e
Banner


Transorient intermodal gücünü yeni pazarlara taşıyacak
Avrupa’da 12 ayrı ülkeye intermodal ve kısa mesafeli deniz taşımacılığı çözümleri sunan Transorient, bu alandaki gücünü yeni pazarlara taşımaya hazırlanıyor. Avrupa pazarında yeni yatırımlarla daha etkin olacaklarını belirten Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar, yeni bağlantılarla Çin pazarında iddialarını arttırırken, bir diğer duraklarının ise Kuzey Afrika olacağını söyledi. 




TransorientTransorient’in dünden bugüne başarı hikayesini anlatır mısınız? 
 
Kurumsal yolculuğumuza 1961 yılında, gümrükleme ve karayolu taşımacılığında doğu ve batı arasında bir köprü oluşturmak amacıyla başladık. Yarım yüzyıl boyunca sınırlarımızı ve uzmanlık alanlarımızı genişlettik. Kurulduğumuz günden beri sürdürülebilir lojistik çözümler sunmayı kendimize ilke edinerek her yıl stratejilerimizi de bu doğrultuda kurguladık. Hava, deniz, kara gibi taşıma modları yanında doğa ile dost taşıma modlarından intermodal hizmetimiz, bizi farklılaştırıp sektörde güçlü oyuncular arasına sokmuştur. Günümüzde geniş acenta ağımız, bölgesel partner ve ofislerimiz ile her ürün grubunda, her sektöre istisnasız tüm lojistik hizmetleri sunabilir bir Türk Markası olabilmek bizi gururlandırıyor. Bu haklı gururumuzu geçtiğimiz yılsonu aldığımız bir ödülle de taçlandırmış olduk. Müşteri odaklı çalışma ve sürekli iyileştirmeyi şirket prensiplerinin ilk sıralarına koyan şirketimiz Deloitte Private Türkiye tarafından 2019 yılında En İyi Yönetilen Lojistik Şirketi unvanını kazanmıştır.
 
Transorient, intermodal taşımacılık hizmetlerine ne zaman başladı? Bugün bu alanda nasıl bir güce sahip?
 
Transorient 2014 yılından beri Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında 45’ hcpw konteynerler ile intermodal ve kısa mesafeli denizyolu taşıma servisini başarıyla sunuyor. 2016 yılında Logitrans Fuarı’nda şirketimize verilen Atlas Lojistik Ödülleri’nde Yılın Demiryolu Forwarder’ı ödülüne layık görülmemiz bunun önemli göstergelerinden birisi. Şirketimiz bin adedi ısı kontrollü olmak üzere, toplamda 7 bin adet 45’ hcpw konteynere sahip. Tamamı standart treyler hacminde olan bu konteynerlerin bazıları ise ayrıca 34 palet alabilme kapasitesine sahip. 
Döviz kurundaki dalgalanmalar ve bunun sonucunda dış ticaret dengesindeki bozulma 2019 ve 2020 yılı için planlamanın zorluklarla geçmesine neden oldu. Döviz kurunda beklenmeyen artış ve pandemi nedeniyle ithalatın ihracata göre oldukça ciddi miktarda düşmesi bizler gibi ekipman sahibi firmalar için sevkiyat planlamasında güçlükler yarattı. Bu zor koşullara rağmen büyüme hedefimizi büyük oranda yakaladık. 
 
MALİYET AVANTAJI SAĞLIYOR 
 
İntermodal taşımacılığı kullanarak hangi yükleri, hangi transit sürelerle, nereden nereye taşıyorsunuz? 
 
Taşımalarımızın büyük bir çoğunluğu Avrupa pazarına. Bazı özel, bozulabilir ve yanıcı ürünler dışında tüm ürünleri Avrupa’daki 12 ülkeye 6-12 gün gibi transit süre aralığında taşıyoruz. Sunduğumuz bu hizmetimizle dış ticarette önemli bir maliyet avantajı sunuyoruz. Askılı tekstil taşımacılığı son 20 yıldır uzman olduğumuz bir konu. Askılı tekstil taşımacılığı hassas bir konu ve tüm tedarik zincirinin buna uygun olması gerekiyor. Askılı tekstil taşımacılığı için bir depomuz var. İlgili departmanımız, hem askılı hem de kutulu tekstil ihracatçılarına yönelik hizmet veriyor. Depoda kalite kontrol uzmanlarımız tekstil ürünlerinin son kontrollerini gerçekleştiriyor. 
 
Transorientİntermodal taşımacılık operasyonlarınız içinde nasıl bir paya sahip? 
 
İntermodal ve multimodal taşımacılık çözümleri hacimsel olarak toplam taşımalarımızın yüzde 40’ını oluşturuyor. Her geçen yıl belirli artışlarla pazardaki payımızı arttırıyoruz. İntermodal taşımalarımızda en fazla önem verdiğimiz husus, planlanan transit sürelerin yakalanması, malzemelerin sevkiyatlarının zamanında ve sorunsuz şekilde gerçekleşmesi. Aynı zamanda düşük karbon salınımı sağlayarak çevreye duyarlı olan bu taşıma modunun hem firmalarda hem de ülkemizde kullanımını artırmayı sağlamak amaçlarımız arasında yer alıyor. 
 
YENİ DAĞITIM AĞLARI KURACAK 
 
İntermodal taşımacılığa yönelik gündeminizde neler var? 
 
Hedeflerimiz arasında Kuzey Afrika ülkelerine açılmak var. Servis ağımızı yeni komşu ülkeler ekleyerek genişletmeyi planlıyoruz. Ayrıca karayolu bağlantılı multimodal hizmetlerimizi genişletmek için de Türkiye’de ve bir Avrupa ülkesinde dağıtım ağları kurmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan Çin’de oluşturduğumuz bağlantılarla da bu pazarda iddialı oyunculardan biri olmayı amaçlıyoruz. 
Pandeminin sebep olduğu yeni normalde intermodalin, en az hasar alan ve esnekliğini koruyan taşımacılık yöntemi olduğunu bir kez daha deneyimlemiş olduk. Gerek insan temasının, el değiştirmelerin minimumda olması ve gerekse emisyon anlamında doğaya en az zarar veren tedarik zincirinin parçası olması sebebi ile bu sürdürülebilir çözümümüzü büyüterek devam ettirmeye gayret edeceğiz. 
 
İKİ ALANDA DEVLET DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR 
 
“Kamu ve özel sektörün işbirliğiyle lojistik yeteneklerimizi geliştirerek Türkiye’yi bir lojistik üs konumuna getirebilmek asli amacımız olmalı” diyen Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar, tüm dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen sektörel STK’ların bu amaca ulaşmak için oynayabilecekleri rolün son derece önemli olduğunu ifade etti. Gelişmiş ülkelerde demiryolu taşımacılığının diğer taşıma türlerine oranının -14 arasında iken bu oranın Türkiye’de halen %1,5 civarında olduğunu hatırlatan Tunaşar, bu alanın güçlendirilmesi için iki önemli noktaya dikkat çekerek şunları aktardı: “Demiryolu taşımacılığının artması için iki ana konuda devlet desteği gerekiyor. İlki süreç optimizasyonu. Tüm dünyanın Endüstri 4.0’ın lojistiği hangi boyutta değiştireceğini konuştuğu ve kurguladığı bu günlerde, biz de, daha az kağıt, daha çok dijitalleşme yöntemi ile maliyetleri düşürmeli ve işlem hızını arttırmalıyız. İkinci konu ise teşvik. Gelişmiş ülke örneklerini incelediğimizde demiryolu taşımacılığının tüm bu ülkelerde devlet tarafından desteklendiğini görüyoruz. Dolayısı ile sivil toplum kuruluşlarımızın ve kamu yetkililerimizin ortak bir amaç için masaya oturduğunda bu taşıma türünün hak ettiği noktaya ulaşacağına inanıyoruz.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat