e


Samsun kabuğunu lojistik merkezle kıracak

Karadeniz’in lokomotif gücü ve Türkiye’nin kuzeye açılan kapısı olan Samsun, lojistik merkez olma iddiasını pek çok argümanla güçlendiriyor.





boris_1_gemi.jpg

Lojistik Master Planı hazırlanan Samsun için bir sonraki adımın Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması olacağını belirten Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun-Ankara hızlı tren hattı projesi, Karadeniz Havzası’ndaki ülkelere direkt uçak seferlerinin başlatılması ve Samsun Limanı’na yapılan güçlü yatırımların bu iddiayı güçlendirecek önemli projeler olacağını söylüyor.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, geçmişten gelen ticaret merkezi unvanını gelecekte de sürdürmek isteyen Samsun’un, mevcut değerlerini ortaya koyarak bölgenin lojistik merkezi olma yolunda olduğunu belirtti. Samsun’un, Türkiye’de 4 taşıma moduna sahip 4 ilden biri olduğunun altını çizen Murzioğlu, bu özelliğiyle de Karadeniz Bölgesinde lojistik altyapısı en güçlü kent olduğunu söyledi. Samsun’un coğrafi, fiziksel ve kurumsal anlamda, bölgesinde lojistikte ayrıcalıklı bir konumda olduğunu kaydeden Murzioğlu şunları aktardı: “Bu hedef doğrultusunda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Samsun Lojistik Kongresini gerçekleştirdik ve hemen akabinde TR83 Bölgesi Lojistik Master Planı’nı hazırlattık. Samsun’un lojistik merkez olma yolundaki bir sonraki adım ise Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması olacaktır. Samsun ve bölge ekonomisinin gelişerek, istihdam olanaklarının daha da artması ve lojistik değerinin güçlenmesi için Samsun-Ankara hızlı tren ve Samsun-Ankara yük treni taşımacığının altyapılarının yenilenmesi önemlidir. Samsun-Ankara hızlı tren hattı projesi 10. Ulaştırma Şurasında projeler arasına alınmıştır. Ancak öngörülen tarihten önce bitirilmesi, ilimizin lojistik merkez olma iddiasını güçlendirecektir.” Murzioğlu, Samsun açısından ulaştırma konusunda diğer önem bir konunun ise demiryolu olduğunu vurguladı. Yıllardır atıl durumda olan demiryollarının tekrar canlandırıldığını ve yeni projelerle rantabl hale getirilmeye başlandığının altını çizen Murzioğlu, “Samsun-Ankara arası 400 kilometredir. Mevcut demiryolu ağı Samsun’u Sivas, Kayseri üzerinden Ankara’ya bağladığından bu mesafe 900 kilometreye çıkmaktadır. Amasya Kırıkkale arasına 170 kilometrelik bir demiryolu bağlantısı yapılması halinde, bu hat daha etkin bir hale gelecektir. Bu hatla birlikte TR83 Bölgesindeki Samsun, Tokat, Amasya ile birlikte Çorum’da demiryolu ağına bağlanmış olacaktır” diye konuştu.

 

Rusya’ya hava kargo seferleri artırılmalı

Samsun’un, Türkiye’nin kuzeye açılan kapısı konumunda olduğuna vurgu yapan Murzioğlu ancak Karadeniz Havzası’ndaki ülkelere direkt uçak seferlerinin bulunmamasının karşılıklı ilişkilerin gelişmesini engellediğini söyledi. Son süreçte Rusya ile ilişkilerin gelişmesi sonucu vize muafiyeti uygulamasının başladığını hatırlatan Murzioğlu, şunları belirtiyor: “Ancak Samsun’dan Rusya’ya gitmek oldukça zahmetli ve yorucudur. Karşılıklı iki ülke arasında ticaret hacminin gelişmesi hususunda Samsun’dan, Novorossisk ya da Krasnador kentlerine direkt uçak seferlerinin konulması büyük avantaj sağlayacaktır. Özellikle Novorossisk kenti ile Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Oda olarak 2010 yılından bu yana ilişkilerin gelişmesi bağlamında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Rusya oldukça büyük bir potansiyeldir. Bu nedenle ulaşım probleminin çözülmesi ile birlikte önemli ekonomik gelişmeler kaydedilebilinecektir. Samsun’un hinterlandı da düşünüldüğünde ulaşım imkanlarının çoğalması ile ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda geri dönüşler olacaktır. Ayrıca Türkiye’de Samsun’la birlikte yalnızca üç kentte uygulanan Open Sky uygulaması ile hedeflenen ‘hub’ olma özelliğini de destekleyecektir. Yine unutmamak gerekir ki hava kargo taşımacılığı da lojistik anlamda büyük önem ifade etmektedir.”

 

Samsunport yatırımların meyvesi toplanıyor

“Samsun’un lojistik merkez olma iddiasını en güçlü kılan argümanlardan biri de kuşkusuz sahip olduğu üç limandır” diyen Murzioğlu, Türkiye’nin 7. büyük limanı olan ve büyük yatırımlarla kapasitesi artırılan bugünkü adıyla Samsunport’un Samsun’un lojistik iddiasına ve işletmelerin rekabet gücüne ciddi katkı sunduğunu söyledi. Limana yapılan yatırımların geri dönüşünün başlayan konteyner taşımacılığı ile alınmaya başlandığının altını çizen Murzioğlu “Konteynır taşımacılığı lojistikte pay sahibi olabilmek için olmazsa olmazlardandır. Samsun limanı tarihinde bir ilk olan bu gelişme ile her zaman dile getirdiğimiz gibi şehrimizin lojistik merkez olma iddiasını da güçlenmektedir. Yıllardır kapasitesinin çok altında çalışan Samsun Limanı umuyorum ki yapılan yatırımlarla ve rekabetçi bir işleme anlayışı ile Samsun ve ülke ekonomisine katkılarını her geçen gün artıracaktır. Rusya’ya çalışan en yakın liman Samsun’dadır. Bu nedenle demiryolu hatlarının revizesiyle birlikte Samsun, tüm Anadolu’yu kuzeye taşıyabilecektir” dedi.

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat