e
Banner


Kardex Remstar ‘akıllı fabrika’ dönemini başlatıyor
Kardex Remstar, 2016 yılında “Akıllı Fabrika” mantığıyla çalışan VBM (Vertical Buffer Module) ürününü pazara sunmaya hazırlanıyor. Kardex Remstar Ülke Müdürü Emre Yenal, bu ürünü kullanacak fabrikaların ciddi oranda alan verimliliği sağlayacağını söylüyor. 




kardex_vhmDünyanın önde gelen depolama ve iç lojistik otomasyon üreticilerinden biri olan Kardex Remstar, 2016 yılına da iddialı giriyor. 2016 yılında %20 büyümeye hedeflediklerini belirten Kardex Remstar Ülke Müdürü Emre Yenal, pazara sunacakları yeni ürünleri VBM (Vertical Buffer Module) ile Türkiye imalat sektöründe “Akıllı Fabrika” dönemini başlatacaklarını söylüyor. 
 
850 DİKEY DEPOLAMA SİSTEMİ KURDU 
Kardex Remstar’ın dünyadaki ve Türkiye’deki yapılanmasından söz ederek, dikey ve yatay depolama alanında şirketlere sunduğu ürün ve çözümler hakkında bilgi verir misiniz?
2016’da 143 yaşına basan Kardex, AS/RS palet otomasyon sistemleri, miniload sistemleri, dikey ve yatay otomasyon makinaları, konveyör ve sorterler ile bunları yöneten yazılımları üretir ve uygular. Dünyada 150.000 kadar dikey otomasyon makinası ve 5000 palet ve miniload robotu olan Kardex, 1993 yılından beri de Türkiye’de kendi ofisiyle hizmet veriyor. 
Kardex Remstar Türkiye olarak, müşterilerimize kapıdan kapıya hizmet veriyoruz. Türkiye’de yerleşik servis ağımız ile bakım, onarım ve kurulum hizmetleri sunuyoruz. Otomotiv, savunma sanayi, e-ticaret, lojistik, makina sanayi başlıca müşterilerimizin bulunduğu sektörler arasında yer alıyor. Bugün Türkiye’de çalışan 2 full otomatik depomuz ve 850 dikey depolama sistemimiz bulunuyor. Aralarında LC Waikiki, Renault, Aselsan, Doğuş Otomotiv, Ajan CNC, Türk Traktör, Vestel, Ekol Lojistik ve Kordsa’nın da bulunduğu birçok firmaya robot ya da dikey depolama sistemi kurduk. 
 
Kardex Remstar çözümleri; ürün depolama, alma ve dağıtımında ne oranda bir verimlilik sağlıyor? 
Ürünlerimiz %80’e kadar alan ve %60’a kadar işçilik verimliliği sağlar. Türkiye’nin lider otomotiv dağıtıcısı bir müşterimizin yedek parça dağıtım deposunda bulunan B ve C ürünlerini 900 metrekarelik bir alandan 150 metrekareye sığdırdık. Yine aynı operasyonda 6 kişi ile alınan verimi 2 kişi ile sağlıyoruz. Toplama gözlerinde, manuel sistemlerde bir operatör, bir vardiyada en fazla 500 ila 600 arası sipariş satırı toplarken, aynı operatör Kardex sistemlerinde 1500 ila 1700 arası sipariş satırı toplayabiliyor. Tabi burada batch picking (toplu sipariş toplama) diye adlandırdığımız yazılımlarımız da devreye giriyor.
 
YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFLİYOR 
Kardex Remstar Türkiye, 2015 yılını nasıl bir büyümeyle kapatmayı hedefliyor? 2016 yılına ilişkin hedefleriniz neler? 
2015’te bir önceki yıla göre %26 büyüme yakaladık. Birçok sektörün büyümekte zorlandığı bir yıl da bizim neredeyse satışlarımızı 1/3 oranında arttırmamız çok önemliydi. Bunun en büyük sebebiyse firmaların lojistik operasyonlarında verimliliğe giderek karlılıklarını arttırma kararı almalarıydı. Eğer 1000 metrekarelik bir operasyonu 200 metrekareye indirebiliyor, tasarruf edilen alanda yeni üretim hatları açılabilme imkan sağlıyor, yapılan yatırımın 24 ay gibi kısa bir sürede geri dönüşünü sağlayabiliyorsanız, depo ve iç lojistik alanlarında otomasyona geçmemek intihar olur. 
Kardex Remstar Türkiye olarak 2016 yılında ise %20 büyüme hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl VBM (Vertical Buffer Module) dediğimiz ürünümüzü pazara sunacağız. Bu ürün “Akıllı Fabrika” mantığında çalışan; ana stok deposuyla imalat hatları arasındaki ürün dolaşımını doğru ve istenildiği sürelerde sisteme sunan bir çözüm. Bu çözüm sayesinde fabrikaların kullanılmayan, atıl olan tavan boşluğunda dolaşan ray hatlarıyla departmanlarını birbirine bağlıyor, ihtiyaç fazlası malzemenin fabrika içinde dolaşma problemini ortadan kaldırıyoruz. Bu sistemde plastik kutular (KLT, SLC tipi...) fabrika içinde seyahat ediyor, gerekirse bekleme alanlarında bekliyor ve siparişe göre sistemin içine dahil oluyor. Dikey depolama otomasyonunun fabrika iç lojistiğine inovatif yaklaşımını sergileyen VBM, önümüzdeki süreçte en fazla yatırım yapılacak Kardex ürünü olmaya aday. Özellikle Türkiye gibi imalat sektöründe binlerce fabrikası olan ve verimsiz operayona sahip birçok firmayla görüşüyor ve onlara fabrikalarında kaybettikleri alanları geri kazandırıyor olacağız.
 
Türkiye’deki depolama çözümlerini; hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti, rekabet, karlılık vb. kriterler açısından değerlendirir misiniz? 
Lojistik sektörünün en büyük sorunu hizmetlerin devamsızlığıdır. Yani otomasyona sahip değilseniz, bugün sergilediğiniz depo çıkış performansını yarın da sergileyebileceğinizin bir garantisi yok. Bizim sistemlerimizi kullanan firmalar müşterilerine ya da üretim hatlarına saatlik, vardiyalık, günlük olarak ne kadar ürün, kaç sipariş, ne kadar toplama emri çıkartacaklarını biliyorlar. Dolayısıyla müşteri ya da üretim hatları depolarından çıkacak adetleri bilerek ve planlayarak hatta bunları yöneterek hem doğru stok takibi yapabiliyorlar hem de raflarda yok satma risklerini ortadan kaldırıyorlar.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat