e
Banner


METRO lojistikte çevreci şirketlere yeşil ışık yakıyor
Yılda yaklaşık 350.000 ton ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Metro Toptancı Market Türkiye Lojistik Operasyon Müdürü Cenk Özkılınç, lojistik partner seçiminde karbon salınım ölçümleri, araç tipleri, optimizasyon ve kombine taşımacılıkta çözümlerinin en önemli kriterleri olduğunu söylüyor. 




metro_yesil_lojistik1990 yılından bu yana faaliyet gösteren Metro Toptancı Market Türkiye, 19 ilde 35 satış noktasından 38 kentteki müşterilerine hizmet sunuyor. Bu mağazaları Gebze’deki merkez, İzmir’deki HUB ve Antalya’daki sebze meyve depoları olmak üzere üç ayrı depodan beslediklerini aktaran Metro Toptancı Market Türkiye Lojistik Operasyon Müdürü Cenk Özkılınç, “20.000 metrekare kapalı alana sahip olan multiflow özellikli Gebze depomuzun içerisinde kuru gıda, soğuk, donuk, serin ve balık bölümleri mevcut. Taşımalarımızda kara nakliyesi kullanırken, sevkiyatlarımızı soğuk ve donuk olmak üzere çift rejimli araçlarla gerçekleştiriyoruz” diyor. Üç ayrı depodan yılda yaklaşık 350.000 ton ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Özkılınç, tüm lojistik operasyonlarında çevrenin korunmasını en üst seviyede tuttuklarını söylüyor. İhale döneminde yaptıkları araştırmalarda nakliye firmalarının çevre konusunda yaptığı çalışmaların en önemli başlıklar arasında yer aldığını vurgulayan Özkılınç, “Çevre karbon salınım ölçümleri, araç tipleri, optimizasyon ve kombine taşımacılıkta kullandıkları çözüm önerileri bizler için en önemli konuların başında geliyor” diyor. 
 
TZY İÇİN MASTER PLANI OLUŞTURUYOR 
Metro Toptancı Market Türkiye olarak tedarik zinciri süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? 
Tedarik zinciri süreçlerimizi yönetirken birçok bileşeni bir arada senkronize yürütüyoruz. Örnek vermek gerekirse ürün yaşam döngüsü ekibi ile lojistik operasyon ekibinin, lojistik operasyon ekibi ile tedarikçi ilişkileri ekibinin ve departmanın diğer birimler ile aynı hedefte ve aynı hızda hareket etmesi gerekiyor. Yapılan iş, ekip planlaması ve planlı bir çalışma gerektirdiğinden çok ciddi bir master plan ile işlerimizi yönetmekteyiz. 
Lojistik geliştirme çalışmalarımız mağaza kanadında olan iç lojistik masraflarını kontrol altına alarak, depolardan mağazalara yapılan direkt sevkiyatlarda iç müşterilerimiz olan mağazalarımızın süreç ile ilgili iş yüklerini hafifletmek adına adımlar atmaktayız. Mağazalarımızın satışa odaklanıp, ürün tedariki ve sevki konularını tedarik zinciri departmanı bünyesi altında tutmaktayız.
 
cenk_ozkilic_metroYeşil lojistik uygulamalarını operasyonlarınıza nasıl yansıtıyorsunuz?
Metro Toptancı Market lojistik departmanı olarak her gün yüksek hacimde operasyon yürüttüğümüzden ötürü çevre duyarlılığımızı en üst seviyede tutmaktayız. Bu sebeple ilk olarak araç doluluk oranlarını özel yöntemlerimiz ve uygulamalarımızla en üst seviyelerde tutuyoruz. Mağazalarımızı mümkün olduğunca birbirleriyle kombine edip çoklu yüklemelerle günlük sevkiyat araç sayılarını kontrol ediyoruz. Çoklu rejim araçlar kullanıp bir aracın içerisinde farklı ısı rejimlerini aynı araca yükleyip hem çevre bilincine katkıda bulunup hem de lojistik maliyetlerimizi kontrol ediyoruz. Özel geliştirdiğimiz çözümlerle balık ürünlerini paketleyip, ısı kontrollü diğer ürünlerle aynı aracın içerisine koyup çevreye karbondioksit salımı ve yakıt tasarrufu konularında gelişme kaydediyoruz. Üreticilerimizden yaptığımız pick up projelerimizle mağazalarımızdan dönen araçlarımıza fırsatlar yakalayıp ilgili üretim ve depo lokasyonlarından ürünleri depolarımıza direkt getirmekteyiz.
 
Çevre faktörü lojistik partner seçimlerinizi nasıl etkiliyor? 
İhale döneminde yaptığımız incelemelerimizde nakliye firmalarının çevre konusunda yaptığı çalışmalar en önemli başlıklarımızdandır. Çevre karbon salınım ölçümleri, araç tipleri, optimizasyon ve kombine taşımacılıkta kullandıkları çözüm önerileri bizler için en önemli konuların başında gelmektedir. Özellikle taşımacılığımızı yapan partnerimiz de araçlarının Avrupa standartları içerisinde olmasına, araç bakımlarının eksiksiz yapılması, sürücü eğitimlerinin yapılması hem beklentimiz hem de denetleme konularımızdandır.
 
KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ 
Metro Toptancı Market Türkiye’nin çevreci yol haritasında hangi başlıklar yer alıyor? 
Çevre konusu her zaman yaşayan ve canlı bir içeriğe sahip olduğundan ötürü bu konuyu özellikle takip ediyor ve zaman ayırıyoruz.  Türkiye’nin dört bir yanında yer alan üreticilerimiz ile geliştirdiğimiz projelerimiz ana başlıklarımız arasında yer alıyor. Hedefimiz gerek üreticilerimizin gerekse Metro lojistik altyapısını ortak hedef anlamında kullanarak kazan kazan ilişkisi ile çevreci bir lojistik bilinci oluşturmaktır. Bu konuda güzergah düzenlemesi ile ağırlık çıkış merkezlerinin belirlenerek, bir paletin minimumda yapacağı kilometre ölçümleri hedeflerimiz arasında ilk sırada yer almaktadır. Uyguladığımız routelama planlarında en alt kırılımlara inerek gerçek etkenleri belirleyip bu konulara direkt olarak yönlendirmeler yaparak kontrolü her zaman elimizde tutmaktayız.
 
Türkiye’de yeşil lojistik uygulamalarının yaygınlaşması için gerek şirketler, gerek kamu gerekse lojistik firmalarına düşen görev ve sorumluluklar neler? 
İlk olarak araç tiplerinde standartların sağlanmasının mutlak bir gereklilik olduğunu belirtmek isterim. Aynı depo içerisinde çalışan farklı firmaların sinerji yaratıp, güçlerini ortak çıkarları doğrultusunda birleştirip operasyonel anlamda beraber hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Her paydaş bireysel ve kurumsal hareket etmek yerine toplu bir şekilde düşünmeli ve mümkünse hareket etmeli. Örneğin; aynı çatı içerisinde bulunan farklı firmaların, aynı noktalara farklı araçlarla sevkiyat yapması başlı başına büyük bir kayıp yaratmaktadır. Önümüzdeki dönemde; firma çıkarları, standartları ve bilgi gizlilikleri örtüştüğü sürece ortak projelerin yürütülmesi gelecekte zaruri hale gelecektir. Bu doğrultuda projelerin ortak hedef doğrultusunda hayata geçirilmesi tüm paydaşlar nezdinde en büyük başarı kaynağı olacaktır. 
Ülke ve dünya nüfusunun hızla arttığı bu dönemde,  çevresel faktörlere yapılacak en ufak bir geliştirme dahi toplamda çok büyük tasarruflara ve bilinçli bir toplumun oluşmasında büyük bir katkı sağlayacaktır. Özellikle kara taşımacılığının en yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde tüm toplum ve kuruluşların aynı hedef uğruna toplu hareket etmeleri ile sonuca ulaşılacaktır. Kurumların yaptıkları çevresel projelerin örnek değil, tüm kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bir alışkanlık ve işleyiş haline geldiğinde aslında başarıya ulaşılmış olunacak. Bu sebeple tüm sektöre büyük bir görev düşmektedir.
 
 
BEŞ FİRMADAN HİZMET ALIYOR 
Tüm lojistik süreçlerini profesyonel lojistik hizmet sağlayıcı firmalarla yürüttüklerinin altını çizen Cenk Özkılınç, “Gebze’de bulunan depomuz için Kuehne Nagel, yurtiçi kuru gıda ve ısı kontrollü taşımalarımız için Netlog, İzmir HUB depomuz için Borusan, Antalya sebze meyve depomuz için Terranova, balık operasyonu taşımacılığımız için ise Gökbora firmalarından hizmet almaktayız. 
Tedarikçi seçiminde; izlenebilirlik, yüksek servis seviyesi, kalite standartları önceliklerimiz arasında yer alıyor. Metro Toptancı Market Türkiye olarak hizmet aldığımız lojistik firmalarından beklentimiz; servis seviyesi, kalite ve verimlilik anlamında geliştirebilecek projelere liderlik etmeleridir” diyor.  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat