüyor. Anneler kız çocuklarının eğitimi konusunda kararlı olmalı. Kırsal bölgelerde ve göçmen topluluklarda kız çocuklarının eğitime erişimi hala sorun olabiliyor. Bu noktada, erişilebilir ve kaliteli eğitim imkanlarına ulaşmanın önemi büyük. Çünkü bir toplumda kadınların cahil kalması ve iş hayatında yer almaması o toplumun sonunu getirir. Büyük önderimiz Atatürk’ün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Kastamonu’da yaptığı bir konuşmasında çok önemsediğim bir bölümü paylaşmak isterim: “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa zincirle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?” 
Fırsat eşitliği konusunu pek çok açıdan ele almak gerekiyor. Geleneksel cinsiyet rolleri, kız çocuklarının belirli meslek alanlarını tercih etmelerini engelleyebilir. Bu nedenle, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için toplumsal farkındalık ve eğitim çalışmaları oldukça önemlidir. Cinsiyet eşitliği konusunda eğitim ve farkındalık programlarını küçük yaştan itibaren hem kız hem erkek çocuklarımızın alması gerekir. İş yerlerinde cinsiyet eşitliğini teşvik eden politikaların ve uygulamaların yaygınlaştırılması ve ön plana çıkarılması gerekir. Kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmesini teşvik eden destekleyici programlar, ayrımcılığın önlenmesi ve cezalandırılması gibi adımlar etkili olabilir. 
 
KADINLARA VAROLMADIKLARI ALANLAR İÇİN YENİ FIRSATLAR SUNUYOR 
DB Schenker Arkas’ın fırsat eşitliğine yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Elif Gamze Görer, dengesizliği ortadan kaldırabilmek adına birçok proje hayata geçirdiklerini söyledi. “Denge sağlanana kadar pozitif cinsiyet ayrımcılığının gerekliliğine inanıyoruz” diyen Görer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketimizde lojistik sektörünün aksine kadın ve erkek çalışan oranları birbirine oldukça yakın. Bu durum hem beyaz hem mavi yaka çalışanlarımız için geçerli. Depolarımızda kadın forklift sürücülerimiz bulunuyor. Kadın çalışanlarımıza mesleki beceriler katmayı ve daha önce varolmadıkları alanlarda fırsat yaratmayı çok önemsiyoruz. Forklift, elektrikli transpalet gibi makinaları kullanabilmeleri için eğitimler veriyor, sertifika almalarını sağlıyoruz. Beyaz yaka çalışanlarımızın da kariyer yolculuklarını, alanlarına dair uzmanlıklarını ve liderlik becerilerini geliştirebilmeleri adına her zaman eğitim desteği sunuyoruz. Bizde her kademede kadın çalışanlarımızı görebilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim biz, terfi politikalarımızda ve ücret ayarlamalarında asla kadın erkek ayrımı yapmayan bir firmayız.” 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat