e
Banner


45 milyon doları Türkiye'de bırakacak yatırım!

Otomotiv sektörünün uzun süredir beklediği test merkezi yatırımına ilk kazmanın vurulması için hazırlıklar hızlandı.

 




otobues.jpgDünyaya ihracat yapan otomotiv fabrikalarının bulunduğu Türkiye'de henüz bir araç test merkezi yok. Bursa'da üretim yapan şirketlerden sadece biri test için her yıl yurtdışındaki merkezlere 15 milyon dolar ödüyor.

TSE Genel Başkanı Hulusi Şentürk, Antalya veya Bursa'dan birinde 2013 yılı itibarıyla araç test merkezini hayata geçireceklerini söyledi.

Bir ay içerisinde 100 milyon dolarlık yatırımın Bursa'da mı yoksa Antalya'da mı yapılacağı konusu netlik kazanacak. Bu sayede Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmaları test için Almanya, Fransa ve Japonya gibi ülkelere gitmek zorunda kalmayacak.

Türkiye'de araçların dikiz aynası, lastik, fren, sürüş emniyeti gibi özelliklerini test edecek herhangi bir laboratuvar bulunmuyor. 3 milyon metrekarelik alana yapılması planlanan merkezin çarpmanın yanı sıra akustik, rüzgâr ve çok farklı kalemlerdeki testlere imkân sağlayacağını aktaran Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, önemli bir miktar paranın Türkiye'de kalacağını söyledi. Beş ayrı şehirde yedi ayrı yer bulduklarını ifade eden Şentürk, Bursa ve Antalya'da bulunan iki araziye yönelik incelemelerin devam ettiği bilgisini verdi.

Sadece Bursa'daki bir firmanın yılda 15 milyon dolar test belgesi parası ödediğine dikkat çeken Şentürk, bir başka firmanın ise sadece akustik testi için Japonya'ya gitmek zorunda kaldığı bilgisini verdi.

Şentürk, "Testler için ödenen rakamlar firmalara göre değişiklik gösteriyor. Bazı firmalar 1-2 milyon dolar ödüyor. Ancak toplamda önemli bir miktar yurtdışına gidiyor. Türkiye yedek parçada dünyanın en büyük üretici ülkelerinden biri. Artık kendi test merkezimizi yapmanın zamanı geldi." dedi.

Otomotiv sektörünün hesaplamalarına göre 2013 yılında faaliyete geçmesi beklenen test merkezi ile yıllık 45 milyon dolarlık rakamın ülkede kalacağı belirtiliyor. Bursa ve Antalya illerinin ticaret ve sanayi odaları başkanlarının yanı sıra milletvekillerinin de söz konusu yatırımın kendi şehirlerinde yapılmasına yönelik kulis faaliyetleri devam ediyor. Bursa'nın üst düzey isimleri Türkiye'deki her iki motorlu araçtan birinin Bursa'da üretildiğine dikkat çekerek kendi şehirlerinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

TSE ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın şehir seçimine ilişkin son kararı vermesinin ardından otomotiv sektörünün sürüş emniyeti ve yol tutma kabiliyeti gibi tüm testlerinin Türkiye'de yapılmasının önü açılacak. Test merkezinin devreye girmesiyle birlikte Türkiye'nin anahtar teslim taşıt test merkezi olacak.

İki yıl içinde faaliyete geçirilmesi planlanan test merkezinden ilk etapta yıllık 10 milyon liralık gelir hedefleniyor. Balkanlar ve Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden de müşteri bekleyen TSE, tahsilat rakamının kısa sürede iki katına çıkacağı görüşünde.

Öte yandan Türkiye'nin yüksek gerilim hattı direkleri için test merkezi kurma projesi de bulunuyor. 35 yıldır var olan proje hayata geçirilemedi. Nakil hat direkleri test için TIR'lara yüklenip Romanya'ya gidiyor. TSE'nin buna yönelik çalışması da devam ediyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat