e
Banner


Kapıkule tır parkı ile rahatlayacak
TOBB, UND ve GTİ işbirliğiyle Kapıkule’de beklemeler son buluyor




kapikule.jpg

Kapıkule Gümrük ve Turizm İşletmeleri binasında 13 Temmuz Cuma günü yapılan basın toplantısına, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, Uluslararası Nakliyecileri Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve GTİ Kapıkule İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal katıldı. Gümrük kapılarının ``Yap-İşlet-Devret`` modeliyle modernize edilmesini amaçlayan GTİ tarafından yapılacak tır parkı, kapılarda bekleyen ve yürüme yasağı nedeniyle saatlerce gümrük alanlarını park yeri olarak kullanmak zorunda kalan tır şoförlerinin durumlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Beklemeler son bulacak

Uluslararası Nakliyecileri Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen, tır parkı projesi ile şoförlere rahat ve bir yaşam alanı sunacaklarını belirterek, sınır kapısında araç beklemelerini bitireceklerini söyledi: “``Yüzü Avrupa`ya dönük bir ülkede 20 kilometreye varan kuyruk olmaz, tır parkı ve bunun gibi projelerle böyle olumsuz görüntüleri geride bırakacağız. Türk araçlarının yüzde 43’ünün ihraç yüklerini taşıdığı, yabancı araçlarında yüzde 53’ünün, ithalat yükü getirdiği Kapıkule Sınır Kapısı’nın biz nakliyeciler için önemi büyük. TOBB ile ortak kurduğumuz UND-TOBB Lojistik A.Ş sayesinde GTİ’nin arazisi üzerine yapılacak 160 dönümlük arazide tır şoförlerinin yaşam kalitesini yükselecek, günlük ihtiyaçlarını giderebilmeleri, yiyecek içeceklerin daha nezih ortamlarda sağlandığı bir yaşam alanları planlanıyor. Her marka araçların tamirinin yapıldığı atölyeler VE lastik tamirhanelerini de içeren büyük bir kompleks olacak “dedi.

Tır kuyrukları yakışmıyor

Özmen, Kapıkule Sınır Kapısı’na uzun tır kuyruklarının yakışmadığını ve yerel yönetimlerin de bu projeye destek vermelerini istediklerini belirterek, “Türkiye’nin en çağdaş kapısına tır kuyrukları yakışmıyordu, kuyrukların yok edilmesi, şoförlerin yaşam standartlarının yükselmesi, maliyet kalemlerimizin azaltılması gerekiyordu. Projenin sektör için hayırlı olmasını diliyorum. Tabii buradaki yerel yöneticilere de büyük görev düşüyor. Bu uluslararası projenin yerel yönetimler tarafından da desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Geçişler artacak

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise tır parkı hayata geçtiği anda tır sahasının otopark olarak kullanılamayacağını belirterek, “Bekleyen araçlar sahamızı otopark olarak kullanıyordu. Günde ortalama 800’e yakın araç giriş çıkış yapıyor. Tır parkı hayata geçtiğinde ile burada 2000 aracı da geçeceğiz. Tır parkı konaklama ile geçen zamanları engelleyeceği için işlemlerin daha kısa zamanda sonuçlanmasını sağlayacak. Ayrıca şoförlerimiz daha konforlu konaklama imkanına sahip olacak. O bakımdan emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tır parkı Türkiye’nin meselesi

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı da, Türkiye’nin TOBB’un İpsala Sınır Kapısındaki başarısından sonra Kapıkule’nin gündeme geldiğini belirterek, tır parkının Türkiye’nin meselesi olduğunu vurguladı: “Projenin yatırı maliyeti 8-10 milyon Euro arasında olacak. Tır parkı konusunda çok hassasım. Hep birlikte bu işi çabuklaştırmak lazım. Bu ne Edirne’nin ne UND’nin meselesi. Bu proje Türkiye’nin meselesi. İnşaat safhası da uzun sürmeyecek prefabrik olacak. 3-4 ay gibi zaman diliminde alt yapısın tamamlandıktan sonra beton ve üzerindeki yapılacak prefabrikler ve şeyler var. Belediye bunun ruhsat kısmını çabuklaştırırsa Eylül Ekim gibi biter” dedi.

114 bin m2 alan

GTİ Kapıkule İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal ise 114 bin m2 alan içinde 300 kapasiteli tır parkının şoförlerin dinleneceği ve nefes alacağı bir alan olacağını belirterek, “Güvenlik gerekçesiyle her şey görüntülü ve kayıt altında olacak. Bekleyen tır şoförleri belli bir numara alacak ve sıraya göre çağrılıp park edecek. Böylelikle herkes için daha iyi hizmet sunulmuş olacak” diye konuştu.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat