e


UND: Türkiye’den Rusya’ya gıda ihracatı hayal olabilir
Ukrayna’ya da yaşanan son gelişmelerden sonra Batılı ülkelerin ambargosuna maruz kalan Rusya, özellikle gıda ürünlerini Türkiye’den alacağını açıkladı ancak iki ülke arasında mal ulaşımı konusunda yaşanan sıkıntılar bu ihracatı tehlikeye atıyor. 




und_rusyaUND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, eskiden kalmış ve Rusya’ya da fayda getirmeyen uygulamalardan dolayı Türk mallarını taşıyacak izinleri bulunmadığını belirterek, “İki ülke arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin de katılacağı ulaştırma görüşmeleri en kısa sürede yapılmalı ve bu ihracat fırsatının değerlendirilebilmesi için mevcut taşıma izinleri arttırılmalıdır” dedi.
Rusya, Ukrayna politikası nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkelerden gıda ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Bu durum, Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırması ihtimalini büyük ölçüde artırdı. Ancak Türkiye ve Rusya arasında ulaşım konusunda yaşanan sorunlar eğer gerekli önlemler alınmazsa bu ihracatın önünde büyük engel oluşturacak.  
Rus bürokrasisi, Türkiye’den Rusya’ya yıllık 36 bin taşıma ihtiyacına karşılık Türk araçlarına sadece 9 bin sefer taşıma yapma izni veriyor. Özellikle gıda ürünü taşıyan frigorifik araçlar için verilen izinin sadece 1.000 adetle sınırlı olması Rusya’ya yapılan ticareti baskı altına alıyor. 
İhtiyaç duyulan taşıma izin sayısının tamamının her iki ülke taşımacısına tahsis edilmesi yükümlülüğüne rağmen Rus tarafı Türk tarafına ihtiyacın ¼’ü kadar izin veriyor. Aylık olarak dağıtılan Rusya taşıma belgeleri ayın 8-10’u arasında bitiyor ve her ayın 20 günü Türk araçları taşıma yapamıyor.
Türk ve Rus Başbakanları 2003 Kasım ayında bir araya gelmiş ve 35 milyar USD olan dış ticareti 100 Milyar USD seviyesine çıkarmak konusunda kararlılıklarını ifade etmişlerdi. Akkuyu’da yapılacak ve toplam yatırımı 20 Milyar USD’yi bulacak olan nükleer santral ile işbirliği çok üst seviyeye ulaşan Türkiye ve Rusya arasında taşımacılık konusunda anlaşma sağlanması büyük önem taşıyor. 
 
Türkiye İçin Önemli Bir Fırsat
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, toplam gıda ithalatı 42 milyar USD olan Rusya’nın sadece AB’den, Türkiye’den aldığının 10 katı ithalat yaptığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bu ürünler artık AB’den alınmayacak. Bu ülkemiz için önemli bir fırsat. Çoğunluğu ABD ve Avrupa ülkelerinden temin edilen meyve ve sebze, süt, peynir, balık ürünlerine Rus makamlarınca getirilen kısıtlama, bu ürünlerin Türkiye'den temin edilmesi noktasında ihracatçılarımıza büyük bir fırsat yaratmıştır. Rusya ve Türkiye liderlerinin belirlemiş olduğu 100 milyar dolarlık ihracat hedefi için önemli bir ivme kazanabiliriz. Ancak mevcut durumda bile Türk ihracatını Rusya’ya taşıyacak iznimiz yok. Eski Rusya’dan kalmış, Rus tarafına da hiçbir faydası olmayan bu uygulamayı ısrarla sürdüren ülke liderlerinin vizyonundan uzak, bir bürokratik anlayış var ve bunu aşamıyoruz. İki ülke Ulaştırma Bakanlıkları Türk tarafının çabaları ile son bir yıl içinde 2 kez Rusya’da, bir kez de Ankara’da bir araya gelmiş ve uzlaşma sağlanamadan masadan kalkılmıştır.” 
 
Mevcut Taşıma İzinlerinin Artırılması Gerekiyor
UND’ye iletilen son bilgilere göre, Rusya’nın ambargo kararının ardından Türk ihracatçıların Rusya’ya gıda gönderilmesi konusunda taşımacı firmalara başvurularında son dönemde önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Fatih Şener, iki ülke arasında Gıda Bakanlığı yetkililerinin de katılacağı Ulaştırma görüşmelerinin en kısa sürede yapılması ve mevcut taşıma izinleri arttırılması gerektiğini söyledi. 
Fatih Şener, “Karşılıklı taşımaların engellerden arındırılması, Rus halkının ekonomik kısıtlamalardan dolayı mağdur olmasının önüne geçecek, iki komşu ülke halkını daha fazla yakınlaştıracaktır. Rus halkının mağduriyet yaşamaması için değerli Türk ihracatçılarımızın desteğiyle, söz konusu ürünlerin ülkemizden Rusya’ya ulaştırılmasında Türk taşımacılar olarak hazır olduğumuzu Türk ve Rus kamuoyuyla paylaşmak isteriz” dedi.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat