e
Banner


TİO Yönetmeliği için çalışmalarımız sonuç verdi
Emre Eldener / UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı




emreeldenerTürk lojistik sektörü ve UTİKAD olarak bir hayli yoğun bir yaz dönemi geçiriyoruz. UTİKAD olarak uzun süredir üzerinde çalıştığımız, her adımını yakından takip ettiğimiz ve sektörümüzün iş yapış şekillerini, belki de bir noktada geleceğini belirleyecek olan Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmeliği geçtiğimiz hafta yayınlandı. Taslak yönetmelik ilk yayınlandığı andan itibaren hem Yönetim Kurulumuz ve Çalışma Gruplarımız hem de İcra Kurulumuz tarafından yürütülen çalışmaların sonuç verdiğini ve görüşlerimizin çoğunun yönetmeliğe yansıdığını görmek bizleri memnun etti. Ancak tabii ki sektör açısından uygun bulmadığımız iki önemli konunun yönetmelikte yer aldığını da belirtmemiz lazım. 150 bin TL’lik Yetki Belgesi ücreti ki maalesef sektörümüzde faaliyet gösteren birçok küçük ve ortak büyüklükteki üyemiz açısından zorlayıcı bir maliyet olarak ortaya çıkıyor. Taşıma işleri organizatörlerinin hizmet kalemlerine getirilebilecek taban ve tavan ücretin önünün açılmasını sağlayacak 7. madde ise serbest piyasa koşullarında rekabetçiliği engelleyen bir müdahale endişesini akıllara getiriyor.

Tüm endişelerimize rağmen yeni yönetmeliğin hızla büyüyen ve gelişen, dünya standartlarında bir sektör haline gelerek Türkiye’nin ikinci güçlü hizmet ihracatçısı olan lojistik sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bu süreçte görüşleriyle bizi yalnız bırakmayan tüm üyelerimize ve paydaşlarımıza emekleri için çok teşekkür ederiz. Yönetmeliğin hazırlanma sürecinde Türk lojistik sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşu olan UTİKAD’ın önerilerini göz önünde bulunduran, sektör sorunlarımızı dinleyerek makul çözümler bulmak için bizlerle bir araya gelen başta önceki Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’a, Müsteşarımız Sayın Suat Hayri Aka’ya ve Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım ile ekibine desteklerinden dolayı ayrıca şükranlarımızı sunarız.

Bunun yanı sıra sektörümüz açısından bir diğer önemli gelişme sektör olarak yakın ilişkiler içinde olduğumuz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hem isimlerinde hem de görev tanım ve kapsamlarında belirgin değişiklikler yaşadık. Öncelikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan’a ve Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’a şahsım, UTİKAD Yönetim Kurulu ve üyelerimiz adına yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Türk lojistik sektörü için ivedi ve verimli adımlar atılması adına UTİKAD olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu da belirtmek isterim.

Lojistik sektörünün gelişimi ve dünya standartlarına ulaşması için mesleki anlamdaki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Aynı zamanda geçtiğimiz ay başlattığımız bir çalışmayı da sizlerle paylaşmak isterim. UTİKAD olarak “EVLAT ALARMI PLATFORMU” kurulması için tüm kamuoyuna çağrıda bulunduk. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “çocuk kayıpları” her bir birey için hem kanayan bir yara hem de çok ciddi bir endişe kaynağı. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı başta olmak üzere lojistik sektörünün tüm paydaşlarını, sivil toplum kuruluşlarını, sosyal dayanışma derneklerini, belediyeleri, üniversiteleri, bilişim platformlarını, sosyal toplulukları ve medya mensuplarını, güvenlik güçlerimizin sistemli ve güvenli kuralları çerçevesinde çalışacak “EVLAT ALARMI PLATFORMU”nu acilen kurmak için iş birliğine davet ediyoruz.

El ele verelim, öncelikle evlatlarımıza “kendilerini korumayı öğretelim”, ardından yaşam alanlarımızı daha güvenli yerler haline getirelim; bunlara rağmen kaybedilen çocuklarımızın bulunabilmesi için güvenlik güçlerimizi bu zorlu görevlerinde vicdanlarımızla, aklımızla, iletişim ve telekomünikasyon ağlarımızla, tekerleği dönen her aracımız ve Türkiye’nin en ücra köşelerine ulaşan lojistik ağımızla destekleyelim. Çünkü çocuklarımız geleceğimizdir.

Her birinizin Kurban Bayramı’nı şimdiden kutluyor, güvenli, sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı günler diliyorum.

 

 

 





SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat