e
Banner


MNG Kargo e-ticarette öncü projeleriyle büyüyor
MNG Kargo, 2021 yılını e-ticaret alanında yüzde 35, genelde yüzde 40 büyümeyle tamamladı. Dijitalleşme alanında önemli projeleri devreye alan şirket, 60 yeni şube açtı, yeni transfer merkezi ve mini hub yatırımları yaptı. E-ticaretin toplam sevkiyatları içindeki oranının pandemi sonrası dönemde yüzde 70 seviyelerine kadar çıktığını belirten MNG Kargo Ticari Faaliyetler Genel Müdür Yardımcısı Barış Kaya, 2022’de e-ticaret lojistiğinde sektöre öncülük edecek yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını açıkladı. 




mng3 yıllık yeni strateji planı doğrultusunda hedefini “Sektörde ilk tercih edilen ve en kaliteli kargo firması olmak” şeklinde belirleyen MNG Kargo, yatırımlarını 2022 yılında da aralıksız sürdürecek. Pandemi sonrasında ciddi bir büyüme yakaladığı e-ticaret alanında yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanan şirket, yapısal alanda ise insana ve eğitime dair yatırımlarını sürdürecek. MNG Kargo Ticari Faaliyetler Genel Müdür Yardımcısı Barış Kaya, UTA Lojistik’e 2021 yılında gerçekleştirdikleri çalışmaları ve 2022 hedeflerini anlattı. 
 
60 YENİ ŞUBE AÇILDI 
 
2021 yılı kargo sektörü ve markalar açısından önemli bir yıl oldu. MNG Kargo olarak bu dönemde ne tür adımlar attınız? 
 
Pandemi kargo ve lojistik sektöründe ciddi değişikliklere sebep oldu. Biz de pandemiyle birlikte yeni koşullara uyum sağlama sürecinden geçtik. Sunduğumuz hizmeti mevcut duruma uygun olarak ve tüketicilerin beklentisine göre şekillendirdik. Özellikle de bu dönemde artan talebe cevap verebilmek adına uzun vadeli planlarımızı daha da hızlandırarak daha kısa zamanda hayata geçirdik. 
2021 yılı içinde araç sayımızı arttırmak hedeflediğimiz konulardan biriydi. Buna bağlı olarak 100 aracı daha sistemimize dahil ettik. Transfer merkezlerimize 54 tane büyük kamyon araç yatırımı yaptık. Şube sayımızı arttırarak 2021 yılında 60 şubemizi daha hizmete açtık. Sahada çalışan kurye arkadaşlarımızın kullandığı el terminallerini yeniledik. 2 bin 500 adet son teknolojiyle donatılmış el terminallerini kullanıma açtık. Bu el terminallerimiz zimmete alma, post cihazı yerine kullanma gibi birçok özelliği içinde barındırıyor.
 
Pandemi ve e-ticaretteki hızlı büyüme iş hacminize nasıl yansıdı? Bu alana dönük hangi projeleri devreye aldınız? Geliştirdiğiniz dağıtım modelleri neler oldu?
 
Pandemi süreci e-ticaret alışverişlerine olan talebi arttırdı. Bu da pandemi döneminde bizdeki günlük kargo gönderim adetlerinde ciddi artışlara sebep oldu. Özellikle pandemi öncesi günlük yaklaşık 350 bin adet olan kargo kapasitemiz pandemi süreci boyunca 800 binlere yükseldi. Sokağa çıkma yasakları ile gelen kapanmaların etkisiyle ay bazında daha yoğun geçen dönemler yaşadık. Kargo şirketleri e-ticaret firmalarının bu süreçteki en önemli çözüm ortaklarından biri oldu.
MNG Kargo olarak e-ticaretteki artışla beraber gelen yoğun talebi karşılayabilmek adına teknoloji yatırımlarımıza bu yönde hız verdik. Transfer merkezlerimize e-ticaret kargoları için 1-5 ds/kg arası dediğimiz sadece küçük ebatlı kargoları taşıyan mini sorterlar kurduk. Toplamda 9 bölgede hizmete açtığımız mini sorterlar İstanbul, Bakırköy, Marmara, İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Gebze ve Trakya’daki transfer merkezlerimizde kuruldu. İstanbul’un iki ucuna işleme kapasitesi toplamda günlük 200 bin olan 2 yeni transfer merkezi açmış olduk. Böylece İstanbul’da toplamda 5 transfer merkezi ile hizmet vermeye devam ediyoruz. 
Bunun yanı sıra pandemi döneminde hızla büyüyen iş hacmimizi daha sağlıklı bir operasyonla yönetebilmek adına “Girişimci Kurye” dediğimiz bir iş modelini hayata geçirdik. E-ticaretin yoğunluğunun olduğu noktalarda müşterilerimize daha kaliteli hizmet verebilmek adına bu bölgelerde mini hub merkezleri kurduk. Böylece bölgesel küçük transfer merkezleri gibi konumlandırdığımız mini hublarda girişimci kuryelerimiz üst düzey memnuniyet anlayışıyla kargolarınızın dağıtımını gerçekleştirirken yoğunluğu olan lokasyonlarda teslimat sürelerini de kısaltmış oldu.
 
55 MİLYON KİŞİYE E-TİCARET KARGOSU TAŞINDI
 
E-ticaret gönderileri iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 2021 yılında bu alanı nasıl bir büyümeyle kapattınız? 
 
Pandemi öncesi toplam sevkiyatlarımızın yüzde 50’si e- ticaret kargolarını oluştururken pandemi sonrası dönemde bu oran yüzde 70 seviyelerine kadar çıktı. MNG Kargo olarak, 2021 yılında e-ticaret alışverişi yapan 55 milyon müşterimize e-ticaret kargolarını teslim ettik. 2021 yılı e-ticaretteki büyüme rakamımızı da yüzde 35 büyümeyle kapadık.
 
Dijitalleşme alanında gerçekleştirdiniz yatırımlarla iş modelinizde ne oranda iyileşme sağladınız?
 
E-ticaretin ve teknolojilerin gelişimiyle birlikte dijitalleşme de büyük önem kazandı. Dijitalleşmeyle birlikte klasik kargoculuk da artık değişiyor. Dağıtım modellerinden tutun da tüketicinin sizinle iletişime geçtiği kanallara kadar birçok şey değişti. Örneğin daha önce tek bir lokasyondan çok daha fazla kargo alıp tek bir noktaya teslim ederken, şu an çoklu lokasyonlara teslimat yapıyoruz. Tüketicilerimizin artık birçoğu telefonla aramak yerine Whatsapp İletişim hattımız üzerinden bizimle iletişime geçiyor. Dijitalleşmeyle ilgili kargo sektöründeki gelişmelere sayısız örnek verebiliriz. Dolayısıyla bu değişime bağlı olarak yeni koşullara uyum sağlamak adına birçok projemizi 2021 yılında hayata geçirdik. Uygulamaya aldığımız en önemli dijitalleşme projelerimizden biri Paysafe Akıllı Kasa uygulamamız. Birleşik Ödeme ile birlikte hayata geçirdiğimiz Paysafe projemiz ile nakit parayı anında dijitale dönüştürüyoruz. Böylelikle gün ve saat bağımsız olarak nakit para banka hesaplarına geçebiliyor. Ödemenin doğrudan göndericinin kendi hesabına geçmesine imkan veren çoklu üye işyeri (multi-merchant) altyapısında hizmet veriyoruz. En önemli avantajlarından biri de hafta sonu ya da resmi tatillerde bile 7/24 para transferine imkan sağlamış oluyoruz. 
Yaptığımız tüm dijitalleşme projeleri ve yatırımlarımızı müşterilerimize daha şeffaf ve daha kaliteli hizmet verebilmek adına yapıyoruz. Bu noktada da hayata geçirdiğimiz projelerin markamıza sağladığı faydaları değerlendirirken müşterilerimizin geri bildirimleri bizim için çok değerli oluyor. Tüm bu çalışmalarımızın karşılığı olarak müşterilerimizden aldığımız %94 memnuniyetle şu anda sektörümüzde açık ara önde olduğumuzu söyleyebilirim. 
 
2022’DE EĞİTİM VE İNSANA ODAKLANACAK 
 
2022 yılında nasıl bir büyüme hedefliyorsunuz? Yatırım planlarınız neler? E-ticaret lojistiği alanında gündeminizde neler var?
 
2021 yılı hem sektörümüz hem de markamız adına iyi bir yıl oldu. Buna bağlı olarak yüzde 40 büyüme ile yılı kapattık. 2022 yılında da aynı performansla büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. 2022 yılındaki çalışmalarımızda önceliğimiz insan olacak. MNG Kargo olarak daha fazla insana dokunduğumuz bir yıl olmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda insana, eğitime dair yatırımlarımızı sürdüreceğiz. E-ticaret lojistiği tarafında çalışmalarımızı hali hazırda başlatmış ve transfer merkezlerimizin içine mini sorterlarımızın kurulumlarına da başlamıştık. Bunun yanı sıra yine e-ticaret lojistiği tarafında sektöre öncülük eden bir projemizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Tüm süreçler tamamlandığında bunun da duyurusunu yapacağız.
 
 
İŞLEVSEL UYGULAMALARLA PERFORMANS ARTIRDI 
 
E-ticaret tarafında bireysel alıcılardan e-ticaret üzerinden satış yapan müşterilere kadar oldukça geniş bir müşteri portföyüne sahip olduklarını belirten MNG Kargo Ticari Faaliyetler Genel Müdür Yardımcısı Barış Kaya, hızlı ve kesintisiz hizmet sunabilmek için hayata geçirdikleri çok işlevsel uygulamalar olduğunu söyledi. Kaya, bu uygulamalardan Online Şube ve NEXT hakkında şu bilgileri verdi: “Online Şube uygulamamız birçok işlemi içinde barındıran bir müşteri gönderi yönetim sistemi. Online şubemiz ile müşterilerimize kargo işlemleri için oldukça kolay ve hızlı bir çözüm sunuyoruz. Online şubemiz üzerinden tüm müşterilerimiz yurt içi ve yurt dışı gönderileri için kargo hazırlama, gönderi takibi ve ödeme yapma gibi şubelerimizden yapabildiği tüm işlemleri buradan kolaylıkla yapabiliyor. Yine operasyonel uygulamalarımızın tüm çalışanlar tarafından kolay, hızlı ve kesintisiz şekilde kullanılabilmesi için hayata geçirdiğimiz NEXT isimli mobil uygulamamız mevcut. Bu uygulamamızla da rotalama kullanarak kolay teslim etme ve teslim alma fonksiyonları, etkili harita kullanımı, offline kullanım ve kurye performans yönetimi gibi çeşitli çalışmaları yapabiliyoruz.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat