Horoz Lojistik teknolojik yatırımlarla e-ticarette yeni hamleler yapacak
23/09/2021 - 16:42:00
Horoz Lojistik, büyüme stratejisinin odağına aldığı e-ticaret lojistiği alanında ciddi teknolojik yatırımlar yapıyor. Bu alana dönük yatırımların 2022 yılında da hız kesmeden devam edeceğini açıklayan Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, başlatacakları yeni bir projeyle teknoloji yoğun platform hizmetleri sunacaklarını, e-ihracat lojistiğine yönelik yeni sistemler geliştireceklerini söyledi.
Lojistik sektöründe 80.yılına yaklaşan Horoz Lojistik, bugün ortaklarının tedarikçisinden müşterisinin müşterisine kadar olan süreçte entegre lojistik hizmetler sunarak iş ortağının rekabet gücüne katkı sağlama hedefiyle büyümesini sürdürüyor. Yurtiçi komple taşıma, depolama-dağıtım, e-ticaret lojistiği, mikro ve e-ihracat, e-ticaret depoculuğu, mobilya montaj ve satış sonrası hizmetler, uluslararası karayolu ve demiryolu taşımacılığı, Fransız ortağı Bollore Logistics ile denizyolu ve havayolu forwarding hizmetleri, konteyner dahili taşımacılığı ve proje kargo taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteren şirket, yurtiçinde 34 ilde yer alan lojistik merkezleri, 5 kıtada 109 ülke ve 600 noktadaki networküyle Türkiye’nin her ilçesini dünyanın her ilçesine bağlayan bir hizmet ağı sunuyor. Bu süreçte e-ticaret lojistiğini, büyüme stratejinin odağına alan Horoz Lojistik, teknolojiye ciddi yatırımlar yapıyor.
Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, teknolojik çözümlerle hizmet verdikleri iş ortaklarına ve tüketicilere sağladıkları avantajlar ile şirket içi süreçlerin yönetiminde yarattığı etkiler olmak üzere iki alanda önemli kazanımlar sağladıklarını söyledi. E-ticaretin yükselişe geçtiği son 7 yıl içerisinde özellikle ağır ve hacimli ürün lojistiğinde lider konuma yükseldiklerini vurgulayan Taner Horoz, bu kapsamda iş ortaklarına ve tüketicilere yönelik teknolojik yatırımlara öncelik vermeye devam ettiklerini aktardı. Taner Horoz, bu alanda hayata geçirdikleri iki önemli önemli projenin “rota optimizasyonu” ve KOBİ’lere yönelik “Horoz Cüzdan” olduğunu söyledi.
TESLİMAT SÜREÇLERİ YAPAY ZEKAYLA YÖNETİLİYOR
Rekabetin yoğun yaşandığı ve tüketicilerin bilgi ile ürüne hızlı ulaşmak istediği yeni bir lojistik dünyasına gidildiğini ve bu alana dönük birçok yatırımın olduğunu vurgulayan Taner Horoz, hayata geçirdikleri rota optimizasyonu projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Horoz Lojistik olarak tüketiciye dokunan noktada bu talepleri karşılamak adına ülkemizde ‘last mile delivery’ konusundaki en sıkıntılı alanlardan adres doğrulama sistemlerine ve tüketicilerimize verilen taahhütlere uymak adına teslimat planlama sistemleri yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu bağlamda entegrasyonlar ile örneğin XY Camisi arkası gibi girilen bir teslimat adresini kurduğumuz sistemlerle geo koda dönüştürüp bunu karar destek sistemleri planlayarak teslimat araçlarına rotalayan, teslimat zamanlarını güncel trafik verileri ile tahminleyen ve IVN ile tüketicilere robotik süreç bilgilendirmesi yapan mekanik zekaya çevirdik. Türkiye’nin 70 binden fazla mahallesini sistem içinde dağıtım alanlarına ayırıp bunlar için anlık sorgulamanın yapılabileceği, GoogleMaps ve Yandex haritalar ile adreslere gidilebilen, bu sürecin tüketici tarafından anlık izlenebildiği HoRute ile yapay zekayla çalışan bir altyapı kurduk. Böylece tüketicilerimizin süreçleri anlık izleyebildiği, konutlarında ürün bekleme ve zaman planlamalarına büyük katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda bu sayede tüm taraflar için ciddi yük oluşturan çoklu ve karmaşık bilgi trafiğinin de önüne geçmiş olduk.”
UÇTAN UCA DİJİTAL KONTRAT YÖNETİMİ: HOROZ CÜZDAN
E-ticaretteki büyüme ile sadece platformlara değil aynı zamanda pazar yerlerindeki binlerce KOBİ’ye de hizmet verdiklerini aktaran Taner Horoz, “Süreçleri daha doğru yönetebilmek adına lojistik sektöründe ilk uçtan uca dijital kontrat yönetimini Horoz Cüzdan ile 2019 yılında hayata geçirdik. Sistem hiçbir ayrım gözetmeden, hizmet almak isteyenleri e-ticarette hacimli ürün satacak yetkinliğe kavuşturan bir mekanizma ile çalışıyor. İçeriğinde online talep, e-kontrat, dijital kimlik doğrulama, kredi kartı ile taksitli ödeme gibi hızlı ve pratik çözümler barındıran Horoz Cüzdan ile gelecekte dijital paralar ile de ödeme almayı planlıyoruz” dedi.
QDMS, ENSEMBLE VE EBA PROGRAMLARINI DEVREYE ALDI
Taner Horoz, iş ortaklarına sundukları tüm hizmetlerin standardize edilmesi, sürdürülebilir ve sürekli geliştirmeye açık olabilmesi adına şirket içi süreçlerinde de dijitalleşmeye çok önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda “Yönetim Sistemlerinde Dijitalleşme Süreci”ni başlattıklarını ifade eden Horoz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dijitalleşme yolunda QDMS, ENSEMBLE ve EBA programlarını devreye aldık. QDMS ile şirketin Kurumsal Hafızasını büyük oranda oluşturup her geçen gün programın kullanım ve etkinliği arttırılmaktadır. ENSEMBLE ile şirketin tüm faaliyetlerine ait süreçlerin aktarımı tamamlanmış, süreç optimizasyon çalışmaları yürütülmektedir. Aynı zamanda süreçlerin optimum yönetimi ile sürekli iyileştirme ve buna bağlı olarak hizmet kalitemizi ve paydaşların memnuniyetini arttırmayı hedeflemekteyiz. EBA programıyla şirket iş süreçlerinin elektronik ortamda otomasyonu, standardizasyonu ve kurumsal uygulamalarla hızlı ve kolay entegrasyonu sağlanarak dijital dönüşümün tamamlanması planlanmaktadır.”
ÇAĞRI MERKEZİNİ DİJİTAL ORTAMA TAŞIDI
Müşteri ilişkileri süreçlerini dijitalleştirmek adına da önemli adımlar attıklarını vurgulayan Taner Horoz, “Bilgiye ulaşmada ihtiyaç arttıkça kontak oranlarının arttığı, bunun insan gücü ile karşılanmasının zorlaştığı geleneksel çağrı merkezi yapısını kendi yazılımımızla dijital bir zemine taşıdık. Bu sayede tüketicinin uzun bekleme süreleri yaşamadığı ve hızlıca bilgiye ulaştığı bir ortam oluşturduk. Appstore ve webchat uygulamaları ile bunun her platforma yayılmasını sağlıyoruz. Çağrı merkezimizde kullanılan yapı, Interactive Voice Response (IVR) olarak geçen Sesli Yanıt Sistemidir. Bu yapıda bir gönderinin göndericisi/alıcısı sipariş içinde tanımlı telefon numaraları ile destek hattını aradığında IVR algoritması devreye girer ve gönderiler içinden tarama yaparak karşılığı varsa gönderinin son durumu ile ilgili bilgi verir ve çağrı merkezindeki agentların müdahale etmesine gerek kalmadan çağrı karşılanmış olur. Böylece agentların sistemin çözemediği konularla ilgili tüketiciye daha iyi ve hızlı hizmet vermesine imkân tanır” diye konuştu.
DEPOLAMADA OTOMASYON SİSTEMİNE GEÇİYOR
Taner Horoz, teknolojiye yönelik yatırımlarına 2022’de de hız kesmeden devam edeceklerini belirtti. Özellikle artan e-ticaret sevkiyatlarındaki yükselişleri karşılayacak, neredeyse tam otomasyonla yönetilen depo yönetim yazılımı ile entegre çalışan SCADA destekli yeni nesil depolarını Nisan 2021 itibariyle devreye aldıklarını belirten Taner Horoz, bu yatırıma ilişkin şu bilgeleri paylaştı: “Tekli/çoklu sipariş olarak düşünüldüğünde, günde 50 bin siparişi kolaylıkla yönetebilecek teknolojik tasarım ve yerleşim know-how’ı 0 Horoz Lojistik’e ait bir yapı kuruldu. Bu yapı içinde öne çıkan en önemli kısım, depoda verimliliği artıran, sipariş hazırlamada kapasiteyi 3-4 kat artıran ve tamamen Horoz’un AR-GE’si içinde geliştirilen batch toplama ve pre-sorting kurgusu oldu. Bu kurguyu destekler nitelikte otomatik paketleme makineleri, kargo konveyör hatları, boş kasa hatları, otomatik asansörler, yeni paketleme ekranları, otomatik barkodlama ve barkod okuma sistemleri de yapıya eklenerek sektördeki büyük ölçekli e-ticaret firmalarının ihtiyaçlarına tek elden cevap verecek bir kapasite yaratıldı. Örneğin tekli ürün siparişinde kapasite günde 250 bin siparişi yönetmeye, paketlemeye izin veriyor. Bu sayede e-ticaret sektörünün dönemsel olarak siparişlerinin arttığı özellikle anneler günü, sevgililer günü, kara cuma, yılbaşı, okula dönüş gibi özel günlerdeki ölçek artışı artık korkulacak bir durum olmaktan çıkmış, yatırımı yapılan bu konveyör destekli otomasyon sistemi ile sipariş ayrıştırma ve paketleme otomatize edilerek müşterilerin rekabetinde önemli bir avantaj noktası haline getirilmiştir. Bu alandaki yatırımlarımıza devam edeceğiz.”
TEKNOLOJİ YOĞUN PLATFORM HİZMETLERİ SUNACAK
Pandemi ile inanılmaz bir yükseliş trendine giren e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının artmaya devam ettiğini belirten Taner Horoz, “Bu alandaki firmalara lojistiğin ötesine geçip özellikle e-ticaret alanında teknoloji yoğun platform hizmetleri sağlayacağız. Bu çok önemli e-projemizin detaylarını önümüzdeki süreçte açıklayacağız” dedi.
İHRACAT LOJİSTİĞİNİ GELİŞTİRECEK
2021 yılında sunmaya başladıkları e-ihracat lojistiğine yönelik yatırımları da geliştireceklerinin altını çizen Taner Horoz, “Gerek yurt dışı pazarlara ulaşmakta zorlanan firmaların buradaki mevcudiyetini sağlayacak entegrasyon platformu gerekse yine hacim ve ağırlıktan bağımsız tüm satışlara ait, direkt depo ve fabrikalardan yapılacak sevkiyatların anlık takip edilebilir sistemlerle gerçekleştirilmesi en kritik gelişme alanlarımızdan olacak” dedi.