e
Banner


Gümrük Sorunu Çözülüyor...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'de yaşanan karışıklıklar nedeniyle yeni gümrük kapılarının açılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Derecik, Üzümlü, Gülyazı ve Aktepe'de gümrük müdürlükleri kurulması için çalışmalar sürdürülmektedi

 




hayati_yazici_kacakcilik.jpg

Bakan Yazıcı, bakanlığının bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bir sunum yaptı. Oldukça dinamik bir yapıya sahip olan gümrük mevzuatını günün değişen koşullarına ve yararlananların ihtiyaçlarına uygun bir biçimde sürekli değiştirildiğini belirten Yazıcı, ayrıca Avrupa Birliği mevzuatına uyum yükümlülüğü çerçevesinde mevzuatın sürekli güncellendiğini ifade etti.Yazıcı, “Bu bağlamda 2012 yılının ilk 10 aylık döneminde Bakanlığımız tarafından hazırlanan 10 kanun, 19 Bakanlar Kurulu kararı, 27 yönetmelik, 25 tebliğ, 50 genelge ve 2 yönerge olmak üzere toplam 134 mevzuat düzenlemesi yürürlüğe konmuştur” dedi.

Gümrük işlem sürelerini kısalttıklarını kaydeden Yazıcı, 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde ithalatta işlem gören gümrük beyannamelerinin yüzde 72’sinin işlemlerinin ilk 24 saat içerisinde tamamlandığını söyledi. Gümrük kapılarını artan ticaret hacmine cevap verebilecek biçimde teknolojik imkanlarla donattıklarını belirten Yazıcı, “Kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturan ve ülke kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanımı sağlayan yap-işlet- devret modeliyle Gürbulak, İpsala, Cilvegözü, Habur, Kapıkule, Hamzabeyli ve Sarp gümrük kapıları yenilenerek hizmete açılmıştır. Nusaybin Gümrük Kapısı’nın ise inşaat çalışmaları tamamlanmıştır. Akçakale, Karkamış, Öncüpınar, Yayladağı, Ali Rıza Efendi, Posof-Türkgözü, Pazarkule, Dereköy gümrük kapıları ile Erenköy Lojistik Merkezi ve gümrük tesislerinde yenilenme çalışmaları devam etmektedir. Çıldır-Aktaş, Dilucu, Kapıköy ve Esendere gümrük kapıları ile Halkalı gümrüklerinin en kısa sürede yap-işlet-devret modeli ile yeniden yapılandırılarak modern ve ülkemize yakışır bir yapıya kavuşturulması amacıyla protokol ve anlaşmalar onaylanmış, proje ve yapım süreçleri başlamıştır” diye konuştu.

 

Son günlerde Suriye'de yaşanan karışıklıklar nedeniyle mevcut Habur Kara Hudut Kapısı’nın yükünün arttığına ve kapının talebi karşılayamaz hale geldiğine dikkat çeken Bakan Yazıcı, "Bu durum ülkemizin Irak, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile olan dış ticaretini olumsuz etkiler hale gelerek, alternatif geçiş noktaları arayışlarımızın en kısa zamanda sonuçlandırılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu itibarla Bakanlığımızca, İçişleri Bakanlığı’nca kara hudut kapısı ilan edilen Derecik, Üzümlü, Gülyazı ve Aktepe'de gümrük müdürlükleri kurulması çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca, bölge ekonomisine ve dış ticaret erbabına katkı ve kolaylık sağlanması amacıyla Niğde, Iğdır ve İstanbul'da Muratbey gümrük müdürlüğü kurulması çalışmaları sürdürülmektedir" dedi.

Bakanlık olarak idari ve teknik kapasiteyi güçlendirerek kaçakçılıkla mücadelede daha etkin yöntemler kullandıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, 2012 yılının uyuşturucu ile mücadelede son derece başarılı bir yıl olduğunu söyledi. Yazıcı, 2010 yılında 43 milyon 803 bin lira, 2011 yılında 60 milyon 582 bin lira değerinde uyuşturucu yakalanırken, bu rakamın 2012 yılının ilk 10 ayında 94 milyon 800 bin lira olduğunu söyledi. Yazıcı, 2012 yılının ilk 10 ayında 489 milyon 700 bin lira kaçak eşya yakalandığını bildirdi.

Bakan Yazıcı, 2012 yılında yapılan çalışmalarla 17 milyon 458 bin lira hayali ihracat olayının ortaya çıkarıldığını, yine aynı kapsamda 13 milyon değerinde sahte belgelerle gümrük vergi tahsilatı usulsüzlüğünün önlendiğini söyledi. Kaçak çay hakkında da bilgi veren Yazıcı, son 4 yılda 15 bin 576 ton kaçak çaya el konulduğunu ifade etti. Son zamanlarda kamuoyunda yoğun bir şekilde yer alan akaryakıt kaçakçılığının çok boyutlu bir sorun olduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, “2012’nin ilk 8 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarı 32 bin tondur. Bu da yaklaşık 91 milyon liralık vergi kaybının önlenmesi demektir. 2012’nin ilk 6 ayında ‘akaryakıt ve 10 numara yağla ilgili yaygın ve yoğun denetimler’ çerçevesinde 3 bin 974 firmaya 1 milyon 122 bin lira ceza uygulanmıştır” şeklinde konuştu.

 

“Aldatıcı reklamlar için 11 milyon 700 bin lira para cezası kesildi”

Yazıcı, Van’da meydana gelen depremin ardından afetzedelere 2 milyon lira değerinde eşyanın Van Valiliği’ne ve Türkiye Kızılay Derneği’ne gönderildiğini söyledi.

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye’de 2011 yılında kartlı sistemde 265 milyar lira alışveriş yapıldığını, bunun yaklaşık yüzde 8’ninin e-ticaret yoluyla gerçekleştirildiği de belirten Bakan Yazıcı, “Ülkemizin 2011 yılı e-ticaret pazar hacmi ise 2005 yılına göre 16 kat artışla 23 milyar liraya ulaşmıştır. 2012 yılının ilk 8 ayında ise e-ticaret hacminin yaklaşık 200 milyar liraya ulaştığı görülmektedir” dedi.

 

Bakanlığın bünyesinde bulunan Reklam Kurulu’nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Yazıcı, “Reklam Kurulu’nda 2012 yılı ilk 9 ayında bin 665 dosya görüşülmüştür. Bu yıl içerisinde Reklam Kurulu’nca uygulanan toplam para cezası 11 milyon 700 bin liradır” diye konuştu.

Yine bakanlığın bünyesinde bulunan Rekabet Kurumu hakkında bilgi veren Yazıcı, 2012 yılının ilk 9 ayında rekabet ihlalleri nedeniyle toplam 54 milyon 431 bin lira para cezası kesildiğini bildirdi.

Yazıcı, bakanlığa 2013 yılı için 503 milyon 438 bin 650 lira bütçe tahsis edildiğini söyledi.

Öte yandan komisyon toplantısı başlamadan önce bütçe görüşmelerinde eylemlere imza atan CHP’li Mevlüt Aslanoğlu, kaçak çayı protesto etmek için elinde çay paketleri ile salona geldi. Aslanoğlu, “Kaçak çay kullanmasın, Rize çayı kullansın diye çayları bakana vereceğim” dedi. Salona gelen Bakan Yazıcı, tokalaşırken Aslanoğlu’nun kendisine verdiği çayları almayarak, diğer komisyon üyeleri ile tokalaşıp yerine oturdu.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat