e
Banner


Orka Holding know how’ı güçlü lojistikçiler arıyor
Damat, Tween ve D’S Damat markalarıyla moda dünyasında boy gösteren Orka Holding, sektöründe “perakende mühendisliği” ile yakaladığı başarıyı, gelişmiş yazılım-donanımlarla güçlendirdiği lojistik süreçleriyle destekliyor. Orka Holding Lojistik  ve QC Yöneticisi İlyas Salihoğlu, “Lojistik sektörünün de derin süreç analiziyle perakende sektörünün ulaştığı know how’ı yakalaması, geliştirmesi ve bizleri outsource konusunda heveslendirmesi gerekiyor” diyor. 




ilyas_salihogluÖnde gelen erkek giyim markalarından Damat, Tween ve D’S Damat'ı bünyesinde bulunduran Orka Holding, ayrıca Orkatek firmasıyla internet üzerinde satış faaliyetleri yürütüyor. Orka Holding’in halihazırda 180’i yurtiçi, 50’si ise yurtdışında olmak üzere 230 mağazası bulunuyor.  Holding’in mağazalarını ayda ortalama 400 bin kişi ziyaret ediyor. 2014 yılında 2.500.000 adetlik satış hacmine ulaşan Orka Holding, 2015 yılında 23’ü yurtdışı, 27’si yurtiçinde olmak üzere 50 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Sektöründe başarıyı “perakende mühendisliği” yaparak yakalayan Orka Holding, güçlendirdiği tedarik zinciri süreçleriyle de bunu destekliyor. Dinamik ve çevik bir lojistik operasyon döngüsüne sahip olduklarını vurgulayan Orka Holding Lojistik  ve QC Yöneticisi İlyas Salihoğlu, tüm bu süreçleri yürütürken, “rakamlarla yönetmeyi” ve “ana performans göstergelerini (Key Performance Indicator-KPI)” çok önemsediklerini söylüyor. Kurumsal kaynak planlama sistemlerinde ulaşılan verilerin detay ve çeşitliliğinin inanılmaz olduğunu vurgulayan Salihoğlu, lojistik süreçlerini çok güçlü bir yazılım-donanım sistemiyle desteklediklerini belirtiyor. Türkiye’de perakende ve organize cadde mağazacılığı alanında gerçekten çok başarılı firmalar olduğunu vurgulayan Salihoğlu, “Çok zorlu bir coğrafya ve pazar şartlarında her yıl iki sezonu baştan yaratıp sonlandırırken kâr marjı üretmek farklı bir tecrübe ve deneyim gerektiriyor. Lojistik sektörünün de artık daha derin süreç analiziyle perakende sektörünün ulaştığı know how’ı yakalaması, geliştirmesi ve bizleri outsource konusunda heveslendirmesi gerekiyor” diyor.  

Orka Holding, 2014 yılında nasıl bir performans sergiledi? 2015’te yurtdışında mağazalaşmaya yönelik hedefleriniz neler?

2014 yılı perakende satış fiyatlarımızda stratejik hamlelerin de katkısı ile özellikle sonbahar-kış sezonu satışlarımız geçen seneye göre %30 fazla oldu. 2014’te %20 civarında büyüme ile 300 milyon TL ciro hedefimizi de yakalamış olduk. Yönetim kurulumuz 2015 yılı için paçalda %33 büyüme, 400 milyon TL ciro öngörmekte. Yılsonunda 23’ü yurtdışı, 27’si yurtiçinde olmak üzere, 50 yeni mağazayla toplam 280 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Hali hazırda bu yılın ilk üç ayında 10 mağazamızı açtık ve %35 büyüdük. Ayrıca bu yıl, bugüne kadar “Damat & Tween” olarak görmeye alıştığımız mağazalarımıza ek olarak 10 adet Mono-brand Tween olan yeni konseptli mağazalar açmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar Aqua Florya, Mall of Istanbul ve Bodrum Midtown’da bu konseptli mağazalarımızı devreye aldık. Markamızı, güçlü olduğumuz coğrafyalarda sponsorluklarla destekliyoruz. Romanya’da Dinamo Bükreş’e futbol takımına sponsoruz. Rusya’da ise Spartak Moskova futbol takımı ile anlaşma sağlandı ve takımı Temmuz ayında markamızla giydireceğiz. Rusya’da 12 satış noktamızın 5’i bize ait 7’si franchise. Rusya’da 2015 yılı içinde 3 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz.

BAŞARIYI GÜÇLÜ BİZ YAZILIM-DONANIMLA YAKALADI

Orka Holding, lojistik süreçlerini nasıl yönetiyor? Bu alanda başarıyı hangi stratejilerle yakalıyorsunuz?

Ben açıkçası lojistiği, bir software ve hardware’den oluşan bir sistem olarak görüyorum. Eğer bu software’i destekleyecek hardware’iniz yoksa ya da tersi durumda başarıya ulaşmanız, sürdürülebilir büyüme çok zor. Bu döngüyü destekleyecek insan kaynağı, bilgi işlem altyapısı, süreç bazlı iş delegasyonu, kalite sistemleri bizim software’imizin en önemli kısımları. Özellikle mağazacılığa çok hakim İK yapılanmamızın gücünü ve şirketimizin eğitime ayırdığı kaynağı oldukça önemsiyorum. IT süreçlerinde çözüm ortağımız Nebim firması ile kurumsal kaynak planlamamızda üretim-lojistik-mağazacılık ve finans entegrasyonumuzda önemli aşamaları geçtiğimizi düşünüyorum. Diğer yandan şirket üst yönetiminin bu alana ayırdığı kaynak, gösterdiği kararlılık ve destekleyici tutum çok önemlidir.

Aynı benzetmeden devamla bizi güçlü kılan hardware’imiz ise, Giresun’daki mevcut fabrikamız, kurulan ikinci fabrikamız ve İstanbul İkitelli’deki lojistik operasyon merkezimiz diyebilirim. Holdingimize ait iki üretim tesisi ile tedarik zincirinde lojistik süreçlerimizi dikey olarak daha etkin optimize edebiliyoruz. Daha da önemlisi, kalite olarak çok üst düzey bir hizmet ve tedarik gücüne sahibiz. Çalışmalarımızı ISO denetimi altında yürütüyoruz. Her geçen gün kalite çemberimizdeki zayıf noktaları tespit edip iyileştirebiliyoruz, açıkçası sistem bizi buna zorluyor.

Ayrıca pazarlamanın 4P’sinin yer, fiyat, ürün kısmını aktif olarak, sezon ürün grubunun doğru ürün gamının, hedef mağazalarda, yine öngörülen fiyat ile (sezon içi hızlı değişen fiyat dinamikleri ve outlet devir süreçleri) yer alması için lojistik süreç girdi ve çıktılarımızda çok yoğun takip ve kontrol mekanizması oluşturduk. Mevcut operasyonel kapasitemizi, günlük ve haftalık olarak takip ederek, hem outbound hem inbound faaliyetlerimizi hacimsel ve adetsel planlamak, hedef çıkış performansını yakalamak zorundayız. Belki de lojistik olarak pazarlama dinamiklerine bu kadar yakın olmamız ve şirketimizin temel iş akışında lojistiğin bu ana akım üzerinde kurgulaması bizi mağazacılığa biraz daha yakın ve başarılı kılıyor.

Ürünlerinizin depolanması, gümrüklenmesi ve katma değerli hizmetler konusunda lojistik şirketlerinden nasıl istifade ediyorsunuz? Hangi lojistik şirketleriyle çalışıyorsunuz?

Damat, Tween ve D’S Damat markalarımızın lojistik operasyonlarını holdingimize ait İkitelli’de bulunan lojistik tesisimizden yönetiyoruz. Tüm depo faaliyetlerimizi tek çatı altında yürütme imkanına sahibiz. Aynı çatı altında internet satış firmamız olan Orkatek de faaliyet göstermektedir. Komple kamyon ve parsiyel gönderilerimizde lojistik firmalarından destek almaktayız. FTL yüklemelerini kendi araç filomuzla yürütmekteyiz. Yurtiçi parsiyel sevkiyatlarımızda UPS firması ile hareket etmekteyiz. Gümrük mevzuatları konusunda global lojistik tedarikçilerinin yanında, dış ticaret departmanımızın ağırlıklı sektörel tecrübesi ile farklı ülkelerin hızlı balığı diye tabir edebileceğimiz lokal, belli hatlarda tecrübe ile etkinliğini gördüğümüz ve güvendiğimiz lojistik firmaları ile çalışmaktayız.

İHRAÇ ÜRÜNLERİNİN DEĞERİNİ 100’E KATLADI

Ürünlerinizin taşıma sürecinde yılda kaç tonluk bir sevkiyat gerçekleşiyor? Özellikle ihracatta hangi taşıma modlarına başvuruyorsunuz?

2014 yılı toplamında 200 tona yakın ihracat yaptık. İhracat taşımalarımızda ağırlıklı olarak kara ve havayolunu kullanıyoruz. Tonaj yanında katma değerimize bakacak olursak, Damat ve Tween markalı ürünlerimizin kilogram başına fiyatı günümüzde 150 dolara çıkıyor. Damat ve Tween markamız ile Türkiye ürünlerinin ortalama ihracat kilogram fiyatını 100’e katladığımızı söyleyebiliriz. Türkiye’nin ihracat ürünleri ortalamasının kilogram fiyatı 1,5 dolar seviyesinde. Damat ve Tween’in yaklaşık 40 ülkeye ihraç ettiği ürünlerinin kilogram fiyatı 150 dolara ulaşıyor. Genel bir bilgi olarak Turquality markalarında bu rakam 3,5 dolar, tekstilde 8-10 dolar, markasız hazır giyimde 20-25 dolar ve markalı ihracatta 45-50 dolar düzeyinde.

Türk lojistik sektörünün tekstil lojistiği konusundaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda lojistik firmalarından beklentileriniz neler?

Son yıllarda biraz da sektörün zorlaması ile fiyat odaklı bir süreç başladı. Oysa bu dönemde belli firmalar biraz daha niş alanlara yatırım yaparak farkı açmayı ve katma değeri artırmayı başardı. Özellikle yurtdışı gönderi kanallarında, farklı ülkelerde bu tarz firmalar ile çok daha hızlı hareket edebiliyoruz. Her firma aynı hizmeti daha ucuza vererek açıkçası hizmet kalitesinden taviz vermenin yolunu seçtiğinde bu istenen verimliliği uzun vadede sağlamıyor. Bu ister istemez kalite odaklı ana işveren firmaların kendi lojistik filo ve depo yatırımlarına ağırlık vermelerine sebebiyet veriyor. Oysa örneğin bizlerin askılı depo otomasyon sistemleri, mağaza bazlı lot yönetimi, ürün dağılımı, ürün lojistiği (rehabilitasyon, promosyon, paketleme vs.) alanlarında çok güçlü partnerlere ihtiyacımız var. Özellikle RFID, herkesin bildiği, konuştuğu, kağıt üzerinde inandığı bir teknoloji. Bu alanda lojistik şirketlerinin başarı hikayelerini görmek, bilmek ve ortaya koyduğu katma değeri ölçmek istiyoruz. Ama bu detay ve ayrıntıda bir hazırlık göremeyince ister istemez iç lojistiğimizle çözüm arayışına geçiyoruz.

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat