Banner


Kılıç Deniz'de ihracatın yüzde 25'i hava kargoda
Su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyanın önde gelen firmaları arasında bulunan ve 60’tan fazla ülkeye ihracat yapan Kılıç Deniz, havayolu ihracatında sektörüne öncülük ediyor. 16 yıl önce 10 kg balık ihracatıyla başlattıkları yolculuğun bugün Türkiye su ürünleri sektörü için yılda 20 bin tona ulaştığını vurgulayan Kılıç Deniz Gümrük ve Lojistik Müdürü Ali Sarıman, açılan her yeni destinasyona mutlaka ürün gönderdiklerini ve pazar oluşana kadar sevkiyatların rutin olarak devam ettiğini söylüyor. 




Kılıc denizKılıç Deniz’in büyüme yolculuğundan söz eder misiniz?
 
1993 yılında kurulan Kılıç Deniz, bugün 2 bin 500 çalışanı ile dünyanın en büyük levrek, çipura, kaya levreği, alabalık ve somon üreticisi olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Yıllık 75 bin ton balık üretim kapasitesi ve aynı zamanda yıllık 450 milyon adet yavru balık üretimi ile sektör ve dünya birincisi konumundadır. Balık yemi üretimi de bulunan Kılıç Deniz, yıllık 195 bin ton balık yemi üretmektedir. Avrupa Birliği ve FDA standartlarında üretim yapan Kılıç Deniz, 60’tan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. 
Sektörünün öncü kuruluşu olan Kılıç Deniz, ülkemize ve bağlı olduğu su ürünleri sektörüne katkılarını ilkleri başararak yerine getirmiştir. 16 yıl önce gerçekleştirdiği ilk hava kargo ihracatıyla su ürünlerinin havayoluyla ihracatını hem havayolu lojistik hem de su ürünleri sektörüne kazandırmıştır. 10 kg balık ile başlayan yolculuk şu an su ürünleri sektörü için Türkiye’de senelik 20 bin ton rakamlarına ulaşmış durumdadır. İlk canlı yavru balık gemisini de kendi tasarlayan Kılıç Deniz, Türkiye’den ilk canlı yavru balık ihracatını 2005 yılında Yunanistan’a gerçekleştirmiştir.
 
Kılıç Deniz olarak ürünlerin sevkiyatını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Kullandığınız özel yöntemler neler?
 
Kılıç Deniz olarak karayolu, havayolu ve denizyolu olmak üzere 3 taşıma şeklini de kullanarak lojistik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2021 yılı verilerine bakıldığında, ürünlerimizin ihracatının yüzde 70’i karayolu, yüzde 25’i havayolu, yüzde 5’i de denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştirilmiştir.
Lojistik sektörünün önde gelen firmaları ile çalışmakta ve bütün taşıma şekillerinde ürün muhteviyatı bozulabilir ve son tüketim tarihi belli olduğundan dolayı, soğutucu ünitesi olan frigorifik lojistik araçları ve ekipmanlarından faydalanmaktayız.
Ürünlerimizin sıcaklık ve ısı verileri insan sağlığı tüketimi için son derece önemli olduğundan soğuk zincir teslimat süresince hiçbir şekilde kırılmaması gerekmemektedir. Bu sebeple bütün lojistik araçlarımız datalogger cihazları ile takip edilmekte, aynı zamanda uydudan da canlı izlenmektedir.
 
Lojistikte hangi alanlarda alımlar yapıyorsunuz? Çalıştığınız şirketleri hangi kriterlere göre seçiyorsunuz? 
 
Lojistik şirketleri fabrikamızdan ürünleri teslim aldıktan sonra teslimat bölgelerine kadar eksiksiz, tam ve müşteri tarafından belirlenen kriterler ile götürmekle mükelleftir. İhracat gümrüğü tarafımızca yapılan ihracat mallarının son tüketim tarihleri belli bir süre kapsamında olduğundan, ihracat sınır bölgesinden, gümrük kapılarından, veteriner sınır kontrol noktalarından en hızlı şekilde geçmesini sağlamak lojistik şirketlerinin en önemli görevleridir.
Karayolu nakliyelerinde TIR ve dorse ekipmanlarının Avrupa Birliği normlarına uygun olması zorunludur. Takograf kuralları, hız kurallarına uymaları ve özellikle yurt dışına gidecek şoförlerin tecrübeli olması çok önemli. Ayrıca Avrupa ülkeleri geçiş belgelerine ülke bazlı eksiksiz sahip olmak zorundadırlar.
Havayolu ihracatlarında ise havalimanlarında ve uçuş esnasında soğuk zincir dikkatle takip edilmektedir. Hem gönderilen havalimanı hem de varış limanında soğuk hava depoları kullanılmakta ve gerektiğinde ısı kayıtları kontrol edilerek, kayıt altına alınmaktadır.
Nakliye şirketleri, uluslararası nakliye taşıma kuralları gereği geçerli ürün ve araç sigortalarını her zaman kendilerinde bulundurmak zorundadır.
Bütün lojistik şirketlerinin TIR, konteyner ya da uçak ekipmanlarında oluşabilecek teknik aksaklıklara karşı mutlaka yedekte ekipman ya da araç bulundurmalarına dikkat ediyoruz. Sirkülasyon çok fazla olduğu için oluşabilecek aksiliklerde yedek ekipman ile yüklememizi gerçekleştirerek hem müşteri hem de zaman kaybının önüne geçmiş oluyoruz.
 
AÇILAN HER DESTİNASYONA ÜRÜN GÖNDERİYOR 
 
Kılıç Deniz’in lojistik ajandasında neler var?
 
Kılıç Deniz olarak günümüz son teknolojilerini ve yeniliklerini takip ederek, çağın gerektirdiği çözüm odaklı lojistik uygulamalarını gündelik üretim hayatında ve ihracat sevkiyatlarında kullanıyoruz. 
Lojistiği bir parçası olarak gören su ürünleri sektörü, lojistik hattı ne kadar güçlü ise o kadar fazla noktaya teslimat yapabileceğini bilmektedir. Özellikle havayolu ihracatlarında açılan her yeni destinasyona mutlaka deneme amaçlı numune ürün göndermekte ve pazar oluşana kadar sevkiyatlar rutin olarak devam etmektedir.
 
Su ürünleri sektörünün lojistik öncelikleri neler? 
 
Su ürünleri sektörü son yıllarda ürün çeşitliliği ve kapasite olarak hızlı bir ivme kazandı. Sektör, özellikle insan sağlığı tüketimi için faydalı olan besin zincirine katkıda bulunmaya, artan hacim ile hızlı bir şekilde devam etmektedir.
Kurallar kısmında en önemli noktalar ise; soğuk zincirin kırılmaması ve ihracat mallarının müşteri ile anlaşılan tarihte teslimatının yapılmasıdır. Son tüketim tarihi belli olan su ürünleri ihracatlarında geç kalmamak ve zamanında teslimat aslında en başta gelen kuraldır.
 
Lojistik süreçlerde ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
 
Lojistik süreçlerde yaşadığımız belli başlı zorlukları şu şekilde özetleyebiliriz: 
•Lojistik şirketlerinin değişen Avrupa taşıma kurallarına hızlı ayak uyduramaması,
•Lojistik belgelerinin Avrupa ülkeleri tarafından yeteri kadar yeteri sayıda temin edilmemesi (Dozvola Geçiş Belgesi),
•Ülkeler arası geçişte Yunanistan - İtalya, İtalya -İspanya gibi örnek vermek gerekirse gemi sayısının çok az olması ve gemilerin artan yakıt maliyetleri sebebi ile çok yavaş seyir halinde gitmeleri, 
•Gemi sayısı ve kapasitelerinin az olması, ticaretin ve turist sayısının yoğun olduğu dönemlerde TIR dorselerinin gemilere alınmaması, 
•Havayolu ihracat taşımalarında uçuç kapasitelerinin yeteri kadar olmaması ve ihracat firmalarının taleplerinin belli dönemlerde karşılanmaması,
•Havayolu ihracatlarında yolcu bagajı ve mazot ağırlığı sebebi ile ihracat mallarının uçaktan indirilmesi ve bunun son dakika belli olması, 
•Havayolu ihracatlarında ihracat mallarının ilgili uçuş yerine başka bir uçuş ile gönderilip bilgisinin geç ya da verilmemesi,
•Denizyolu taşımacılığında konteyner ekipman sıkıntısı. Özellikle son 2 senedir Covid -19 sebebi ile liman personellerinin yeteri kadar çalışamaması ve konteynerlerin çok uzun sürelerde tahliye edilmesi.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat