e
Banner


‘Akıllı Dünya’ya giden yolda bir teknoloji lideri: IBM

Enerji ve iklim sorunlarını stratejik ajandasında en üst sıraya yerleştiren IBM’in çevre ve sürdürülebilirlik yaklaşımı iki ana unsuru içeriyor. Tüm ürün ve süreçlerini çevre ve iş açısından daha verimli kılmaya çalışan şirket, yeni inovasyonlar geliştirerek enerjiden taşımacılığa kadar birçok alanda daha akıllı bir dünya oluşumuna, ekonomik ve operasyonel alanlardaki gelişmeye katkıda bulunuyor.

 




ercan_bulut.jpg

Küresel vizyonunu “Sürdürülebilirlik bir seçenek değil, bir zorunluluktur” düşüncesiyle şekillendiren dünya teknoloji devi IBM, geliştirdiği çözümlerle müşterilerine maliyetlerin düşürülmesi, sistematik şekilde enerji, su, karbon emisyonu ve atıkların en aza indirilmesi alanlarında yardım sağlıyor.  “Tarihimizin hiçbir döneminde, sadece makineler üreten bir şirket olmadık, sadece BT pazarı için üretmek gibi bir dar görüş ile sınırlı kalmadık,  sürekli olarak dünya gündemi ve önceliklerine paralel bir ilerleme gerçekleştirdik” diyen IBM Türk, Sistem ve Teknoloji Grubu, Lab Servisleri Müdürü Ercan Bulut, 2008 yılında duyurdukları “Akıllı Dünya” yaratma vizyonlarının, çevreye ve sürdürülebilir dünyaya bağlılıklarının en belirgin örneği olduğuna işaret ediyor.

Bu vizyonun bileşenlerinden biri olarak, IBM’in BT alanındaki önermelerini “Akıllı İş Altyapıları” başlığı ile birçok kez paylaştıklarının altını çizen Bulut, Akıllı Dünya vizyonu kapsamında geliştirilen 2 bin 500’ün üzerindeki akıllı sağlık, akıllı şehirler, akıllı taşımacılık, akıllı altyapı, akıllı su, akıllı enerji ve tüm diğer gelişkin iş ve hizmet modellerinin birçok kentte çoktan yaşamları değiştirmeye başladığını anlatıyor. Bulut, “BT altyapıları için sunulan çözümler durduğunuz yerde nasıl kaynak yaratılabileceğinizin başarı örnekleri ile dolu. Her birinin odaklandığı şey ise aynı: verimlilik ve optimizasyon” diyor.

Sürdürülebilirliğin anahtarı veriler

IBM’e göre yeni teknolojiler ile daha sürdürülebilir ve daha akıllı bir dünya oluşturmak için kilit ve sürdürülebilir sistemlerin anahtarı ise veriler. “Çünkü gelişmiş matematiksel algoritmalar artık modelleri algılayabiliyor, bağıntıları ayırt edebiliyor ve bağlamı gün yüzüne çıkarabiliyor. Gelişmiş analitik sayesinde, artık hem bireysel sistemler hakkında hem de bunların dünya ekosistemiyle nasıl etkileşim kurduğu konusunda bilgi sahibiyiz” diyen Ercan Bulut, online platformlar ile şehirlerde enerji, su, ulaşım ve atık sistemlerindeki verilerin izlenebildiğini, analiz edilebildiğini ve kentin çevresel performansına yönelik bütünleşik, gerçek zamanlı görünümler elde edilebildiğini belirtiyor. Bulut sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu nedenle de son beş yılda, sürdürülebilir sistemlerin anahtarı olan verileri analiz edecek ve analitik yeteneklerimizi geliştirecek 26 satın alma işlemine 14 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Bu yatırımlarımız devam edecek.”
IBM’in yeşil adımları
- 2008 yılından bu yana elektrik harcamalarında 50 milyon dolarının üzerinde tasarruf elde ederek elektrik tüketimini 523 bin megavat saat azalttı. 2012 sonuna kadar enerji tüketimini 1.1 milyon megavat saat azaltmayı hedefliyor.
- 2010 yılında IBM, ürettiği zehirsiz atıkların yüzde 79’unu geri dönüştürmeyi, üretimde kullanılan suyu yaklaşık yüzde iki oranında düşürmeyi ve yüzde 40 daha az enerji tüketen, mikro kanallarda gezen sıcak su ile soğutulan süper bilgisayarı tasarlamayı başardı.
- IBM, şimdiye dek görülmüş en yeşil veri merkezini kurdu ve ‘en çevreci veri merkezi’ unvanını kazandı.
- AB Veri Merkezleri yasasına göre enerji verimliliği uygunluğu alanında Avrupa’daki 27 IBM veri merkezi ödül aldı. 
 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat