e
Banner


8.5 milyon TL yatırım alan Kamion ilk 5 içinde yarışacak
Şirketlerin komple taşımacılık ihtiyaçlarını tek bir panelden yönetmelerini sağlayan dijital lojistik platformu Kamion, girişim ekosisteminin en önemli oyuncuları arasında bulunan Y Combinator'dan 8.5 milyon TL yatırım aldı. Kamion kurucusu ve CEO'su Berkay Adlım, hizmetlerini genişleterek yurt içinde lider olmayı, global pazarda ilk beş platform içine girmeyi hedeflediklerini söyledi. 




KamionBerkay Bey, kendinizden ve Kamion’un kuruluş hikayesinden söz eder misiniz?
 
Kamion doğru kamyonu, doğru yükle, doğru zamanda buluşturan dijital bir lojistik platformu. 2020 yılının başında kurulan oldukça genç bir şirketiz. Lojistik çocukluğumdan beri ilgimi çeken izlediğim bir alan oldu. 12 yaşımdan bu yana, sanayinin yoğun olduğu alanlarda, deneyim kazanmak üzere bulundum. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda ve her zaman işin içinde bir kamyon vardı. Yüksek öğrenimimi ABD’de Illinois Üniversitesi’nde yaptıktan sonra, Columbia Üniversitesi’nde master yaptım. Bu 10 senelik zaman dilimi içerisinde özellikle veri işleme ve algoritmalar konusunda deneyim kazandıktan sonra bu alanda çok ciddi fırsatlar olduğunu gördüm. Türkiye’nin de bu iş için çok uygun bir pazar olduğunu düşündüm. Ve Kamion’u burada kurma kararı aldım.
 
‘VERİMLİ, GÜVENİLİR VE HIZLI ÇÖZÜMLER’ 
 
Nasıl bir iş modeline sahipsiniz? Müşterilerinize sunduğunuz avantajlar neler? 
 
Öncelikle amacımız tüm paydaşlarımıza (kamyoncu iş ortaklarımız ve yük sahiplerimiz) en verimli, en güvenilir ve en hızlı hizmeti sunmak. Kullanması basit, altyapısında özenli veri analitiğinin bulunduğu telefon ve web uygulamalarımız mevcut. Telefon uygulamalarımıza online uygulama mağazalarından, web uygulamalarımıza ise bizimle iletişime geçerek ulaşabilirler. 
Yük veren müşterilerine güvenilir nakliyecilerle, uygun fiyatlara, yüksek performanslı bir hizmet vermeyi temel alıyoruz. Nakliyeci iş ortaklarımıza ise zamanında ödeme, hafif yük ve düşük bekleme süreleri taahhüt ediyoruz. 
Bu temellerin üzerine inşa edilen teknolojik altyapı ile verim kazanan Kamion olarak, yazılım ve veri analitiği kullanarak kazandığımız verimi fiyatlara yansıtma şansı buluyoruz. Ayrıca Kamion mobil uygulaması sayesinde yük garajlarına gidip vakit ve benzin harcamalarına da gerek kalmıyor.
 
Bu dönemde aldığınız yatırımlardan söz eder misiniz? 
 
Yakın zamanda girişim dünyasının önemli oyuncularından biri olan, Silikon Vadisi merkezli Y Combinator’den 8.5 milyon TL yatırım aldık.  Bu dönemde bu yatırımı almaya hak kazanmış tek Türk şirketi olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Dünyadaki en iyi erken aşama yatırım fonlarından biri olan Y Combinator’un takımımıza, ülkemizin potansiyeline olan inancı ve bizi ekosistemde ileri taşıma iddiası bizi çok gururlandırdı. Bu yatırımla hedeflerimize ulaşmada doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gördük. Bu kapsamda da durmadan çalışmaya devam edeceğiz.
 
8 AYDA 8 KAT BÜYÜDÜ 
 
Büyüme hedefleriniz neler? 
 
Kamion olarak 2020’nin başında kurulduk ve 2020’nin son çeyreğinden beri aktif olarak ciro yaratıyoruz. 2022’nin ilk 8 ayında ise ortalama 8 kat büyüme gerçekleştirdik. Kısa vadede Türkiye’nin yerel pazarında nakliyeci iş ortaklarımızın kullandığı lider dijital platform olmayı hedefliyoruz. Bizi kullanan iş ortaklarımızın mazot, finansman, yemek, yedek parça gibi tüm ihtiyaçlarını uygun maliyetler ile karşılayabilmelerini istiyoruz. Orta-uzun vadede ise global pazarda ciro bazında ilk 5 nakliye platformu arasına girmeyi amaçlıyoruz.
 
Lojistik teknolojilerinde yeni trendler neler? 
 
Özellikle Çin ve ABD’de başlayan “modern yük komisyonculuğu” iş modelinin, gelişmekte olan ekonomilerde daha iyi işlediği kanaatindeyiz. Bunun sebebi, akıllı telefon kullanımının yüksek olduğu bu pazarlarda, lojistik alanında yazılım odaklı bir düşünce biçiminin henüz yerleşmemiş olması. Bu durum fırsatları beraberinde getiriyor. 
Yukarıda bahsettiğimiz iş modelinin yanı sıra, taşıyıcıları ve yük verenleri online ortamda bir araya getiren ancak taşıma sorumluluğu ve fiyatlandırma görevlerini üstlenmeyen online pazaryerleri de görüyoruz.
Her iki iş modelinin altında özenli bir şekilde toplanan veri ve bu veriyi kullanarak elde edilecek rekabet avantajı yatıyor. 
 
‘TEKNOLOJİ İÇERİDE ÜRETİLMELİ’ 
 
Lojistik şirketlerinin teknoloji alanında neler yapması gerekiyor?
 
Biz Kamion olarak, ilk adımın kullandığımız ve kullanacağımız bütün teknolojinin içeride üretilmeye başlanması olduğunu düşünüyoruz. Yaratıcı ve yüksek disiplinli bir yazılım takımı ile pazarda ortaya çıkan ihtiyaçların ürüne daha hızlı yansıtılabileceği kanaatindeyiz.
Bu alanda atılan adımları yakından incelediğimizde, pek çok yeni nesil lojistik servis sağlayıcısının oldukça hızlı ilerlediğini görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat