Banner


Tedarik Zinciri ve Lojistikte Sürdürülebilirlik
Zeynep Aydın – Castrol Türkiye Lojistik Direktörü




CastrolDünyada 120 yıldan uzun bir süredir karada, havada, denizde ve hatta uzayda yakalanan teknolojik başarıların merkezinde yer alan yağları üretiyoruz. Çalıştığımız tüm paydaşlarımızın, endüstriden otomotive tüm müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde gözlemliyor, tüm teknolojimizi ortaya koyarak onlara her alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Kısaca “hareket eden her yerde varız” diyebilirim. Castrol olarak madeni yağ teknolojisinin ve yeniliğin öncüsüyüz. Bugün, Castrol EDGE, Castrol MAGNATEC ve Castrol VECTON gibi yüksek performans sergileyen ürünlerimizin çoğu dünya çapında 140’a yakın ülkede kullanılıyor.
 
“Türkiye’de 67 yıldır faaliyet gösteriyoruz ve Castrol'ün en büyük pazarlarından biri durumundayız.” 
 
PET-DER’in 2022 yılı sonuçlarına baktığımızda, odaklandığımız her kategoride pazarın üstünde büyüme gösterdiğimizi görüyoruz. 2022 yılında madeni yağ pazarı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 büyürken, Castrol olarak yüzde 12,3 ile toplam pazarın 5 katından fazla büyüme kaydettik. Aynı dönemde binek araçlar motor yağında yüzde 29, motosiklet madeni yağında yüzde 43 ve ticari araçlar motor yağında ise yüzde 30,7 pazar payı elde ederek liderliğimizi sürdürdük. Bu yılın ilk 3 ayında da geçen yılki başarılı sonuçlarımızı devam ettirerek 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 15’lik büyüme kaydettik.  
Türkiye, 2022 yılında elde ettiği çift haneli büyüme ile Çin’i de geçerek Castrol dünyasında hacimsel olarak en çok ve en hızlı büyüyen pazar oldu. Bu başarımızın ardında; yenilikçi teknolojilerimiz ve üstün kaliteli ürünlerimizin yanı sıra çalışanlarımızın özverili emekleri bulunuyor. Ayrıca burada tedarik zincirimize ve lojistik ekibimize de ayrı bir bölüm açmak istiyorum. 2020’den bu yana küresel olarak yaşadığımız pandemi, enerji sıkıntısı ve arkasından tedarik zincirlerindeki aksamalar tüm dünyanın hızla dönüşmesi gerektiğini bir kez daha göz önüne serdi. Bu dönemde tedarik zinciri güçlü olan şirketler öne geçti. Biz de küresel ve bölgesel gelişmeleri yakından takip etmemizin sonuçlarını aldık. Başarılı bir takım çalışmasıyla rakiplerimizin önüne geçmeyi başardık. İlerleyen dönemde de sürekli geliştirdiğimiz üretim ve istihdam kapasitemizle ihracat odaklı büyüme stratejimizi istikrarlı biçimde sürdürmeyi hedefliyoruz.
 
“2022 yılı boyunca dünyada yaşanan finansal daralmanın aksine elde ettiğimiz büyüme sonucunda ülkemize 20 milyon dolarlık yatırım yaptık.”
 
Avrupa’daki 8 Castrol üretim tesisinden biri olan Gemlik’teki üretim tesisimize 5,5 milyon dolarlık yeni bir hat kuruldu. Bu hat ile ürünler hiç el değmeden çok daha kısa sürede doldurulabiliyor. Bu da hem üretim hızımızı artırıyor hem de lojistik açıdan elimizi çok rahatlatıyor. Bu yıl hedefimiz 100 milyon litrenin üzerinde madeni yağ üretmek. Bu üretimin yüzde 85’i iç pazara, yüzde 15’i ise dış pazara sunuluyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Afrika bölgesinin yıllık üretim hacmi 700 milyon litre seviyesinde. Türkiye’deki Gemlik tesisimiz bu üretimin yaklaşık yüzde 12’sini gerçekleştiriyor.
Ayrıca Gemlik tesisimizde kurduğumuz hat ile hayata geçirdiğimiz proje hakkında da bilgi vermek istiyorum. Proje kapsamında plastik miktarını ve tasarımlarını değiştirdiğimiz ambalajlarımızın şekil verimliliğini artırırken üretim aşamasında da yüzde 20 daha az plastik kullandık.  
Bunun sonucunda da 1 litre ambalajımızın yeni tasarımıyla üretimi sonucunda ortaya çıkan plastik atık miktarı 90 ton daha az olurken karbon emisyon oranında da 4 tona yakın düşüş elde edeceğiz. 4 litre ambalajımızda ise plastik atık miktarında 191 tondan fazla, karbon emisyonunda ise 8 tondan fazla düşüş gerçekleşecek.
 
LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİMİZİN HEDEFİ KARBON NÖTR OLMAK
 
Castrol olarak 2020 yılında belirlediğimiz global sürdürülebilirlik stratejimiz olan Path 360 çerçevesinde 3 temel hedefimiz var:  
-Operasyonlarımızda ve ürünlerimizde karbon ayak izimizi azaltmak ve 2050 yılı veya daha öncesinde sıfırlamak  
-Kendi operasyonlarımızdan veya müşterilerimizin operasyonlarından kaynaklanan atıkları azaltmak  
-İnsanların hayatlarını iyileştirmek  
 
Bu hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken karbon nötrleme projelerimizle ülkemizde ve dünyada birçok insanın yaşam standardını geliştiren projelere yatırım yapmaya devam ediyoruz. Biz bu stratejimiz doğrultusunda hareket ederken lojistik ve tedarik zincirimizin de karbon nötr yolunda adımlar atmak amacıyla gerçekleştirdiği projelerde de yol gösterici oluyoruz. Gerçekleştirilen projeler konusunda da bilgi vermek istiyorum.
 
LOJİSTİK İŞ ORTAKLARIMIZLA PROJELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ 
 
Bu konuda özellikle lojistik iş ortaklarımızla birçok projede birlikte çalışıyoruz. Tesisten doğrudan sevkiyat gerçekleştirerek, dökme yüklerde akış ölçer kullanarak, intermodal yüklemelerle, yük konsolidasyonlarıyla ve network optimizasyonları ile karbon salımını azaltacak birçok projeyi operasyonlarımızda hayata geçiriyoruz. Yaptığımız tüm bu çalışmaların sonucunda da karbon salımını yaklaşık 1.200 ton azalttık. Ayrıca iş ortaklarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda tır ve tanker şoförlerimizin ekonomik sürüş eğitimleri alması konusunda fikir birliğine vardık. Bu sayede araçlarını çok daha verimli kullanarak daha ekonomik ve daha temiz sürüş yapmalarını hedefliyoruz. Her yıl depolama operasyonlarımız sırasında ortaya çıkan karbon salımını dengelemek için çeşitli çalışmalarda bulunuyoruz. 
 
OPERASYONLARIMIZDAN KAYNAKLANAN ATIKLARI AZALTIYORUZ
 
Karbon salımının azaltılması konusunda nasıl iş ortaklarımızla birlikte çalışıyorsak operasyonlarımız nedeniyle ortaya çıkan atıkların azaltılması için de birlikte bir dizi proje üzerinde çalışıyoruz. Üzerinde çalıştığımız projelerin bir kısmını da hayata geçirdik.
Türkiye’de 2021’den bu yana meydana gelen ve önemli üretim alanlarını etkileyen yangınlar sonrasında palet üretimi oldukça düşmüştü. Bunun yanında Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışma ortamı da en büyük palet üreticilerinin pazardan çekilmesine neden olmuştu.
 
“Distribütörlerimizle birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Palet Geri Dönüş’ projesiyle her yıl 25 binden fazla paleti 5’ten fazla kez geri döndürüp tekrar kullanıyoruz ve bu sayede de yılda 1.200’den fazla ağacın kullanılmasının önüne geçmiş oluyoruz.” 
 
Ürünlerimizin palet üstünde paketlenmesinde kullanılan streç filmleri de incelterek kullandığımız plastik miktarını 40 tondan fazla azalttık. 
Ayrıca üretiminde kullanılan plastiği yüzde 20 azaltılmış fakat buna rağmen dayanıklılığı artırılmış yeni ambalajlarımızla palet üzerinde taşıdığımız ürün sayısını artırırken sarımda kullanılan streç filmi de azaltarak bu yıl sonunda karbon salımını100 ton azaltmayı hedefliyoruz. 
Yürüttüğümüz dijitalleşme ajandasıyla yazıcılarda kullanılan kağıt miktarını da yüzde 25-30 oranında azalttık. Uyguladığımız bu projelerle ileride operasyonlarımızda kağıt kullanımını tamamen ortadan kaldıracağız. LED aydınlatmaya geçişle de enerji kullanımında 74 ton daha az karbon emisyonuna neden olacağız.
 
DİJİTALLEŞME İLE İŞ YAPIŞ ŞEKLİMİZİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
 
Path 360 stratejimiz doğrultusunda çalışanlarımızın, iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin hayatlarını iyileştirmek için de bir dizi proje ve program yürütüyoruz.
EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinden de gelen büyük yatırımlarla sistemimizi ve süreçlerimizi nasıl daha otomatik hale getirebileceğimizi, tüm süreçleri nasıl dijitalleştirerek insan gücümüzü farklı alanlarda kullanabileceğimizi bulmak için çalışıyoruz. 2022’de hayata geçirdiğimiz 22 dijital projenin ardından 2023’te de yeni projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. 
Dijitalleşme üzerinde yaptığımız çalışmalardan birkaç örnek de paylaşmak istiyorum.
Ülkemizin yaşadığı Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinde de şahit olduğumuz gibi sektörümüz çok stratejik ve önemli bir konuma sahip. Biz de bu yüzden özellikle akaryakıt ve madeni yağ konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. 
Müşterilerimizin tank seviyelerini uzaktan da takip edebilecekleri, minimum seviyeye düştüklerinde telefonlarından mesaj alabilecekleri ve bunu takiben de bize otomatik olarak sipariş geçebilecekleri sistemler üzerinde çalışıyoruz. Burada hedefimiz her an bilgi akışı sağlayıp müşterilerimizi ve satış ekibimizi habersiz bırakmamak. 
Yeni projelerimizle planlama modüllerini de daha çevik ve daha dijital hale getiriyoruz. Operasyonlarımızda da IoT (Nesnelerin İnterneti) ve sensör uyarı sistemleri sayesinde güvenliği en üst düzeye çıkarıp çalışanlarımızın sağ salim evlerine gitmesini en öncelikli hedef olarak belirliyoruz.
 
KAZASIZ OPERASYON YILLARIMIZ HIZLA ARTIYOR!
 
Güvenlik, Castrol ve bp kültüründe her zaman en büyük önceliğimiz. Dünyanın neresinde olursa olsun, tüm çalışanlarımız, Sağlık, Emniyet, Çevre ve Güvenlik (SEÇ-G) prensiplerinin doğru uygulanmasından sorumludur. SEÇ-G prensiplerinin sağlıklı bir şekilde uygulanması, işimiz ve çalışanlarımız açısından hayati önem taşır. 
İşlemlerimizin çevre ve sağlık üzerindeki etkilerini; atık, emisyon ve boşaltım miktarını azaltıp enerjiyi de verimli kullanarak düşürmeye ve bununla beraber müşterilerimiz tarafından güvenli olarak kullanılabilen kaliteli ürünler üretmeye devam edeceğiz. İş planlarımız arasında, ölçülebilir SEÇ-G hedefleri de yer alıyor. Bu hedefleri sağlamak hepimizin amaçları arasında.
SEÇ-G prensipleri, vazgeçilmez kurallarımız. Bunlar, faaliyetlerin kazasız olarak sürdürülmesini, insanlara ve çevreye zarar verilmemesini hedefliyor. Bu doğrultuda tüm çalışanlarımızın bu bilinçle müşterilere hizmet vermesi önceliğimiz. Şirket temel değerlerimiz arasında öncelikli olan emniyet ve güvenlik konusunda hedeflerimizi sıfır kaza, insanlara ve çevreye sıfır zarar olarak belirledik. Genel müdürlüklerimizden İK süreçlerimize, müşterilerimizden bayilerimize, istasyonlarımızdan tüm hizmet alanlarımıza çalışmalarımız bu değer ve emniyet kültürü çerçevesinde şekilleniyor. 
 
“Kendi operasyonumuzun yanı sıra beraberce iş yaptığımız paydaşlarımıza da verdiğimiz emniyet konulu çeşitli eğitimlerin yanında kaza önleyici uygulamalar, testler ve yarışmalar da gerçekleştiriyoruz.” 
 
Amacımız tüm paydaşlarımızla birlikte bir emniyet kültürü oluşturmak. Bunun için çalışma grupları oluşturuyoruz. 
Yakın zamanda iş ortağımız Borusan Lojistik’le forklift emniyet gününün ikincisini düzenledik. Bu organizasyonda operatörler, yönetim ekipleri ve ofis ekiplerinin de içinde yer aldığı yaklaşık 100 kişi atölyeler düzenleyerek ve seminerlere katılarak hem emniyet kurallarını tazeledik hem de yarışarak birlikte eğlendik.
Tır ve tanker şoförlerimizin güvenli sürüş eğitimleri almasına da çok önem veriyoruz ve bu konuda eğitimler düzenliyoruz. Her yıl kış ve Ramazan ayından önce farkındalık yaratarak bilinçli araç kullanmaları konusunda onlara yol göstermek amacıyla Castrol Filo Doktorumuz Ali Kemal Kurnaz ile eğitim ve sohbetler organize ediyoruz. Bu güvenlik bilinci ve kültürüyle aldığımız aksiyonlarımız sonucunda deniz operasyonlarımızda ve dökme nakliye operasyonlarımızda 15., tesis operasyonlarımızda 14. ve dış ticaret operasyonlarımızda ise 12. kazasız operasyon yılımızı kutluyoruz.
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat