e
Banner

Köpek balıklarının okyanus ötesi yolculuğu

Köpek balıklarının bilinen efsanelerin aksine av mı yoksa avcı mı olduklarını ortaya koyan Köpek Balığı Dünyası Sergisi, ABD’nin Dallas şehrinden kara, deniz ve havayolu taşıma modları kullanılarak İstanbul’a getirildi.





kopek_baligi.jpg

İstanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gürkaynak, sergi için lojistik operasyonun denizyolu ayağının DB Schenker Arkas, havayolunun ise İpek Lojistik tarafından organize edildiğini söyledi.

Yurtdışındaki adı ile “Planet Shark” olarak bilinen ve dünyanın pek çok yerinde sergilenen “Köpek Balığı Dünyası Sergisi”, İstanbul Exhibitions ve Trump Towers Mall işbirliği ile Türkiye’ye getirildi. Akvaryumlar, deniz biyolojisi, okyanus sinematografisi uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekiple yaratılan Köpek Balığı Dünyası Sergisi, 27 Kasım’da İstanbul Mecidiyeköy’deki Trump Towers Mall’da açıldı. Şubat sonuna kadar gezilebilecek olan sergi; okyanusların en güçlü ve büyük balığının anatomisini, en son teknolojilerle interaktif olarak gözler önüne seriyor. Köpek balıklarının varoluş öyküsünü ve ekosistemde oynadıkları rolü anlatan sergi, yeryüzünde en çok korkulan ve yanlış tanınan köpek balıkları için empati yaratmayı hedefliyor.

 

Lojistik çok önemli

İstanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gürkaynak, firma olarak dokunduğu herkeste “farkındalık” yaratacak projeleri Türkiye ile buluşturmayı kendilerine ilke ediklerini söyledi. Çevre, bilim, doğa, tarih, eğitim gibi konularda dünyada yaygın olarak ziyaret edilen müze sergilerini Türkiye’ye kazandırdıklarını belirten Gürkaynak, “Başta genç kuşak olmak üzere her yaştan insanın yeni bilgiler kazanmasını, hayal dünyasının gelişmesini, çevre ve yaşama olan duyarlılığın artmasını sağlamak için çalışıyoruz” diyor.

“Köpek Balığı Dünyası Sergisi”nden önce İngiltere’nin en önemli ziyaret merkezleri arasında bulunan “Natural History Museum-Dinozorlara Yolculuk”,  “Ice Station Antarctica”, “NASA: A Human Adventure” sergilerini Türkiye’ye getirdiklerini belirten Gürkaynak, bu tür organizasyonlarda lojistik sürçlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Sergi taşımacılığında en önemli kriterlerden birinin “dakiklik” olduğunu vurgulayan Gürkaynak, “Genellikle birden fazla TIR yüklendiği için, TIR’ların belli aralıklara toplama merkezine gitmesi ve yükünü aldıktan sonra bekleme yapmaması gerekiyor. Bu tür taşımalarda en önemli faktörlerden bir tanesi de lojistik firmalarının sizi oluşabilecek sıkıntılar karşı uyarmasıdır” dedi.

 

 

Dallas’tan getirildi

 

Köpek Balığı Dünyası Sergisi’nin Amerika’nın Dallas şehrinden İstanbul’a getirildiğini belirten Gürkaynak, taşımalarda üç farklı modun kullanıldığını söyledi. Dallas’taki gösteri bittikten sonra sergideki bütün vitrin, altyapı ve hassas olmayan ürünlerinin karayoluyla Dallas’tan Houston Limanı’na getirildiğini aktaran Gürkaynak, oradan da denizyolu ile İstanbul’a sevk edildiğini belirtti. Bu sürecin DB Schenker Arkas tarafından yönetildiğini belirten Gürkaynak, denizyolu ile taşıma süresinin yaklaşık 45 gün sürdüğünü kaydetti. Donmuş balıkların ise İpek Lojistik firması tarafından havayolu ile taşındığını dile getiren Gürkaynak, toplam taşınan malın ise 256 kalemden oluştuğunu aktardı.

Yedi farklı bölümden oluşan ve dünya dolaşan tek Köpek Balığı Sergisi olan bu sergide, gerçek boyutlu modeller, köpek balığı çenelerinin bulunduğunu söyleyen Gürkaynak, ayrıca serginin dokunmatik ekranlarda farklı köpek balıklarının doku ve duyu sistemlerinin incelenmesi gibi çok farklı açılardan köpek balıklarının evrimlerinin ilk şekillendiği dönemlerden günümüze kadar detayları içerdiğini belirtti. 

 

Av mı?  Avcı mı?

Bilinenlerin aksine köpekbalıkları masum mu? Köpek Balığı Dünyası Sergisi, 450 milyon yılda oluşan ve son 50 yılda yok oluşun eşiğine gelen bu muhteşem canlıların bilinen efsanelerin aksine av mı yoksa avcı mı olduklarını otaya koyuyor. Ayrıca sergide Güney Avustralya sularından 5.5 metrelik büyük beyaz köpek balığı da dahil olmak üzere, gerçek türlerin tam boyutlu modelleri, avı olan 320 kg’lık Orkinoz’un peşine düşmüş olan yetişkin bir Mako Köpekbalığı’nın, gerçek ve büyüleyici dondurulmuş bir örneği, JAWS filminde kullanılan dalış kafesleri, yapay malzemeler ve hatıra eşyaları, tüm detaylarıyla binlerce çene, diş ve fosil koleksiyonu, su altının dinozorları olan Megalodon çenelerinden oluşan iki metrelik bir set bulunuyor.

 

İstanbul’da dinozor ve uzay sergisi

İstanbul Exhibitions tarafından Türkiye’ye getirilen diğer iki önemli sergi ise Natural History Museum-Dinozorlara Yolculuk ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), insanoğlunun uzay merakını ve araştırmalarını konu alan NASA: A Human Adventure.

300’den fazla bilim adamının çalıştığı, 250 yıllık geçmişe sahip dünyanın önde gelen bilim ve araştırma merkezi Natural History Museum-Dinozorlara Yolculuk isimli sergisi, 65 milyon yıl önce sır dolu ani yok oluşları ile en çok merak edilen canlılar olan dinozorlarla ilgili birçok bilinmeyeni anlatıyor. Dinozorlara Yolculuk sergisinde; insanı bir ısırıkta parçalayabilecek güçlü çene yapısına sahip ve dinozorlar aleminin kralı olarak bilinen T-Rex başta olmak üzere, kısa ama dayanıklı ve güçlü bacakları ile Ankylosaur’u, boynuzlarıyla hafızalara yerleşen Trıceratops’u sergileniyor.

NASA: A Human Adventure sergisinde ise NASA koleksiyonuna ait uzaya gitmiş gelmiş 100’den fazla parça ve uzay araçlarının çok büyük bölümlerinin özel maketlerinin yanı sıra uzayla ilgili teknolojik gelişmeler yer alıyor. Soğuk savaş dönemindeki gelişmeler, Neil Armstrong’un aya inişi gibi önemli anlardan kesitler, uzaya yolculukta kullanılan araçlar, aletler ve giyim malzemelerini de sunan sergi günümüze ve geleceğe de ışık tutuyor. Bu zamana kadar yapılmış en kapsamlı uzay sergisi içinde 300 parçanın bulunuyor.

Sergi taşımacılığında en önemli kriterlerden biri dakiklik. Ayrıca bu tür taşımalarda lojistik firmalarının sizi oluşabilecek sıkıntılar karşı uyarması da çok önemli. 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat