Bayram tatilinin faturası ihracata kesildi
İhracatçı Kurban Bayramı nedeniyle iki günlük işgünü kaybının faturasını ihracat azalmasıyla ödedi. Tatil nedeniyle 1 milyar dolarlık ihracat yapılamadı.
İhracat Kurban Bayramı tatili nedeniyle ekimde kan kaybetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ekimde ihracat yüzde 0,21 düştü ve 11.7 milyar dolar oldu. Kurban Bayramı’ndaki iki günlük iş kaybı ihracatçıya 1 milyar dolara patladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Bursa Orhangazi’deki toplantıda 10 aylık ihracatın yüzde 12,09 artarak 124 milyar 807 milyon dolara, son 12 aylık dönemde de 148 milyar 363 milyon dolara ulaştığını açıkladı.
Doğuya yatırım cazip
Büyükekşi, ekimde yaşanan düşüşün Kurban Bayramı tatilinden kaynaklandığını belirterek “Geçen yıl Kurban Bayramı’nın kasıma bu yıl ise ekime rastlamasından dolayı uzun bir tatilin devreye girmesiyle iki işgünü eksik olduğunu, bunun da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracata karşılık geldiğini ifade etmek isterim. Dolayısıyla ihracatımız geçen ayın artışında olduğu gibi bu ay da fiilen artışını sürdürmüş ve trend olarak yukarı yönlü hareketini devam ettirmektedir. Bu da bizim önümüzdeki kasım ve aralık aylarına daha pozitif bakmamızı sağlamaktadır. Böylece ihracatın son çeyrekte de büyümeye pozitif katkı yapmaya devam edeceğini umuyoruz” dedi.
Teşvik Kararnamesi’yle ilgili olarak karşılaşılan sorunların çok hızlı bir şekilde çözüldüğünü söyleyen Büyükekşi, “Örneğin 6. Bölgede işveren primi destekleme tavanı ile ilgili birtakım sıkıntılar mevcuttu. 13 Ekim tarihinde 6’ncı bölgede sabit yatırımın yüzde 50’si ile sınırlandırılan işveren primi destekleme tavanı kaldırıldı” diye konuştu. Yapılan değişiklikler ile 6. Bölge’ye yatırım yapmanın cazibesinin artacağını söyleyen Büyükekşi, “En kısa sürede yeni teşvik sistemi istihdam rakamlarını pozitif etkileyecek. Yüzde 8,4 olarak gerçekleşen işsizlik oranlarını daha da aşağılara çekme fırsatını yakalayacağız” dedi.
Suriye ’ye ihracat yüzde 69 düştü
Dünyada ülkelerin ihracatları ilk on ayda gerileme gösterirken Türkiye alternatif pazarlardaki hızlı büyümesi ile ihracat artışını sürdürdü. İlk 10 ayda Türkiye’nin Afrika ’ya yaptığı ihracat yüzde 29, Ortadoğu ’ya yüzde 13, Amerika ’ya yüzde 26 arttı. Sorunlar yaşanan Suriye’ye yapılan ihracat yılın ilk 10 ayında yüzde 69 azaldı.