Banner


Pirelli lojistik süreçlerini izlenebilir kıldı
Pirelli, izlenebilir projelerle lojistik performansını arttırıyor. Pirelli Otomotiv Lastikleri Lojistik Direktörü Ayşegül Şenalp, hayata geçirdikleri “barkod izleme” ve “taşıma izlenebilirliği” projeleriyle stok yönetimini iyileştirirken, müşteri şikayetlerini, mail ve telefon trafiğini azatlıklarını, ayrıca nakliyeci performansını ölçebilir hale geldiklerini söylüyor. 




PirelliDünyanın en büyük lastik üreticilerinden olan Pirelli Grubu’nun 1960 yılında Türkiye’deki ilk lastik üretim tesisi olarak İzmit’te kurduğu fabrika, bugün dünya çapında lastikler geliştiriyor. 2007’den bu yana motor sporları için 403 farklı türde yarış lastiği üretilen fabrikanın 20.000 m² büyüklüğündeki ek tesisinde 250’den fazla çalışan sadece yarış lastikleri üretiminde görev yapıyor. Ayda 200 araçlık bir yük trafiklerinin bulunduğunu belirten Pirelli Otomotiv Lastikleri Lojistik Direktörü Ayşegül Şenalp, bu yükün gönderiminin %48’ini karayolu, %31’ini denizyolu, %20’sini intermodal ve %1’ini ise havayolu ile sağladıklarını söylüyor. Lojistik süreçlerini hayata geçirdikleri projelerle iyileştirdiklerini vurgulayan Şenalp, süreçleri izlenebilir kılarak performans arttırdıklarını aktarıyor. 
 
Lojistik süreçlerini iyileştirmeye dönük devreye aldığınız projelerden söz eder misiniz? 
Öncelikle, lojistiği üretim ve satışın değişen koşullarında en önce ayak uydurmak zorunda olan ve en iyi servisi vermesi gereken dinamik bir destek birimi olarak nitelendiriyoruz. Bunu sağlamak için yenilikleri yakından takip ediyor ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz. Bitmiş ürün ambarlarını kendimiz yönetmekteyiz, lojistik ekibi olarak sürdürülebilir birçok iyileştirme projesini uygulamaya aldık ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu noktada, üretimden depoya, depodan müşteriye kadar izlenebilirliği sağlayan “Barkod İzleme” projesini bir örnek olarak verebilirim. Pek çok açıdan yararlı bir proje oldu; stok yönetimini daha iyi yapmamızı sağlarken, müşteri şikayetlerinin azalmasına ve kalite takibinin yapılmasına da katkı sağladı. Uluslararası taşımalarda Pirelli Grubu genelinde üretici, sipariş yaratan, gönderici, nakliyeci, ambar, müşteri ve alıcı olmak üzere tüm ilgili birimlerin kullandığı “Taşıma İzlenebilirliği” programını hayata geçirdik. Örnek olarak Almanya’daki bir müşterimiz, İzmit’ten hangi tarih ve saatte lastiklerin gelmesini istiyorsa, araç varış tarihini sisteme giriyor ve bundan sonra geriye doğru tüm süreç gümrükleme ve transit süresi de dahil olmak üzere otomatik olarak planlanıyor. Alıcı, nakliyeci ve plaka bilgilerine, aracın ne zaman yüklendiğine, çıkış saatine ve varış bilgilerine aynı sistem üzerinden direkt ulaşabiliyor. Ortak bir sistem üzerinden bu bilgilerin girilebilir ve görülebilir olması, doğru bilgi akışının online sağlanmasının yanı sıra mail ve telefon trafiğini de en aza indirdi. Nakliyeci performanslarını da bu programdan alınan verilerle çok net olarak ölçümleyebiliyoruz. Diğer yandan iç dağıtımda birçok farklı hizmet sunmaktayız, iç müşterilerimize, örneğin fabrika çıkış bilgilendirme maili gönderimini başlattık , dolayısıyla müşteri memnuniyetini artıran hizmetlere önem vermekteyiz.
 
DAĞITIM VE GÜMRÜK HİZMETİ ALIYOR 
Hangi operasyonlarınızı lojistik şirketleriyle birlikte yürütüyorsunuz? İş ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz? 
Ürünlerimizin dağıtım ve gümrükleme operasyonlarını tedarikçilerimizle birlikte yürütüyoruz. Depolama, yükleme/boşaltma faaliyetleri Pirelli’nin kendi yönetimindedir. Yurt içi dağıtım için on yılı aşkın süredir Horoz Lojistik ile çalışırken, gümrükleme faaliyetlerinde Barsan Global Lojistik ve DLK Gümrükleme ile çalışıyoruz. Uluslararası dağıtımda 20’nin üzerinde yerli ve yabancı lojistik tedarikçi ile çalışmaktayız, kara, deniz, hava ve demiryolu taşımalarını Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Latin Amerika ülkelerine gerçekleştiriyoruz. 
Kesintisiz kaliteli hizmet, çözüm odaklı yaklaşım ve maliyet düşürücü iyileştirmeye yönelik projeler üreten anlayış iş ortağı seçiminde en önem verdiğimiz seçim kriterlerimiz arasında bulunuyor.
 
Otomotiv ve yan sanayi lojistiği açısından Türkiye’deki şirketlerin hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Bugün, otomotiv ve yan sanayi Türkiye’nin en gelişmiş, lokomotif sektörlerinden biri konumunda. Özellikle ülke ihracatında otomotiv sektörü liderliğini sürdürüyor. Dolayısı ile bu sektörde faaliyet gösteren tüm firmalar ürünlerini ve çalışma standartlarını ve verdikleri hizmetleri en üst düzeye ve kaliteye çıkarmış ve bunu kanıtlamış firmalardır. Bu nedenle tedarikçilerden sağlamak istedikleri hizmetler ve katkıları benzer seviyede olmalıdır. Zamanla yarışılan teslimatlarda performansıyla güven yaratmış firmalar her zaman tercih edilecektir.  Ya da maliyet düşürme projelerinde fark yaratan, firmaya katma değerli işlerde fayda sağlayan tedarikçiler yine kazananlar olacaktır.
 
KOTA ENGELİ İKİLİ ANLAŞMALARLA AŞILABİLİR 
Lojistik süreçlerde karşılaşılan en temel sorunlar neler? 
Türk nakliyecilerin yaşadığı kota sıkıntıları, ihracat yapan üretici firmaların teslimat performanslarında zaman zaman olumsuz etkiler yaratabiliyor. Hükümet yetkililerinin ikili anlaşmalarla bu kotaları artırma çalışmaları kuşkusuz yararlı olacaktır. Kamu yöneticilerinden farklı bir uygulama yapılacağı zaman, ilgili sektörün farklı firmaları ve yöneticileri ile ön görüşmeler yapmalarını ve konuyu birde bu açıdan ele almalarının son derece doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle güzel bir örneği de aktarmak istiyorum; Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliğ kapsamına önce oto dış lastikleri dahil edilmiş olarak yayınlanmıştı. Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) ile birlikte lastik ithalatçısı ve bizim gibi hem üreticisi hem ithalatçısı olan firmalar olarak, Bakanlık yöneticilerine kontrollerin uygulama zorluğunu ve doğurabileceği olumsuzlukları aktarmamız sonrasında yeniden değerlendirme yapılarak denetime tabi olan ürünlerden “oto dış lastikleri” çıkarılmıştı. Böylece hem devlet hem de ithalatçılar için doğabilecek olumsuzlukları engellemiştik.
 
 
PİRELLİ’DEKİ TEK KADIN DİREKTÖR 
Pirelli Otomotiv Lastikleri Lojistik Direktörü Ayşegül Şenalp, lojistik sektöründeki yolculuğu Türk Pirelli’de Malzeme Direktörlüğünde ithalat uzmanı olarak görev almasıyla başlıyor. 30 yıla yaklaşan profesyonel kariyerimde otomotiv yan sanayi sektöründe ve lojistik alanında çalışan Şenalp, “Sektördeki dinamiklik ve değişkenlik beni kendine çeken unsurlardı” diyor.  Lojistik sektöründe kadın olmanın bundan 15 yıl önce gerçekten çok daha zor olduğuna dikkat çeken Şenalp, şunları aktarıyor: “Firma yöneticilerinden operasyon uzmanlarına, araç şoförlerinden ambar ve liman işçilerine kadar geniş bir yelpazede erkek çalışan ağırlığı çok fazla. Ancak toplumda kadının değerinin her yıl daha da artması bu sektörde de giderek kadın sayısının çoğalmasına etken oldu.  İyi bir lojistikçi de bulunması gereken en önemli özellikler etkili iletişim kabiliyeti, önsezi, stratejik düşünce, dikkat, takip, sabır ve pozitif yaklaşımdır. Kadın olarak, bu özelliklerin çoğu doğal olarak bizlerde bulunmakta. Uzmanlıktan Direktörlüğe doğru adım adım kariyer basamaklarını çıkarken bu özelliklerimin faydasını gördüğümü kesinlikle söylemek isterim. Pirelli Fabrikasında ilk Kadın Müdür unvanını almam ve halen tek Kadın Direktör olarak görevime devam ediyor olmam, kadın yönetici olarak şirkete etkin katkılar sağladığımın bir göstergesi. Şu anda kadın yöneticilerimizin, şef ve müdür kademelerinde sayılarının artmasından da en çok ben gururlanıyorum ve onları gönülden destekliyorum. Lojistik, birbirinden farklı hedefleri olan birçok iç ve dış müşteriye hizmet sağlayandır. Fabrika ve ticaret, kalite ve müşteri, maliye ve gümrük. Tüm bu farklı cephelerde hedeflerine ulaşmak için mücadele verilirken en büyük destek lojistikten geliyor. Lojistik, aslında varlığında değil, yokluğunda önemi hissedilendir. Ne zaman aksama olur, gecikme, hatalı mal, satış kaybı, stok hatası o zaman etkisi büyük olur. Bu nedenle zamanında ve doğru müdahalelerle sorunları çözerek her şeyin yolunda gitmesini sağlamak ve hedeflere ulaşıldığını görmek biz lojistikçilerin eseridir.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat